Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može "pročitati" degustacijom tradicionalnih jela. Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju. Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se...

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta za umjetnike i intelektualce, menadžere i radnike, učenike i mlade i stare, koji se okupe kako bi zajedno uživali u sendviču i čaši vina. Nalazi se u ulici via San Lazzaro 14.

Kapuziner

Ovo je klasičan Bavarski pub sa tipičnim njemačkim namještajem, kostimiranim osobljem, bavarskom muzikom i tradicionalnim, domaćim specijalitetima.

Nudi raznovrsna Minhenska piva, sipana u strogom, njemačkom stilu, kako bi okus Oktobefesta doveli do srca Trsta. Pab organizuje i održava tematske zabave za razne prilike.

U ponudi imaju meni za grupe; meni za vegetarijance i vegane ; meni za grupe studenata; kinder meni.

via Pozzo del Mare 1

Bier Stube

Lijepo uređen u drvetu, Bier Stube je mali restoran u centru grada koji se otvara u večernjim satima.

Služi tradicionalna jela iz Trsta, Slovenije i Austrije, uključujući jotu (pasulj, kiseli krastavac i supa od krompira), njoke, gulaš, kuvano meso, “ljubljanska”, jelo od kuhanog krompira, kiseli kupus…

Sve  što serviraju dolazi od lokalnih proizvođača, uključujući i piva. Mirna atmosfera čini ga savršenim za opuštene razgovore i slušanje dobre muzike.

Specijalitet kuće: Bohemijske knedle sa pečenom svinjetinom i “Carsolina in B” za desert.

via Madonna del Mare 6/D

Theresia Mittel Bistrot

Theresia mittel  Bistrot nudi ukuse bečkog kafea- bistroa u savremenom ambijentu, služići lagane ručkove, večere, kafu i aperitiva.

Kafić i ukusna pekara nalaze se u prizemlju; na prvom spratu možete uživati u fantastičnom pogledu na Piazza della Borsa, dok udobno sedite u sofama Chester ili u bečkim stilskim stolicama.

Meni nudi širok izbor, u rasponu od ploča domaćih proizvoda od strane Zidaricha, do njoki sa jamarskim sirom ili gulaša sa krompirom, govedinom i Terranom, pripremljenom pod nadzorom  nagrađivane kuharice Emanuele Scarello-a.

“Tradicija i kvalitet svakoga dana, u srcu Trsta”, slogan je  ovog kafe-bistroa smještenog u jednoj od najljepših zgrada istorijskog centra grada.

Bistro nudi posebne menije za djecu, grupe, vegetarijance.

 Piazza della Borsa, 13/via Cassa di Risparmio

Antica trattoria Suban

Restoran koji je nastao u igri na sreću- 1895. Godine, Giovanni Suban položio je kamen temeljac, sada poznatog Antica Trattoria Suban, nakon što je osvojio loto u Beču sa pet srećnih brojeva. Ona služi odlična jela pripremljena u tradicionalnom Tršćanskom stilu.

Restoran je otvoren i još uvijek se nalazi u okrugu San Giovanni, tački zaustavljanja za sve koji putuju između kraškog platoa i Trsta,  tako postajući omiljena destinacija za “izlete u prirodi” Tršćanima.

Tokom perioda između dva svjetska rata, uz pomoć supruge, koja je podučavala u rafiniranoj Bečkoj kulinarskoj školi i njegovom nećaku Vladimiro-u, dodate su  nove prostorije za proširenje i unapređenje restorana.

Početkom 1950-ih, restoran je nasljedio Mario, pod čijim upravljanjem se slava širila izvan granica Italije.

Bilo je počastvovan posjetima slavnih gostiju, uključujući i papu, koji je inspirisao ime jednog od najpoznatijih deserta restorana, kao i predsjednika Italijanske Republike. Mariu Subanu trenutno pomažu njegove dve kćerke, Giovanna i Federica.

Via Emilio Comici 2

 

 

Buffet Siora Rosa

Osnovan 1921. godine, Buffet Siora Rosa je tipičan Tršćanski restoran, gdje posjetioci mogu uživati u ručku ili na brzinu prigristi nešto.

Sendviči na bazi svinjskog mesa poput pršuta, šunke pečene u kori hljeba, kokošija kobasica, svinjetina, kranjska kobasica, bečka kobasica i jezik s senfom i hrenom samo su neka od jela koje ovaj restran nudi.

Izbor tradicionalnih jela uključuje njoke sa gulašem, knedle sa šljivama, sardoni in savor (prženi inćuni), dinstanu sipu sa palentom, jota( lokalna supa napravljena od pasulja, kiselog kupusa i krompira) . Pored tradicionalnih , restoran služi i  razna glavna jela, uključujući i vegetarijanska, dok se svježe sezonsko povrće priprema dnevno.

 Piazza Attilio Hortis 3.

 

Pepi S’Cavio

Poznat u Trstu i šire, ovaj restoran je za one koji prolaze kroz grad ili žele da se opuste dobrim ručkom.

Pepi Klajnsić otvorio je restoran 1897. godine sa imenom Pepi S’ciavo (Pepi Slovenački), koji odražava Tršćanski običaj da se svima daje nadimak.

Nalazi se na samoj centralnoj ulici Via Cassa di Risparmio, u blizini piazza della Borsa.

Njegovi najpoznatiji gosti uključuju Grofa Spoleta, Princa Tripčoviča, Barona Bonomoa i Princea Torre e Tasso.

U restoranu se služe jela, ukusne, tradicionalne kuhinje, kao što su luganighe e capuzi (kobasice i kiseli kupus), porzina e cotechin (oba kuhana svinjska kobasica), praćeno jedinstvenim Terrano vinom proizvedenim  na kraškoj visoravni.

U ponudi su meniji za grupe,vegetarijance i djecu.

Via della Cassa di Risparmio 3

Buffet Birreria Rudy

Pab služi tradicionalna, kuhana svinjska jela tipična za Trst, kao i bavarske specijalitete.

U ponudi je Spaten pivo, koje proizvode Rudy i njegova supruga Nicoletta. Poznati su među stanovnicima Trsta svakog uzrasta po muzičkim večerima, sa grupom “Le Mitiche Pirie” i poznatim harmonikašem Denisom Novatom.

Dolazak na večeru je kao da ste na Oktoberfest u Minhenu ..

Via Valdirivo 32.

Buffet Marascutti

Osnovan 1914. godine, ovo je jedan od najstarijih barova u Trstu. Ali budite pažljivi – kada jednom probate, uvijek ćete se vraćati.

Restoran služi tradicionalni suino in caladia (kuhana mješana svinjetina), kao i jotu (pasulj, kiseli kupus i supa od krompira) i njoke sa sosom od divljači. U ljeto, takođe služe i raznovrsna jela ribe.

Via Cesare Battisti 2

Osteria da Marino

Osteria da Marino je mali restran, sa bačvama i zanimljivim predmetima na zidovima, što mu daje topli, rustični osećaj.

Osnovana je 1940-ih,  i služi tradicionalnu lokalnu kuhinju, ima odličan izbor vina, čineći ga idealnim izborom za aperitiv ili večeru.

U podnudi je grupni meni, bez glutena, vegetarijanski i dječiji meni.

Via del Ponte 5. 

 

Al Petes

“Petes”, stara riječ na Trstičkom dijalektu, ponovo živi u ulici Via dei Capitelli, na području Kavane. “Petes” označava vino ili alkohol uopšte.

Al Petes služi tradicionalna jela iz Trsta kao što su jota (pasulj, kiseli kupus i supa od krompira), kruh ili njoke sa gulašem, calandraca (kuvano meso i povrće), mesne okruglice napravljene sa terranskim vinom sa kraškog platoa i “kaldaia” ( mješana svinjetina).

Meni takođe nudi ukusne salate, mesne i sirene plate i riblje specijalitete poput mariniranih i prženih inćuna. Specijaliteti Al Petesa čekaju Vas.

Via dei Capitelli 5/a

 

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More