Upoznaj Trst

Stvari koje treba da znate o Trstu prije nego ga posjetite

Trst, kao i svaki drugi grad, krije mnogo ljepota, pravila, kutaka i podataka koje nećete odmah znati i prepoznati. Zato vam donosimo neke zanimljivosti sa kojima treba da se upoznate prije nego posjetite ovaj veličanstveni grad. U Trstu se ne priča samo Italijanski Ne očekujte da ćete pričati (samo) na...

Trst, kao i svaki drugi grad, krije mnogo ljepota, pravila, kutaka i podataka koje nećete odmah znati i prepoznati. Zato vam donosimo neke zanimljivosti sa kojima treba da se upoznate prije nego posjetite ovaj veličanstveni grad.

U Trstu se ne priča samo Italijanski

Ne očekujte da ćete pričati (samo) na italijanskom. Kroz Trst, koji se nalazi na italijanskoj granici sa Slovenijom, je tokom istorije prošlo mnogo naroda i okupatora, pa je tako kulturno nasljeđe bogato i šaroliko, a podjednako se pričaju i slovenski i italijanski.

U Trstu takođe znacajnu ulogu ima  Srpska zajednica koja je ujedno i najmnogobrojnija manjina. U samom centru blizu canale grande nalazi se Srpska pravoslavna crkva – Crkva Svetog Spiridona.

Izgradnja hrama počinje 1861.godine po projektu Karla Manćinija, a završen je 1885.godine i prima 1600 vjernika.

Crkva je zidana lomljenim kamenom, a fasade obložene klesanim blokovima od kamena dovoženog sa Briona i iz Verone.

Na glavnoj  fasadi nalazi se mozaik Sv.Spiridona, na sjevernoj strani, okrenutoj prema kanalu mozaik Sv. Arhangela Mihaila.

Unutrašnjost hrama je veličanstvena, na kupoli je prikazan Hristos Pantkrator na zvjezdanm nebu, a posebno se ističe veliko srebrno kandilo, poklon od ruskog cara Pavla I Romanova i zlatom okvano Jevanđelje, poklon ruske kneginje Julije Samojlove.

U lađi hrama nalazi se osam velikih svećnjaka: četiri su dar Jovana Kurtovića iz 1763. a četiri sa simbolima anđela, jevanđeliste i Sv. Spiridona dar su Rista Škuljevića 1899. godine.

 

Trst prestonica kafe

U Italiji morate poznavati jezik kafe. Kultura ispijanja ovog toplog napitka nadaleko je čuvena u čitavoj Italiji, pa tako i u Trstu iz kojeg potiče, između ostalog, i čuveni brend Illy.

Ovdje se kafa uglavnom pije brzinski, osim za određenu manju grupaciju populacije, a prije ulaska u bilo koji bar i kafeteriju morate znati razliku u kafama.

Espresso je nero, macchiato je capo, a cappuccino caffelatte. Osim toga, kažu da je mnogo bolje piti kafu u staklenoj šoljici od one keramičke na koju smo svi navikli.

Navodno kafa ima bolji ukus, pa ako želite da vam se tako služi, dodajte “in B”, odnosno tražite “nero in B” za espresso u staklenoj šoljici.

za više informacija o kafi u trstu kliknite ovde.

Kompanija Illy

Priča o Illy-ju počinje u Trstu, mediteranskoj luci u kojoj je kafa  prvi put ušla u Europu. Kompaniju je 1933.godine osnovao Francesco Illy.

Rođen je u Temišvaru u Austrougarskoj, a u Trst je došao u I Svjetskom ratu, kao časnik austrougarske vojske. Nakon rata  započeo je posao sa uvozom kakaoa i kafe.

U  početku  Illy je bio zainteresovan za espresso kafu, da bi 1935. godine izumio  preteču današnjeg aparata za espresso kafu.

Francesco je, također, osmislio novi sistem pakovanja za čuvanje kafe, u kantama koje su bile punjene inertnim gasovima, umjesto pod pritiskom vazduha. Ubrzo je Illy kafa postala poznata i  van Trsta i prodavala se širom Italije.

Nakon II Svjetskog rata, upravljanje kompanijom prešlo je u ruke Ernesta Illy-ja.

On je oformio istraživačku laboratoriju, čiji su produkt brojni patenti i pronalasci. Uspostavio je saradnju sa univerzitetima i istraživačkim centrima u Europi i šire, sve u cilju promovisanja kafe  vrhunskog kvaliteta u svijetu.

Danas je Illy  internacionalni brend koji svoje proizvde prodaje u preko 130 zemalja svijeta i zapošljava oko 800 radnika.

Kompanijom i dalje upravlja porodica, (njena treća generacija) Andrea, Ricardo i Anna Illy.

Illy kafa je nastala mješavinom arabica zrna iz više izvora( mješavina 9 vrsta najboljeg zrna).

Prži se u tri oblika: normal, tamno pržena i bez kofeina. Podloga se pakuje u čelične kanistre pod pritiskom sa inertnim gasom koji ne dopušta gubitak kvaliteta  ukusa  i mirisa, bez obzira na vremenske uslove.

Kafa je hlađena nakon pečenja hladnim vazduhom, pa ne oksidira i ne gubi na masi.  Koristeći 6,8 grama kafe za jedan espreso uvijek dobijete izvrstan espreso..
Popijte  Illy espresso i uživajte!

Restorani u Trstu

Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim susjedima Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, iz  istorijskih veza sa Austrougarskim carstvom.

Možda jedno od najpoznatijih Tršćanskih jela je Jota . Pravi se od paprike, pasulja, krompira i prženog kiselog kupusa, sitno nasjeckanog (crauti), sa dodatkom maslinovog ulja i češnjaka.

Jelo se topi u ustima i pretstavlja spoj mediteranske kulture Italije i srednje-europske kulture bivše Austrougarske imperije.

Ovo naravno ne znači da u Trstu nema prave pizze i paste koje su karakteristične za ovu predivnu zemlju.

Grad je fantastičan za posjetu, i ovdje ćete jesti odlično. Tipičnu mediteransku kuhinju možete probati u restoranu Trattoria Caprese koji se nalazi na Piazza della Borsa 15.

trattoria caprese pizzaTrattoria caprese Trieste

 

I naravno ako ste ljubitelji sladoleda i put Vas odvede u Trst, obavezno posjetite gelateriju Zampolli.

Ova istorijska slastičarna, koju Tršćani obožavaju, se nalazi u ulici Via Carlo Ghega broj 10, nedaleko od željezničke stanice, a u blizini zone za shoping.

Ukoliko se odlučite za posjetu Zampolli-ju, naoružajte se strpljenjem jer unutra vlada poprilična gužva. Naš savjet je da se opustite i probate sladoled koji je New York Times proglasio najboljim na svijetu.

Vjetar u Trstu

U Trstu se naviknite se na vjetar, pogotovo ako dođete u periodu kada su najjači. Krovovi u Trstu često imaju kamenje po krovovima koje spriječava vjetar da odnese crijep.

Vjetar u Trstu je idealan za mnogobrojne jedriličarske regate koje se održavaju u Tršćanskom zaliv.

Svakako najpoznatija ovakva manifestacija je Barcolana.

To  je internacionalna  jedrliličarska regata koja se odvija svake godine u Tršćanskom zalivu.

Osnovana je 1969.godine inicijativom jaht kluba Società Velica di Barcola e Grignano, i danas pretstavlja najveću mediternasku regatu sa oko 25 000 učesnika.

Glavni dogadjaj  se održava druge subote u oktobru mjesecu, a taj datum je izabran jer su ostali klubovi svoja tamičenja organizovali ranije u toku godine.

Ljubitelji mora i jedrenja, kao i svi oni koji ne propuštaju ovakav spektakl  obavezno posjetite Trst u preriodu od 29.septembra do 08.oktobra .

Obavezno otidjite na aperitivo

Koktel za večeru je odličan izbor, jer kulturu Trsta možemo okarakterisati kao kulturu aperitiva.

Jače piće u poslijepodnevnim časovima uz neki zalogaj je uvijek odlična odluka kada ste u ovom gradu.

Aperol Spritz je uobičajeno piće, ali nemojte propustiti da probate i Hugo koktel.

Periferija Trsta

Izađite iz centra i posjetite periferiju. Trst je prilično veliki grad i odličan za obilazak pješke, ali za neke udaljenije dijelove koristite autobus i nemojte propustiti priliku da ih vidite.

Na sjeveru, grad Duino, udaljen 20-ak minuta od Centralne stanice u Trstu, ima predivne kamene plaže.

Osim toga, selo Aquileia, koje je danas pod zaštitom UNESCO-a, bilo je jedan od najvećih gradova u antičkom Rimu, a u njemu možete posjetiti baziliku iz V vijeka, kao i gotičku katedralu iz X.

Muzeji

Pored brojnih muzeja, Trst ima dvoraca na pretek, takvih da oduzimaju dah. Sjeverno od Trsta nalazi se Miramare dvorac, a još dalje nalazi se Duino dvorac koji je nešto manje posjećen, ali jednako predivan.

Pratite rasporede za obilazak i razgledanje. Ponedjeljkom je većina muzeja zatvorena u Italiji, ali Trst ima svoj zaseban režim rada.Istražite prije odlaska bilo gdje. Saznaj više o muzejima u Trstu

miramare dvorac trst

Plaže u Trstu

Idite plivati.Ako uzmete bus broj 6 i zaputite se prema Grignano, a izađete nakon 15 minuta, naići ćete na najljepše plaže locirane između Miramare dvorca i samog centra grada Trsta.

Posebno bi izdvojili Portopiccolo beach club luksuzno ljetovalište koje se nalazi na 13 km od Trsta, u Sistiani. Karakteriše ga savršen Saint-Tropez stil,

ovdje možete doživjeti VIP iskustvo, čudesni bazeni, spa centar, marina za jahte,hotel sa 5 zvjezdica , restorani, butici itd…  samo su mali dio ponude.

Pročitajte više o plažama u Trstu i okolini ovdje.

Još po neki savjet…

Sjedite u tramvaj i otiđite do Piazza Oberdan, trga koji se nalazi u blizini željezničke stanice. Zašto?

Jer treba da iskusite nevjerovatan javni transport kakav ima samo u Trstu – kombinacija tramvaja i uspinjače – a koji uvezuje centralni dio Trsta sa selom Villa Opicina. Ovo prevozno sredstvo operiše od 1902, a prilikom vožnje ćete vidjeti Trst iz najljepše moguće perspektive.

Kako je Firenca grad vizuelnih umjetnika (slikara, skulptora, arhitekata itd), tako je i Trst grad književnih umjetnika. Džejms Džojs je živio u Trstu, isto kao i Sir Ričard Fransis Burton i Italo Svevo. Upoznajte se sa velikim imenima književnosti koja su obilježila ovaj grad.

I za kraj, ne propustite zalazak sunca sa Rive. Iako lijep i tokom dana, noću Trst doživi svoj puni sjaj. I zato odvojite jedno veče za boravak na otvorenom, uz aperitiv i sa dobrim pogledom. A možda naiđete i na neki rok koncert ispred Verdi teatra ili sretnete tango plesače pored obale.

Užitak zagarantovan.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More