Zanimljivosti

15 najčudnijih muzeja u Italiji

Ako pričamo u kulturnom blagu i naslijeđu, muzeji u Italiji okupljaju neka od najvećih, a divljenje teško da možete zaustaviti. Međutim, osim renesansne umjetnosti i antičkih artefakta, Italija krije i neke veoma čudne i ujedno veoma zanimljive muzeje. U nastavku pogledajte listu 15 najčudnijih koje ćete sigurno poželjeti posjetiti prvom...
Ettore guatelli muzej italija

Ako pričamo u kulturnom blagu i naslijeđu, muzeji u Italiji okupljaju neka od najvećih, a divljenje teško da možete zaustaviti. Međutim, osim renesansne umjetnosti i antičkih artefakta, Italija krije i neke veoma čudne i ujedno veoma zanimljive muzeje. U nastavku pogledajte listu 15 najčudnijih koje ćete sigurno poželjeti posjetiti prvom prilikom.

1. Muzej slavina, Novara

Museo del rubinetto, odnosno Muzej slavina, nalazi se u mjesto Novaro, a ova izložba prikazuje istoriju higijene, samog izuma slavine i priču o drugim izumima koje povezuje isti činilac – voda. Ekonomija San Maurizio d’Opaglio gradića u oblasti Novara zavisi u velikom obimu od proizvodnje slavina, a ovaj mali muzej koji se prostire u svega dvije prostorije kreiran je upravo da proslavi taj značaj.

2. Muzej flipera, Bologna

Obožavate fliper? Onda obavezno otiđite u Museo del Flipper (Muzej flipera) gdje možete pogledati preko 400 različitih mašina iz perioda 1830. pa na ovamo. Moguće je na nekima i odigrati partiju, a zainteresovani posjetioci mogu otkriti i istoriju ove igrice, kao i kompletnu konstrukciju mašine na kojoj se igra.

muzej flipera italija

3. Muzej srednjovijekovnog mučenja, San Gimignano

Museo delle torture nalazi se u malom mjestu San Gimignano, a uspješno daje uvid u zločin i kaznu srednjeg vijeka. Eksponati uključuju različite instrumente za mučenje, od vješala do električne stolice i špijunskog kofera. Iako poučan, ovaj muzej služi i da nas podsjeti da tortura i dalje postoji, ali u drugom obliku.

4. Muzej tjestenine, Rim

Pričamo o Italiji, naravno da postoji muzej tjestenine – jedini tog tipa na cijelom svijetu. Trenutno je u fazi renoviranja, a ponovno otvaranje zakazano je za kraj godine. Jedno je sigurno, kada završe sa radovima morate ga posjetiti i upoznati istoriju najpoznatije hrane na svijetu, a po mišljenju mnogih i najljepše. Saznaćete brojne zanimljive činjenice kojima možete zadivite prijatelje i strance koji ne poznaju kulturu jedenja paste.

muzej paste italija

5. Muzej izmeta, Castelbosco

Da, dobro ste čuli – muzej izmeta nalazi se u mjestu Castelbosco koje je smješteno nekih 100 km od Milana. Muzej je nastao kada je grupa farmera odlučila da napravi nešto korisno od gomile đubriva koje su imali. Uspjeli su da gnojivo transformišu u izvor električne energije sagorijevanjem metana, kao i da kreiraju đubrivo, saksije, pa čak i tanjire. Sama izložba treba da nauči posjetioce istoriji i koristima izmeta, ali i da prikaže umjetnička djela napravljena od istog.

6. Etnografski muzej i muzej vradžbina, Triora

Triora je jedno mali selo u blizini italijanske granice na sjeverozapadu države, između ostalog poznato i kao jedno od najljepših sela Italije. Međutim, srednjovijekovna istorija krije i mračnu stranu Triore: u 16. vijeku ovdje su spaljene posljednje vještice u Italiji. Barem kako se tada vjerovalo. Lokalne žene i jedan dečak optuženi su za izazivanje kuge, gladi, smrti stoke, pa čak i djece, a potom i spaljeni.

Muzej priča priču o suđenjima, sa artefakatima i dokumentima iz pomenutog vremena i informacijama o ispitivanjima. Nemojte zaobići da posjetite i podrum koji je bio gradski zatvor vijekovima unazad. Šetajući Triorom naići ćete na još mnogo podsjetnika na jezivu prošlosti, od magičnih suvenira koji se prodaju turistima do obilazaka kuća žrtava i ljetnog festival vradžbina.

7. Tajni muzej Pompejske erotike, Napulj

Ako tipične freske i statue koje se nalaze u italijanskim arheološkim muzejima nisu dovoljno uzbudljive za vaš ukus, uputite se u Gabinetto Segreto (Tajni kabinet) koji je smješten u Arheološkom muzeju u Napulju, gdje možete pronaći neke od najneprimjernih otkrića pronađenih u iskopavanjima Pompeje i Herculaneuma.

U 19. veku, Napuljom je, nakon pada Napoleona, vladao Ferdinand I. On je bio šokiran erotskim slikama širom Pompeja (drevni Rimljani nisu bili stidljivi). Freske i ostali artefakti su uklonjeni sa javnih mjesta ili pokriveni roletnama, a to je naravno pobudilo još veći interes javnosti. Zbirka je otvorena za javnost tek u novom vijeku, a posjetioci mogu vidjeti falične radove i svakodnevne predmete, nepristojne mozaike i čuvene statue rimskog Boga Pana tokom seksualnog odnosa sa kozom.

tajni kabinet italija

8. Muzej pršuta i salame, Parma

Ako pođete južno od Parme do Langhirana doći ćete na mjesto gdje možete naučiti sve o tipičnim mesnim proizvodima regiona. Izložbe prikazuju drevno rimsko porijeklo parma šunke, razvoj procesa sušenja, poljoprivrede i samih recepata. Na kraju ture možete kupiti lokalne proizvode, posuđe i kuharice.

9. Skulpture glava, Sciacca

Poznata kao Očaravajući zamak, ova jedinstvena lokacija na Siciliji udomljava više od 3000 skulptura ljudskih glava, urezanih u kamenu i stablima u podnožju planine. Umjetnik, Filippo Bentivegna, počeo je raditi na skulpturama nakon što su za njega smatrali da je suviše mentalno bolestan da služi kaznu zatvora za dezerterstvo u Drugom svjetskom ratu.

Bentivegna je navodno bio inspirisan za rezbarije ljudima koje je sreo na putovanjima, iako su neke skulpture zaista uznemirujuće, poput onih sa dva lica ili sa uvrnutim ekspresijama. Zidovi kuće su pokriveni crtežima, a mnogi prikazuju iskustva u Americi.

10. Ettore Guatelli muzej, Gaiano

Ettore Guatelli je počeo sakupljati svakodnevne predmete – alate, pakovanja, posuđe, odjeću – kako bi očuvao ostatke običnog talijanskog života za buduće generacije. Danas je njegova kolekcija fascinantna, sa svakim od svjetskih predmeta raspoređenim u geometrijskim obrascima ili nagomilanim uz visoke zidove, omogućavajući posjetiocima razmišljanje o životima i pričama iza svake od njih. Takođe postoji mogućnost da izradite svoju stvar od nekih od relikvija na kraju ture.

Ettore guatelli muzej italija

11. Muzej dinamita, Avigliana

Prva italijanska fabrika dinamita otvorena je krajem 19. vijeka u mjestu Avigliana, a današnji muzej govori o samim eksplozivima, kao i o tome kako je industrija postala spas za ekonomiju malog grada. Saznajte nešto najprije o životu u Avigliani u to doba i kako je proizveden prvi dinamit, prije nego što pogledate alate koji su izloženi i istražite same tunele gdje je isti napravljen.

12. Muzej voštanih anatomskih figura, Florence

Dio Prirodnjačkog muzeja u Firenci, ovaj jezivi asortiman voštanih anatomskih figura je najveća kolekcija ovog tipa na svijetu. Nekoliko eksponata bilo je prvobitno dio privatne kolekcije najpoznatije gradske plemićke porodice Medici, a muzej je privukao posjetioce iz cijelog svijeta, uključujući i čuvenog njemačkog pisca Goethe-a.

13. Muzej vadičepa, Barolo

Smješten u Pijemontu, vinskoj oblasti, ovaj muzej prati istoriju vadičepa i prikazuje preko 500 primjera alata iz različitih zemalja i era. Ako idete u ovu oblast, definitivno vrijedi posjete.

14. Muzej kriminalne antropologije, Torino

Jeste li čuli za frazu “rođeni kriminalac”? Sigurno da jeste. Italijanski kriminolog Cesare Lombroso vjerovao je da možete reći da li će neko činiti zločine na osnovu toga kako izgleda, a ovaj muzej sadrži stotine lobanja koje je koristio za svoje studije, kao i druge relikvije, crteže, dokumente i viseće vijke iz Torina.

15. Ostrvo ludih, Venecija

Uzmite “vodeni taxi” do jednog od najneobičnijih i najfascinantnijih muzeja Venecije. Ostrvo San Servolo više od 200 godina bilo je “azil za lude”, a danas je to mjesto gdje možete naučiti sve o tom istorijskom poglavlju Venecije. Posjetioci mogu vidjeti opremu koja je korištena, fotografije pacijenata, a jedan od eksponata pokazuje čak i istoriju mentalnog zdravlja i način na koji se mijenja kroz vijekove.

 

san servolo muzej ludih italija

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More