Zanimljivosti

5 Najljepših Italijanskih trgova

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih - u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na...

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih – u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na sjeveru u Trstu.

Piazza Navona, Rim

Juče, danas i sutra, Piazza Navona vlada kao jedan od najljepših Italijanskih trgova i jedno od najsrećnijih javnih mjesta u Evropi, bez obzira na sezonu.  U kultnoj Italijanskoj komediji Ieri, oggi, domani (jučer, danas i sutra) iz 1964. godine, lik  kojeg je igrala Sofija Loren živio je na Piazza Navona. To nije nešto što većina nas može učiniti, ali svako može da se divi fontanama, koje uključuju Fontanu četiri rijeke (ispunjene rimskim obeliskom), Fontana del Moro na jugu i Fontana Neptuna na sjevernom dijelu. Kvadrat je gotovo u eliptičnom obliku jer prati konture drevnog rimskog stadiona. Naša preporuka je da  obavezno kupite sladoled od crnog tartufa na Tre Scalini (broj 28)!

Piazza San Marco, Venecija

Šta  reći o Piazzi San Marco, a da već nije rečeno? Napoleon je ovaj trg nazvao najvećim evropskim slikarskim ateljeom, iako se preračunao kada je svojatao Veneciju, bio je u praavu u vezi s procjenom ovog Venecijanskog i svjetskog blaga. Ovo je, ustvari, jedina Venecijanska piazza i njen dragulj. Kada stojite u centru trga i gledate veličanstveni prostor, koji je na istočnoj strani okružen bazilikom Sv. Marka, Sabornim toranjem, Campanile, uokviren  sa dugim lukovima sa druge strane (sa Museo Correrom na krajnjem zapadu). Da li je piazza možda slavnija od Duždeve Palate? Ako išta, Venecija je umnožavanje estetskih užitaka, koji izviru iz veličanstva trga San Marco.

Piazza della Signoria, Firenca

Dragulj grada,  Piazza della Signoria, gleda na impozantnu Palazzo Vecchio iz 14. vijeka, i nalazi se u centru glavnih znamenitosti Firence kao što je Galerija Uffizi. Britanski pisac E. M. Forster opisao je trg u romanu „A Room with a View“:

“Veliki trg je bio u sijenci; sunce je došlo prekasno da bi ga udarilo. Neptun je već bio beznačajan u sumrak, pola bog, pola duh, a njegova česma sanjarila je s muškarcima i satirima koji su zajedno hodali po rubu. Lođa se pokazala kao trostruki ulaz u pećinu, gdje su  mnoga božanstva, sjenke, i besmrtni, gledali na dolaske i odlaske čovečanstva …  kula palate izdizala se iz tame kao stub zlata.


Piazza del Nettuno, Bolonja

Prekrasna Piazza del Nettuno u Bolonji nalazi se odmah pored Piazza Maggiore, i dom je zapanjujuće fontane  boga Neptuna. U remek-delu Giambologne iz 16. veka, Bog mora gospodari  nad  onima koje istražuje – u ovom slučaju, prekrasnom gradskom pejzažu i lijepim portikama netaknute srednjevekovne Bolonje.

Piazza Unità d’Italia, Trst

Za putopisca Jan Morris-a Piazza Unità je “oko grada i  mjesto par excellence” u njenom voljenonom Trstu. Njen opis piazze je sledeći: “Svečaniji je nego većina Trsta. Na zapadnoj strani otvara se direktno do mora, a za njega se kaže da je najveći trg u Italiji. Velike zgrade koje ga okružuju su impresivne. Zastave se viore sa nekadašnjeg guvernerovog dvora. Ove zidine kriju sjedišta od najvećih Tršćanskih institucija, brodske kompanije Lloyd … Dugačka gotička građevina, sa tornjem sa satom je opština, i tu smo mi, za stolom ispred Caffe degli Specchi, kafićem ogledala, koji je tješio svoje goste kafom, vinima i sendvičima od vremena careva … U jesen na trgu nije često gužva … Neki car, ili neko drugi, stoji na prozoru, pokazujući odlučno prema moru. Ono što izgleda kao gomila ruševina je zapravo fontana  četiri kontinenta, koja proslavlja profitne veze Trsta sa svijetom u cjelini. ”

 

 

 

You may also like

Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More
Upoznaj Trst

5 najpopularnijih picerija u Trstu

post-image

Otišli smo da pregledamo Tripadvisor kako bismo saznali koje su najpopularnije picerije u Trstu.

Na prvom mjestu nalazimo “Ristorante pizzeria Bianco” u Via Diaz, gdje možete probati klasičnu “napolitansku” pizzu.
Definisana od strane korisnika kao “pizza na visokom nivou”, picerija je bila cijenjena i za tijesto i za sastojke. Osoblje “brzo, ljubazno i korisno”

Na drugom mjesto je “Al Civicosei” u via del Toro. Ljubazno osoblje, dobra pizza, peć na drva, odlični sastojci.

Na trećem mjestu je “Cittavecchia’s pizza” u via dei Crociferi, Jednostavna i rustična, ” pizza bogata i ukusna” piše jedan korisnik. Odlične cijene.

Na četvrtom mjestu je nova picerija “Assaje” u Via Torino, recenzije za pizzu bez glutena su takođe pozitivne.

Konačno, na petom mjestu, “Celestino” u via Diaz: Dobra usluga, lijep ambijent kao i kvalitetni sastojci su odlike ove picerije.

(tripadvisor.com)

Read More
Upoznaj Trst

Obilazak na električnom skuteru

post-image

Istražite Trst na nov, ekološki i zabavan način!

On-wheel je nova i dinamična tršćanska kompanija koja je pokrenula novi, originalan i neobičan način za istraživanje znamenitosti Trsta.
Posetite grad samostalno na električnom skuteru, pratite postavljene rute na priloženom tabletu ili kupite karte za druge organizovane ture.
Imat ćete interaktivnu kacigu opremljenu kamerom bez obzira koju opciju odaberete!

U toku vožnje možete snimati  fotografije i  sve što vidite tokom ture i ponijeti kući lijepe uspomene sa svog odmor u Trstu.
Dnevni najam je 80 eura, a 2 sata su 35 eura.

(www.discover-trieste.com)

Read More
Upoznaj Trst

Neke zanimljive  ulice za shopping Trstu

post-image

 

Bez obzira kojim smo povodom u Trstu, sigurno ćemo poželjeti da prilikom povratka kući kupimo još neku sitnicu. Za one koji kupuju šetajući-  nema problema:to je zaista grad sa mnogo pješačkih zona u kojima ćete obavezno naići na  neke interesantne prodavnice.

Za vrijeme ljetnih vrućina prijatno je šetati kroz Viale XX Settembre-aleju sa visokim drvoredima  u kojoj pored zanimljivih kafića, slastičarni I restorana  imate I prodavnice obuće, sportske opreme, nakita , odjeće, a  u posljednje vrijeme I nekoliko centara za masažu I relaksaciju. Tu su  prodavnice prirodnih ljekovitih sredstava koje nude različite čajeve,kreme I kozmetiku.

Od Via delle Torri, do kanala Ponterosso i Via San Nicolò naći ćete  istorijsku  Saba, u vlasništvu poznatog pjesnika i pisca u Trstu. Tu su  I prodavnice  u kojima sa brendiranom robom: Barberi, Dolce  Gabana, Gucchi I slično. Poslije šopinga prijatno je odahnutii u istorijskom kafiću Stella Polare…

Read More
Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More