Zanimljivosti

10 zlatnih pravila za savršenu pastu

Želite da napravite savršenu pastu za sebe, za svog partnera ili goste? Mi vam donosimo čarobnu formulu. Svakako, prije nego počnete sa pravljenjem, imajte na umu da pasta ne smije biti prekuhana. Italijani jedu pastu al dente, odnosno tvrdu i slabije kuhanu - pa tako i vi trebate. 1. Ne...
pasta hrana italija

Želite da napravite savršenu pastu za sebe, za svog partnera ili goste? Mi vam donosimo čarobnu formulu. Svakako, prije nego počnete sa pravljenjem, imajte na umu da pasta ne smije biti prekuhana. Italijani jedu pastu al dente, odnosno tvrdu i slabije kuhanu – pa tako i vi trebate.

1. Ne stavljajte ulje u vodu

Ulje koje uspete će se odvojiti i plutati na površini vode, a kao takvo neće imati nikakvog efekta u svojstvu sprečavanja tjestenine da se slijepi. Osim toga, kada se pasta skuha i kada je procijedite, ulje samo može spriječiti da se pasta lijepo sjedini sa sosom. Ovo možete izbjeći ako koristite dovoljno vode tokom kuhanja. Pravilo kaže – 1 litra vode na 100 grama paste.

2. Voda treba da dođe do tačke ključanja

Da bi pasta bila al dente, krucijalno je da voda proključa. Razlog tome je taj da pasta mora biti u vodi što je kraće moguće. Osim toga, ključajuća voda će učini istu varljivijom.

3. Dodajte so kada voda proključa

Ako dodajete so u hladnu vodu – prestanite. To će produžiti vrijeme zagrijavanja i dosezanja tačke ključanja. A ako je dodate kada je voda već proključala – so će povećati temperaturu, što je idealno.

pasta hrana italija

4. Nikada nemojte ostaviti vodu na srednjoj temperaturi

Temperaturu držite visoko na skali tokom ključanja. Pastu ćete tako skuhati brže, a to je i jedini način da napravite da bude al dente. Čim spustite temperaturu, dobićete prekuhanu i nikakvu pastu.

5. Nemojte prelomiti špagete

Dužina tjestenine je bitna, pogotovo kod špageta. Zato nemojte prelomiti tjesteninu prije nego je stavite u vodu, već je ubacite i viljuškom nježno potopite.

spagete spaghetti

6. Probajte kada je skuhano

Najbolji način da provjerite je li pasta dovoljno kuhana je da je probate. Jednostavno je. Ne treba da bude premekana i raskuhana, a ne smije biti tvrda skro tvrda da se krcka u ustima.

7. Nemojte sapirati gotovu pastu

Prije nego skroz ocijedite pastu, dio vode u kojoj se kuhala odvojite sa strane, jer vam možda zatreba za razblaživanje sosa. Nakon što pastu procijedite, nikako je nemojte ispirati.

8. Sos treba da bude spreman

Pastu stavite u skuhan sos, pa ponovo “na vatru” na nekoliko minuta. Ako je sos previše gust, dodajte malo vode u kojoj se pasta kuhala, a koju ste prethodno sačuvali. Ona ima dosta skroba u sebi, pa će obogatiti sos i učiniti da se lijepo sjedini sa pastom.

italija hrana pasta

9. Služite odmah

Pasta treba da se služi dok je svježa i topla. Na nju možete dodati malo parmezana ili svježeg bosiljka/peršuna. Ona se jede sama, a ne kao dodatak mesu ili nekom drugom jelu.

10. Ne grijte

Nemojte ni podgrijavati svoju pastu, jer će biti odvratnog ukusa. To je pogrešno! Možete eventualno da napravite neko drugo jelo sa ostacima, a recepte potražite online.

Ukoliko budete pratili ova upitstva, vaša pasta će biti savršena, a svaki Italijan ponosan na vaše vještine. Srećno, jer je idealno skuhana pasta umijeće, i prijatno!

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More