Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može "pročitati" degustacijom tradicionalnih jela. Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju. Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se...

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta za umjetnike i intelektualce, menadžere i radnike, učenike i mlade i stare, koji se okupe kako bi zajedno uživali u sendviču i čaši vina. Nalazi se u ulici via San Lazzaro 14.

Kapuziner

Ovo je klasičan Bavarski pub sa tipičnim njemačkim namještajem, kostimiranim osobljem, bavarskom muzikom i tradicionalnim, domaćim specijalitetima.

Nudi raznovrsna Minhenska piva, sipana u strogom, njemačkom stilu, kako bi okus Oktobefesta doveli do srca Trsta. Pab organizuje i održava tematske zabave za razne prilike.

U ponudi imaju meni za grupe; meni za vegetarijance i vegane ; meni za grupe studenata; kinder meni.

via Pozzo del Mare 1

Bier Stube

Lijepo uređen u drvetu, Bier Stube je mali restoran u centru grada koji se otvara u večernjim satima.

Služi tradicionalna jela iz Trsta, Slovenije i Austrije, uključujući jotu (pasulj, kiseli krastavac i supa od krompira), njoke, gulaš, kuvano meso, “ljubljanska”, jelo od kuhanog krompira, kiseli kupus…

Sve  što serviraju dolazi od lokalnih proizvođača, uključujući i piva. Mirna atmosfera čini ga savršenim za opuštene razgovore i slušanje dobre muzike.

Specijalitet kuće: Bohemijske knedle sa pečenom svinjetinom i “Carsolina in B” za desert.

via Madonna del Mare 6/D

Theresia Mittel Bistrot

Theresia mittel  Bistrot nudi ukuse bečkog kafea- bistroa u savremenom ambijentu, služići lagane ručkove, večere, kafu i aperitiva.

Kafić i ukusna pekara nalaze se u prizemlju; na prvom spratu možete uživati u fantastičnom pogledu na Piazza della Borsa, dok udobno sedite u sofama Chester ili u bečkim stilskim stolicama.

Meni nudi širok izbor, u rasponu od ploča domaćih proizvoda od strane Zidaricha, do njoki sa jamarskim sirom ili gulaša sa krompirom, govedinom i Terranom, pripremljenom pod nadzorom  nagrađivane kuharice Emanuele Scarello-a.

“Tradicija i kvalitet svakoga dana, u srcu Trsta”, slogan je  ovog kafe-bistroa smještenog u jednoj od najljepših zgrada istorijskog centra grada.

Bistro nudi posebne menije za djecu, grupe, vegetarijance.

 Piazza della Borsa, 13/via Cassa di Risparmio

Antica trattoria Suban

Restoran koji je nastao u igri na sreću- 1895. Godine, Giovanni Suban položio je kamen temeljac, sada poznatog Antica Trattoria Suban, nakon što je osvojio loto u Beču sa pet srećnih brojeva. Ona služi odlična jela pripremljena u tradicionalnom Tršćanskom stilu.

Restoran je otvoren i još uvijek se nalazi u okrugu San Giovanni, tački zaustavljanja za sve koji putuju između kraškog platoa i Trsta,  tako postajući omiljena destinacija za “izlete u prirodi” Tršćanima.

Tokom perioda između dva svjetska rata, uz pomoć supruge, koja je podučavala u rafiniranoj Bečkoj kulinarskoj školi i njegovom nećaku Vladimiro-u, dodate su  nove prostorije za proširenje i unapređenje restorana.

Početkom 1950-ih, restoran je nasljedio Mario, pod čijim upravljanjem se slava širila izvan granica Italije.

Bilo je počastvovan posjetima slavnih gostiju, uključujući i papu, koji je inspirisao ime jednog od najpoznatijih deserta restorana, kao i predsjednika Italijanske Republike. Mariu Subanu trenutno pomažu njegove dve kćerke, Giovanna i Federica.

Via Emilio Comici 2

 

 

Buffet Siora Rosa

Osnovan 1921. godine, Buffet Siora Rosa je tipičan Tršćanski restoran, gdje posjetioci mogu uživati u ručku ili na brzinu prigristi nešto.

Sendviči na bazi svinjskog mesa poput pršuta, šunke pečene u kori hljeba, kokošija kobasica, svinjetina, kranjska kobasica, bečka kobasica i jezik s senfom i hrenom samo su neka od jela koje ovaj restran nudi.

Izbor tradicionalnih jela uključuje njoke sa gulašem, knedle sa šljivama, sardoni in savor (prženi inćuni), dinstanu sipu sa palentom, jota( lokalna supa napravljena od pasulja, kiselog kupusa i krompira) . Pored tradicionalnih , restoran služi i  razna glavna jela, uključujući i vegetarijanska, dok se svježe sezonsko povrće priprema dnevno.

 Piazza Attilio Hortis 3.

 

Pepi S’Cavio

Poznat u Trstu i šire, ovaj restoran je za one koji prolaze kroz grad ili žele da se opuste dobrim ručkom.

Pepi Klajnsić otvorio je restoran 1897. godine sa imenom Pepi S’ciavo (Pepi Slovenački), koji odražava Tršćanski običaj da se svima daje nadimak.

Nalazi se na samoj centralnoj ulici Via Cassa di Risparmio, u blizini piazza della Borsa.

Njegovi najpoznatiji gosti uključuju Grofa Spoleta, Princa Tripčoviča, Barona Bonomoa i Princea Torre e Tasso.

U restoranu se služe jela, ukusne, tradicionalne kuhinje, kao što su luganighe e capuzi (kobasice i kiseli kupus), porzina e cotechin (oba kuhana svinjska kobasica), praćeno jedinstvenim Terrano vinom proizvedenim  na kraškoj visoravni.

U ponudi su meniji za grupe,vegetarijance i djecu.

Via della Cassa di Risparmio 3

Buffet Birreria Rudy

Pab služi tradicionalna, kuhana svinjska jela tipična za Trst, kao i bavarske specijalitete.

U ponudi je Spaten pivo, koje proizvode Rudy i njegova supruga Nicoletta. Poznati su među stanovnicima Trsta svakog uzrasta po muzičkim večerima, sa grupom “Le Mitiche Pirie” i poznatim harmonikašem Denisom Novatom.

Dolazak na večeru je kao da ste na Oktoberfest u Minhenu ..

Via Valdirivo 32.

Buffet Marascutti

Osnovan 1914. godine, ovo je jedan od najstarijih barova u Trstu. Ali budite pažljivi – kada jednom probate, uvijek ćete se vraćati.

Restoran služi tradicionalni suino in caladia (kuhana mješana svinjetina), kao i jotu (pasulj, kiseli kupus i supa od krompira) i njoke sa sosom od divljači. U ljeto, takođe služe i raznovrsna jela ribe.

Via Cesare Battisti 2

Osteria da Marino

Osteria da Marino je mali restran, sa bačvama i zanimljivim predmetima na zidovima, što mu daje topli, rustični osećaj.

Osnovana je 1940-ih,  i služi tradicionalnu lokalnu kuhinju, ima odličan izbor vina, čineći ga idealnim izborom za aperitiv ili večeru.

U podnudi je grupni meni, bez glutena, vegetarijanski i dječiji meni.

Via del Ponte 5. 

 

Al Petes

“Petes”, stara riječ na Trstičkom dijalektu, ponovo živi u ulici Via dei Capitelli, na području Kavane. “Petes” označava vino ili alkohol uopšte.

Al Petes služi tradicionalna jela iz Trsta kao što su jota (pasulj, kiseli kupus i supa od krompira), kruh ili njoke sa gulašem, calandraca (kuvano meso i povrće), mesne okruglice napravljene sa terranskim vinom sa kraškog platoa i “kaldaia” ( mješana svinjetina).

Meni takođe nudi ukusne salate, mesne i sirene plate i riblje specijalitete poput mariniranih i prženih inćuna. Specijaliteti Al Petesa čekaju Vas.

Via dei Capitelli 5/a

 

You may also like

Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More
Upoznaj Trst

5 najpopularnijih picerija u Trstu

post-image

Otišli smo da pregledamo Tripadvisor kako bismo saznali koje su najpopularnije picerije u Trstu.

Na prvom mjestu nalazimo “Ristorante pizzeria Bianco” u Via Diaz, gdje možete probati klasičnu “napolitansku” pizzu.
Definisana od strane korisnika kao “pizza na visokom nivou”, picerija je bila cijenjena i za tijesto i za sastojke. Osoblje “brzo, ljubazno i korisno”

Na drugom mjesto je “Al Civicosei” u via del Toro. Ljubazno osoblje, dobra pizza, peć na drva, odlični sastojci.

Na trećem mjestu je “Cittavecchia’s pizza” u via dei Crociferi, Jednostavna i rustična, ” pizza bogata i ukusna” piše jedan korisnik. Odlične cijene.

Na četvrtom mjestu je nova picerija “Assaje” u Via Torino, recenzije za pizzu bez glutena su takođe pozitivne.

Konačno, na petom mjestu, “Celestino” u via Diaz: Dobra usluga, lijep ambijent kao i kvalitetni sastojci su odlike ove picerije.

(tripadvisor.com)

Read More
Upoznaj Trst

Obilazak na električnom skuteru

post-image

Istražite Trst na nov, ekološki i zabavan način!

On-wheel je nova i dinamična tršćanska kompanija koja je pokrenula novi, originalan i neobičan način za istraživanje znamenitosti Trsta.
Posetite grad samostalno na električnom skuteru, pratite postavljene rute na priloženom tabletu ili kupite karte za druge organizovane ture.
Imat ćete interaktivnu kacigu opremljenu kamerom bez obzira koju opciju odaberete!

U toku vožnje možete snimati  fotografije i  sve što vidite tokom ture i ponijeti kući lijepe uspomene sa svog odmor u Trstu.
Dnevni najam je 80 eura, a 2 sata su 35 eura.

(www.discover-trieste.com)

Read More
Upoznaj Trst

Neke zanimljive  ulice za shopping Trstu

post-image

 

Bez obzira kojim smo povodom u Trstu, sigurno ćemo poželjeti da prilikom povratka kući kupimo još neku sitnicu. Za one koji kupuju šetajući-  nema problema:to je zaista grad sa mnogo pješačkih zona u kojima ćete obavezno naići na  neke interesantne prodavnice.

Za vrijeme ljetnih vrućina prijatno je šetati kroz Viale XX Settembre-aleju sa visokim drvoredima  u kojoj pored zanimljivih kafića, slastičarni I restorana  imate I prodavnice obuće, sportske opreme, nakita , odjeće, a  u posljednje vrijeme I nekoliko centara za masažu I relaksaciju. Tu su  prodavnice prirodnih ljekovitih sredstava koje nude različite čajeve,kreme I kozmetiku.

Od Via delle Torri, do kanala Ponterosso i Via San Nicolò naći ćete  istorijsku  Saba, u vlasništvu poznatog pjesnika i pisca u Trstu. Tu su  I prodavnice  u kojima sa brendiranom robom: Barberi, Dolce  Gabana, Gucchi I slično. Poslije šopinga prijatno je odahnutii u istorijskom kafiću Stella Polare…

Read More