Zanimljivosti

5 Najljepših Italijanskih trgova

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih - u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na...

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih – u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na sjeveru u Trstu.

Piazza Navona, Rim

Juče, danas i sutra, Piazza Navona vlada kao jedan od najljepših Italijanskih trgova i jedno od najsrećnijih javnih mjesta u Evropi, bez obzira na sezonu.

U kultnoj Italijanskoj komediji Ieri, oggi, domani (jučer, danas i sutra) iz 1964. godine, lik  kojeg je igrala Sofija Loren živio je na Piazza Navona.

To nije nešto što većina nas može učiniti, ali svako može da se divi fontanama, koje uključuju Fontanu četiri rijeke (ispunjene rimskim obeliskom),

Fontana del Moro na jugu i Fontana Neptuna na sjevernom dijelu. Kvadrat je gotovo u eliptičnom obliku jer prati konture drevnog rimskog stadiona. Naša preporuka je da  obavezno kupite sladoled od crnog tartufa na Tre Scalini (broj 28)!

Piazza San Marco, Venecija

Šta  reći o Piazzi San Marco, a da već nije rečeno?

Napoleon je ovaj trg nazvao najvećim evropskim slikarskim ateljeom, iako se preračunao kada je svojatao Veneciju,

bio je u praavu u vezi s procjenom ovog Venecijanskog i svjetskog blaga.

Ovo je, ustvari, jedina Venecijanska piazza i njen dragulj. Kada stojite u centru trga i gledate veličanstveni prostor,

koji je na istočnoj strani okružen bazilikom Sv. Marka, Sabornim toranjem, Campanile, uokviren  sa dugim lukovima sa druge strane (sa Museo Correrom na krajnjem zapadu).

Da li je piazza možda slavnija od Duždeve Palate? Ako išta, Venecija je umnožavanje estetskih užitaka, koji izviru iz veličanstva trga San Marco.

Piazza della Signoria, Firenca

Dragulj grada,  Piazza della Signoria, gleda na impozantnu Palazzo Vecchio iz 14. vijeka, i nalazi se u centru glavnih znamenitosti Firence kao što je Galerija Uffizi.

Britanski pisac E. M. Forster opisao je trg u romanu „A Room with a View“:

“Veliki trg je bio u sijenci; sunce je došlo prekasno da bi ga udarilo.

Neptun je već bio beznačajan u sumrak, pola bog, pola duh, a njegova česma sanjarila je s muškarcima i satirima koji su zajedno hodali po rubu.

Lođa se pokazala kao trostruki ulaz u pećinu, gdje su  mnoga božanstva, sjenke, i besmrtni, gledali na dolaske i odlaske čovečanstva …  kula palate izdizala se iz tame kao stub zlata.


Piazza del Nettuno, Bolonja

Prekrasna Piazza del Nettuno u Bolonji nalazi se odmah pored Piazza Maggiore, i dom je zapanjujuće fontane  boga Neptuna.

U remek-delu Giambologne iz 16. veka, Bog mora gospodari  nad  onima koje istražuje – u ovom slučaju, prekrasnom gradskom pejzažu i lijepim portikama netaknute srednjevekovne Bolonje.

Piazza Unità d’Italia, Trst

Za putopisca Jan Morris-a Piazza Unità je “oko grada i  mjesto par excellence” u njenom voljenonom Trstu.

Njen opis piazze je sledeći: “Svečaniji je nego većina Trsta. Na zapadnoj strani otvara se direktno do mora, a za njega se kaže da je najveći trg u Italiji.

Velike zgrade koje ga okružuju su impresivne. Zastave se viore sa nekadašnjeg guvernerovog dvora.

Ove zidine kriju sjedišta od najvećih Tršćanskih institucija, brodske kompanije Lloyd …

Dugačka gotička građevina, sa tornjem sa satom je opština, i tu smo mi, za stolom ispred Caffe degli Specchi, kafićem ogledala, koji je tješio svoje goste kafom, vinima i sendvičima od vremena careva …

U jesen na trgu nije često gužva … Neki car, ili neko drugi, stoji na prozoru, pokazujući odlučno prema moru. Ono što izgleda kao gomila ruševina je zapravo fontana  četiri kontinenta, koja proslavlja profitne veze Trsta sa svijetom u cjelini. ”

 

 

 

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More