Upoznaj Trst

Stvari koje treba da znate o Trstu prije nego ga posjetite

Trst, kao i svaki drugi grad, krije mnogo ljepota, pravila, kutaka i podataka koje nećete odmah znati i prepoznati. Zato vam donosimo neke zanimljivosti sa kojima treba da se upoznate prije nego posjetite ovaj veličanstveni grad. U Trstu se ne priča samo Italijanski Ne očekujte da ćete pričati (samo) na...

Trst, kao i svaki drugi grad, krije mnogo ljepota, pravila, kutaka i podataka koje nećete odmah znati i prepoznati. Zato vam donosimo neke zanimljivosti sa kojima treba da se upoznate prije nego posjetite ovaj veličanstveni grad.

U Trstu se ne priča samo Italijanski

Ne očekujte da ćete pričati (samo) na italijanskom. Kroz Trst, koji se nalazi na italijanskoj granici sa Slovenijom, je tokom istorije prošlo mnogo naroda i okupatora, pa je tako kulturno nasljeđe bogato i šaroliko, a podjednako se pričaju i slovenski i italijanski.
U Trstu takođe znacajnu ulogu ima  Srpska zajednica koja je ujedno i najmnogobrojnija manjina. U samom centru blizu canale grande nalazi se Srpska pravoslavna crkva – Crkva Svetog Spiridona.

Izgradnja hrama počinje 1861.godine po projektu Karla Manćinija, a završen je 1885.godine i prima 1600 vjernika.
Crkva je zidana lomljenim kamenom, a fasade obložene klesanim blokovima od kamena dovoženog sa Briona i iz Verone.
Na glavnoj  fasadi nalazi se mozaik Sv.Spiridona, na sjevernoj strani, okrenutoj prema kanalu mozaik Sv. Arhangela Mihaila. Unutrašnjost hrama je veličanstvena, na kupoli je prikazan Hristos Pantkrator na zvjezdanm nebu, a posebno se ističe veliko srebrno kandilo, poklon od ruskog cara Pavla I Romanova i zlatom okvano Jevanđelje, poklon ruske kneginje Julije Samojlove.

U lađi hrama nalazi se osam velikih svećnjaka: četiri su dar Jovana Kurtovića iz 1763. a četiri sa simbolima anđela, jevanđeliste i Sv. Spiridona dar su Rista Škuljevića 1899. godine.

 

Trst prestonica kafe

U Italiji morate poznavati jezik kafe. Kultura ispijanja ovog toplog napitka nadaleko je čuvena u čitavoj Italiji, pa tako i u Trstu iz kojeg potiče, između ostalog, i čuveni brend Illy. Ovdje se kafa uglavnom pije brzinski, osim za određenu manju grupaciju populacije, a prije ulaska u bilo koji bar i kafeteriju morate znati razliku u kafama. Espresso je nero, macchiato je capo, a cappuccino caffelatte. Osim toga, kažu da je mnogo bolje piti kafu u staklenoj šoljici od one keramičke na koju smo svi navikli. Navodno kafa ima bolji ukus, pa ako želite da vam se tako služi, dodajte “in B”, odnosno tražite “nero in B” za espresso u staklenoj šoljici.

Kompanija Illy

Priča o Illy-ju počinje u Trstu, mediteranskoj luci u kojoj je kafa  prvi put ušla u Europu. Kompaniju je 1933.godine osnovao Francesco Illy. Rođen je u Temišvaru u Austrougarskoj, a u Trst je došao u I Svjetskom ratu, kao časnik austrougarske vojske. Nakon rata  započeo je posao sa uvozom kakaoa i kafe. U  početku  Illy je bio zainteresovan za espresso kafu, da bi 1935. godine izumio  preteču današnjeg aparata za espresso kafu. Francesco je, također, osmislio novi sistem pakovanja za čuvanje kafe, u kantama koje su bile punjene inertnim gasovima, umjesto pod pritiskom vazduha. Ubrzo je Illy kafa postala poznata i  van Trsta i prodavala se širom Italije.

Nakon II Svjetskog rata, upravljanje kompanijom prešlo je u ruke Ernesta Illy-ja. On je oformio istraživačku laboratoriju, čiji su produkt brojni patenti i pronalasci. Uspostavio je saradnju sa univerzitetima i istraživačkim centrima u Europi i šire, sve u cilju promovisanja kafe  vrhunskog kvaliteta u svijetu.

Danas je Illy  internacionalni brend koji svoje proizvde prodaje u preko 130 zemalja svijeta i zapošljava oko 800 radnika. Kompanijom i dalje upravlja porodica, (njena treća generacija) Andrea, Ricardo i Anna Illy.

Illy kafa je nastala mješavinom arabica zrna iz više izvora( mješavina 9 vrsta najboljeg zrna). Prži se u tri oblika: normal, tamno pržena i bez kofeina. Podloga se pakuje u čelične kanistre pod pritiskom sa inertnim gasom koji ne dopušta gubitak kvaliteta  ukusa  i mirisa, bez obzira na vremenske uslove. Kafa je hlađena nakon pečenja hladnim vazduhom, pa ne oksidira i ne gubi na masi.  Koristeći 6,8 grama kafe za jedan espreso uvijek dobijete izvrstan espreso..
Popijte  Illy espresso i uživajte!

Restorani u Trstu

Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim susjedima Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, iz  istorijskih veza sa Austrougarskim carstvom.
Možda jedno od najpoznatijih Tršćanskih jela je Jota . Pravi se od paprike, pasulja, krompira i prženog kiselog kupusa, sitno nasjeckanog (crauti), sa dodatkom maslinovog ulja i češnjaka. Jelo se topi u ustima i pretstavlja spoj mediteranske kulture Italije i srednje-europske kulture bivše Austrougarske imperije.

Ovo naravno ne znači da u Trstu nema prave pizze i paste koje su karakteristične za ovu predivnu zemlju.Grad je fantastičan za posjetu, i ovdje ćete jesti odlično. Tipičnu mediteransku kuhinju možete probati u restoranu Trattoria Caprese koji se nalazi na Piazza della Borsa 15.

trattoria caprese pizza
Trattoria caprese Trieste

I naravno ako ste ljubitelji sladoleda i put Vas odvede u Trst, obavezno posjetite gelateriju Zampolli. Ova istorijska slastičarna, koju Tršćani obožavaju, se nalazi u ulici Via Carlo Ghega broj 10, nedaleko od željezničke stanice, a u blizini zone za shoping. Ukoliko se odlučite za posjetu Zampolli-ju, naoružajte se strpljenjem jer unutra vlada poprilična gužva. Naš savjet je da se opustite i probate sladoled koji je New York Times proglasio najboljim na svijetu.

Vjetar u Trstu

U Trstu se naviknite se na vjetar, pogotovo ako dođete u periodu kada su najjači. Krovovi u Trstu često imaju kamenje po krovovima koje spriječava vjetar da odnese crijep.

Vjetar u Trstu je idealan za mnogobrojne jedriličarske regate koje se održavaju u Tršćanskom zaliv. Svakako najpoznatija ovakva manifestacija je Barcolana.
To  je internacionalna  jedrliličarska regata koja se odvija svake godine u Tršćanskom zalivu. Osnovana je 1969.godine inicijativom jaht kluba Società Velica di Barcola e Grignano, i danas pretstavlja najveću mediternasku regatu sa oko 25 000 učesnika. Glavni dogadjaj  se održava druge subote u oktobru mjesecu, a taj datum je izabran jer su ostali klubovi svoja tamičenja organizovali ranije u toku godine. Ljubitelji mora i jedrenja, kao i svi oni koji ne propuštaju ovakav spektakl  obavezno posjetite Trst u preriodu od 29.septembra do 08.oktobra 2017.godine

Obavezno otidjite na aperitivo

Koktel za večeru je odličan izbor, jer kulturu Trsta možemo okarakterisati kao kulturu aperitiva. Jače piće u poslijepodnevnim časovima uz neki zalogaj je uvijek odlična odluka kada ste u ovom gradu. Aperol Spritz je uobičajeno piće, ali nemojte propustiti da probate i Hugo koktel.

Periferija Trsta

Izađite iz centra i posjetite periferiju. Trst je prilično veliki grad i odličan za obilazak pješke, ali za neke udaljenije dijelove koristite autobus i nemojte propustiti priliku da ih vidite. Na sjeveru, grad Duino, udaljen 20-ak minuta od Centralne stanice u Trstu, ima predivne kamene plaže. Osim toga, selo Aquileia, koje je danas pod zaštitom UNESCO-a, bilo je jedan od najvećih gradova u antičkom Rimu, a u njemu možete posjetiti baziliku iz V vijeka, kao i gotičku katedralu iz X.

Muzeji

Pored brojnih muzeja, Trst ima dvoraca na pretek, takvih da oduzimaju dah. Sjeverno od Trsta nalazi se Miramare dvorac, a još dalje nalazi se Duino dvorac koji je nešto manje posjećen, ali jednako predivan.
Pratite rasporede za obilazak i razgledanje. Ponedjeljkom je većina muzeja zatvorena u Italiji, ali Trst ima svoj zaseban režim rada.Istražite prije odlaska bilo gdje. Saznaj više o muzejima u Trstu

miramare dvorac trst

Plaže u Trstu

Idite plivati.Ako uzmete bus broj 6 i zaputite se prema Grignano, a izađete nakon 15 minuta, naići ćete na najljepše plaže locirane između Miramare dvorca i samog centra grada Trsta.

Posebno bi izdvojili Portopiccolo beach club luksuzno ljetovalište koje se nalazi na 13 km od Trsta, u Sistiani. Karakteriše ga savršen Saint-Tropez stil, ovdje možete doživjeti VIP iskustvo, čudesni bazeni, spa centar, marina za jahte,hotel sa 5 zvjezdica , restorani, butici itd…  samo su mali dio ponude.

Pročitajte više o plažama u Trstu i okolini ovdje.

Još po neki savjet…

Sjedite u tramvaj i otiđite do Piazza Oberdan, trga koji se nalazi u blizini željezničke stanice. Zašto? Jer treba da iskusite nevjerovatan javni transport kakav ima samo u Trstu – kombinacija tramvaja i uspinjače – a koji uvezuje centralni dio Trsta sa selom Villa Opicina. Ovo prevozno sredstvo operiše od 1902, a prilikom vožnje ćete vidjeti Trst iz najljepše moguće perspektive.

Kako je Firenca grad vizuelnih umjetnika (slikara, skulptora, arhitekata itd), tako je i Trst grad književnih umjetnika. Džejms Džojs je živio u Trstu, isto kao i Sir Ričard Fransis Burton i Italo Svevo. Upoznajte se sa velikim imenima književnosti koja su obilježila ovaj grad.
I za kraj, ne propustite zalazak sunca sa Rive. Iako lijep i tokom dana, noću Trst doživi svoj puni sjaj. I zato odvojite jedno veče za boravak na otvorenom, uz aperitiv i sa dobrim pogledom. A možda naiđete i na neki rok koncert ispred Verdi teatra ili sretnete tango plesače pored obale.

Užitak zagarantovan.

You may also like

Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Friulanije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More
Upoznaj Trst

Da li znate šta su osmize?

post-image

Umjesto restorana ili agro-turističkih objekata, posjetite mjesta na kojima se lokalna vina (Terrano, Vitovska i Malvasia) i tradicionalna hrana (jaja, kobasice, salame i sirevi) mogu kupiti i uživati ​​tamo gde se proizvode.

Osmiza, ili osmica na slovenačkom jeziku, je tradicija koja datira iz vremena Marije Tereze iz Austrije. Od 1784. godine seljaci su bili ovlašćeni da prodaju vina i hranu koju su proizveli direktno u svojim podrumima.

Ova dozvola za prodaju trajala je tokom osam uzastopnih dana (od kojih osmiza potiče, pošto je osam na slovenačkom jeziku “osem”) ili višestruke osmize tokom čitave godine. Seljaci mogu odrediti sat i cijene.

U provinciji Trst, prvenstveno na području Kraške visoravni, ima oko 50 osmiza, sa promenljivim radnim vremenom. Otvorene osmize su i dalje označene snopom grane jasno vidljive duž ulice i kuće u kojoj se nalazi osmiza.

Kada možete ići na osmizu?

Cijelu godinu! Naravno, prijatnije je tokom toplijih mjeseci kada možete sjediti napolju. Međutim, kada…

Read More
Upoznaj Trst

Svetac, zaštitnik Trsta: Ko je San Giusto?

post-image

 

Giusto je bio građanin Aquileia (grada nedaleko od Trsta), živio je u Rimskim vremenima tokom imperija careva Dioklecijana i Maxentiusa, kao preobraćeni Hrišćanin. U to doba, odbijanje obožavanja Rimskog cara bio je zločin, a obožavanje Hristovog oca bilo je još gore!

Lokalni guverner Manacio pozvao je sve građane i naložio im da proglase svoju vjeru u Rimske imperatore i odustanu od Hrišćanstva. Ko odbije da to uradi, biće kažnjen smrću.

Kada je Giusto bio pozvan, nije se ponašao  neprijateljski ili kao pobunjenik: on je bio lojalan caru, ali ga nije mogao obožavati, jer je vjerovao u drugog Boga … Da mu da vremena da razmisli o situaciji i odabere između njegovog Boga i Paganizma, Mannacio ga je uhapsio. Giusto, međutim, nije promenio mišljenje i bio je osuđen na smrt.

Po nalogu Manacia bio je bačen u vodama oko Trsta, vezan za teško kamenje koje ga  je vuklo na dno mora. Zatim se…

Read More
Upoznaj Trst

Poznajete li kultne kafiće u Trstu ?

post-image

Trst je grad poznat po kafi, stoga ne čudi što ima kafeterija starih i preko 100 godina. U nastavku Vam predstavljamo njih 10 koji su od istorijskog značaja za grad.

Caffè degli Specchi –  Piazza Unità d’Italia 7

Kafe se nalazi na glavnom gradskom trgu u prizemlju zgrade Stratti, izgrađene na ostatcima dvorca Amarina iz XIV vijeka. Osnovan je 1839. Godine zahvaljujući prisustvu grčke kolonije u Trstu, koja je bila veoma aktivna tokom devetnaestog veka.  Od 1846. godine cijela zgrada postaje vlasništvo Osiguravajuće kompanije Generali.

Caffè degli Specchi je ekskluzivno mjesto u Trstu, postalo je popularno zbog koncerata koji su tamo održani, u režiji novinara Franca Lehara.

Tokom Angloameričke okupacije palata i kafić su zapljenjeni i zabranjen je  pristup građanima Trsta “bez pratnje”.

Caffè Torinese – Corso Italia 2

Ovaj kafe je osnovan 1915. Godine, dizajnirao ga je enterijerista Debelli, poznat po tome što je opremio putničke…

Read More
Upoznaj Trst

Tršćanska pozorišta

post-image

Od proze do lirike, otkrijte sa nama Tršćanska pozorišta.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi je glavno  opersko i simfonijsko pozorište u  Trstu. Izgrađeno je između 1798. i 1801. godine. Unutrašnjost je dizajnirao Giannantnia Selve, dizajner La Fenice u Veneciji, a spoljašnjost, koja podsjeća na Milansku La Scalu, završio je Matte Pertsch.

Pozorište je otvoreno pod nazivom “Novi teatar”, kasnije je promenjeno u “Tršćansko pozorište”. Nakon smrti kompozitora Giuseppea Verdija, 27.januara 1901. godine, mijanja ime u njegovu čast.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi

Popularno pozorište “La Contrada” ima dugu istoriju – osnovano je u Trstu 22. aprila 1976. od strane glumaca Orazia Bobbia, Ariella Reggio i Lidia Braico i režisera Francesca Macedonia.

Od 1976.godine, pozorište se fokusira na dotada neistraženu granu- dječije pozorište. Ostvaruju odličan uspjeh i La Contrada postaje prektretnica u  istoriji italijanskog dječijeg pozorišta. Nude bogat i raznolik program, koji obuhvata prozu, komedije, repertoar dijela…

Read More