Zanimljivosti

5 Najljepših Italijanskih trgova

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih - u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na...

Italijanski gradski trgovi, ili Piazza-e , često su centralni za društvenu strukturu gradova u kojima se nalaze, izložbeni su plato za arhitekturu, fontane i statue. U Italiji ima mnogo čudesnih piazza različitih veličina,koje bi mogli da spomenemo, ali ovde su pet najtraženijih – u Rimu, Firenci, Veneciji, Bolonji i na sjeveru u Trstu.

Piazza Navona, Rim

Juče, danas i sutra, Piazza Navona vlada kao jedan od najljepših Italijanskih trgova i jedno od najsrećnijih javnih mjesta u Evropi, bez obzira na sezonu.  U kultnoj Italijanskoj komediji Ieri, oggi, domani (jučer, danas i sutra) iz 1964. godine, lik  kojeg je igrala Sofija Loren živio je na Piazza Navona. To nije nešto što većina nas može učiniti, ali svako može da se divi fontanama, koje uključuju Fontanu četiri rijeke (ispunjene rimskim obeliskom), Fontana del Moro na jugu i Fontana Neptuna na sjevernom dijelu. Kvadrat je gotovo u eliptičnom obliku jer prati konture drevnog rimskog stadiona. Naša preporuka je da  obavezno kupite sladoled od crnog tartufa na Tre Scalini (broj 28)!

Piazza San Marco, Venecija

Šta  reći o Piazzi San Marco, a da već nije rečeno? Napoleon je ovaj trg nazvao najvećim evropskim slikarskim ateljeom, iako se preračunao kada je svojatao Veneciju, bio je u praavu u vezi s procjenom ovog Venecijanskog i svjetskog blaga. Ovo je, ustvari, jedina Venecijanska piazza i njen dragulj. Kada stojite u centru trga i gledate veličanstveni prostor, koji je na istočnoj strani okružen bazilikom Sv. Marka, Sabornim toranjem, Campanile, uokviren  sa dugim lukovima sa druge strane (sa Museo Correrom na krajnjem zapadu). Da li je piazza možda slavnija od Duždeve Palate? Ako išta, Venecija je umnožavanje estetskih užitaka, koji izviru iz veličanstva trga San Marco.

Piazza della Signoria, Firenca

Dragulj grada,  Piazza della Signoria, gleda na impozantnu Palazzo Vecchio iz 14. vijeka, i nalazi se u centru glavnih znamenitosti Firence kao što je Galerija Uffizi. Britanski pisac E. M. Forster opisao je trg u romanu „A Room with a View“:

“Veliki trg je bio u sijenci; sunce je došlo prekasno da bi ga udarilo. Neptun je već bio beznačajan u sumrak, pola bog, pola duh, a njegova česma sanjarila je s muškarcima i satirima koji su zajedno hodali po rubu. Lođa se pokazala kao trostruki ulaz u pećinu, gdje su  mnoga božanstva, sjenke, i besmrtni, gledali na dolaske i odlaske čovečanstva …  kula palate izdizala se iz tame kao stub zlata.


Piazza del Nettuno, Bolonja

Prekrasna Piazza del Nettuno u Bolonji nalazi se odmah pored Piazza Maggiore, i dom je zapanjujuće fontane  boga Neptuna. U remek-delu Giambologne iz 16. veka, Bog mora gospodari  nad  onima koje istražuje – u ovom slučaju, prekrasnom gradskom pejzažu i lijepim portikama netaknute srednjevekovne Bolonje.

Piazza Unità d’Italia, Trst

Za putopisca Jan Morris-a Piazza Unità je “oko grada i  mjesto par excellence” u njenom voljenonom Trstu. Njen opis piazze je sledeći: “Svečaniji je nego većina Trsta. Na zapadnoj strani otvara se direktno do mora, a za njega se kaže da je najveći trg u Italiji. Velike zgrade koje ga okružuju su impresivne. Zastave se viore sa nekadašnjeg guvernerovog dvora. Ove zidine kriju sjedišta od najvećih Tršćanskih institucija, brodske kompanije Lloyd … Dugačka gotička građevina, sa tornjem sa satom je opština, i tu smo mi, za stolom ispred Caffe degli Specchi, kafićem ogledala, koji je tješio svoje goste kafom, vinima i sendvičima od vremena careva … U jesen na trgu nije često gužva … Neki car, ili neko drugi, stoji na prozoru, pokazujući odlučno prema moru. Ono što izgleda kao gomila ruševina je zapravo fontana  četiri kontinenta, koja proslavlja profitne veze Trsta sa svijetom u cjelini. ”

 

 

 

You may also like

Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Friulanije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More
Upoznaj Trst

Da li znate šta su osmize?

post-image

Umjesto restorana ili agro-turističkih objekata, posjetite mjesta na kojima se lokalna vina (Terrano, Vitovska i Malvasia) i tradicionalna hrana (jaja, kobasice, salame i sirevi) mogu kupiti i uživati ​​tamo gde se proizvode.

Osmiza, ili osmica na slovenačkom jeziku, je tradicija koja datira iz vremena Marije Tereze iz Austrije. Od 1784. godine seljaci su bili ovlašćeni da prodaju vina i hranu koju su proizveli direktno u svojim podrumima.

Ova dozvola za prodaju trajala je tokom osam uzastopnih dana (od kojih osmiza potiče, pošto je osam na slovenačkom jeziku “osem”) ili višestruke osmize tokom čitave godine. Seljaci mogu odrediti sat i cijene.

U provinciji Trst, prvenstveno na području Kraške visoravni, ima oko 50 osmiza, sa promenljivim radnim vremenom. Otvorene osmize su i dalje označene snopom grane jasno vidljive duž ulice i kuće u kojoj se nalazi osmiza.

Kada možete ići na osmizu?

Cijelu godinu! Naravno, prijatnije je tokom toplijih mjeseci kada možete sjediti napolju. Međutim, kada…

Read More
Upoznaj Trst

Svetac, zaštitnik Trsta: Ko je San Giusto?

post-image

 

Giusto je bio građanin Aquileia (grada nedaleko od Trsta), živio je u Rimskim vremenima tokom imperija careva Dioklecijana i Maxentiusa, kao preobraćeni Hrišćanin. U to doba, odbijanje obožavanja Rimskog cara bio je zločin, a obožavanje Hristovog oca bilo je još gore!

Lokalni guverner Manacio pozvao je sve građane i naložio im da proglase svoju vjeru u Rimske imperatore i odustanu od Hrišćanstva. Ko odbije da to uradi, biće kažnjen smrću.

Kada je Giusto bio pozvan, nije se ponašao  neprijateljski ili kao pobunjenik: on je bio lojalan caru, ali ga nije mogao obožavati, jer je vjerovao u drugog Boga … Da mu da vremena da razmisli o situaciji i odabere između njegovog Boga i Paganizma, Mannacio ga je uhapsio. Giusto, međutim, nije promenio mišljenje i bio je osuđen na smrt.

Po nalogu Manacia bio je bačen u vodama oko Trsta, vezan za teško kamenje koje ga  je vuklo na dno mora. Zatim se…

Read More
Upoznaj Trst

Poznajete li kultne kafiće u Trstu ?

post-image

Trst je grad poznat po kafi, stoga ne čudi što ima kafeterija starih i preko 100 godina. U nastavku Vam predstavljamo njih 10 koji su od istorijskog značaja za grad.

Caffè degli Specchi –  Piazza Unità d’Italia 7

Kafe se nalazi na glavnom gradskom trgu u prizemlju zgrade Stratti, izgrađene na ostatcima dvorca Amarina iz XIV vijeka. Osnovan je 1839. Godine zahvaljujući prisustvu grčke kolonije u Trstu, koja je bila veoma aktivna tokom devetnaestog veka.  Od 1846. godine cijela zgrada postaje vlasništvo Osiguravajuće kompanije Generali.

Caffè degli Specchi je ekskluzivno mjesto u Trstu, postalo je popularno zbog koncerata koji su tamo održani, u režiji novinara Franca Lehara.

Tokom Angloameričke okupacije palata i kafić su zapljenjeni i zabranjen je  pristup građanima Trsta “bez pratnje”.

Caffè Torinese – Corso Italia 2

Ovaj kafe je osnovan 1915. Godine, dizajnirao ga je enterijerista Debelli, poznat po tome što je opremio putničke…

Read More
Upoznaj Trst

Tršćanska pozorišta

post-image

Od proze do lirike, otkrijte sa nama Tršćanska pozorišta.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi je glavno  opersko i simfonijsko pozorište u  Trstu. Izgrađeno je između 1798. i 1801. godine. Unutrašnjost je dizajnirao Giannantnia Selve, dizajner La Fenice u Veneciji, a spoljašnjost, koja podsjeća na Milansku La Scalu, završio je Matte Pertsch.

Pozorište je otvoreno pod nazivom “Novi teatar”, kasnije je promenjeno u “Tršćansko pozorište”. Nakon smrti kompozitora Giuseppea Verdija, 27.januara 1901. godine, mijanja ime u njegovu čast.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi

Popularno pozorište “La Contrada” ima dugu istoriju – osnovano je u Trstu 22. aprila 1976. od strane glumaca Orazia Bobbia, Ariella Reggio i Lidia Braico i režisera Francesca Macedonia.

Od 1976.godine, pozorište se fokusira na dotada neistraženu granu- dječije pozorište. Ostvaruju odličan uspjeh i La Contrada postaje prektretnica u  istoriji italijanskog dječijeg pozorišta. Nude bogat i raznolik program, koji obuhvata prozu, komedije, repertoar dijela…

Read More