Zanimljivosti

6 najboljih shopping destinacija u Italiji

 

Evo liste najboljih 6 mjesta koja ljubitelji shoppinga moraju posjetiti :

       Via del Corso , RIM

Vreme je za razmetanje, kupovinu na najboljoj uličnoj pijaci u Rimu – Via Del Corso.
Vijugave ulice i uske uličice imaju širok izbor za kupovinu.

Ova ulica ima zanimljivu mješavinu lokalnih butika i internacionalnih brendova.
Mještani kažu da ove istorijske ulice prepune prodavnica i ugostiteljskih objekata datiraju  iz 220. godine pre nove ere.

Odlično mjesto za kupovinu suvenira, odjeće, pa čak i namirnica.

Via Montenapoleone , Milano

 

         Milano je poznat po nekim od najboljih luksuznih hotela, restorana i butika.
Kada ste u Milanu, prepustite se kupovini najnovijih modnih trendova. Ova prestižna trgovačka ulica je dom najvecih dizajnera i izuzetnih Italijanskih obućara.           Obavezno se zaustavite u ovoj sofisticiranoj trgovačkoj zoni i pogledajte najbolje od modnih kuća : Gucci, Dolce & Gabbana, Prada i Giorgio Armani…

     Via Giovan Battista Zannoni, Firenca

U ovoj trgovačkoj ulici bukvalno se nalazi na desetine trgovina kožom,
uključujući popularnu Michelangelovu Florentin kožnu radnju u kojoj možete pronaći najljepše  torbe i jakne .

     Mercerie, Venecija

 

Osim istorijskih građevina, vožnje gondolom i očaravajuće arhitekture, Venecija je također odlično mjesto za kupovinu.

Najpoznatije trgovačke ulice nalaze se u području Le Mercerie u četvrti San Marco.

Mnoge  ulice koje se protežu od mosta Rialto do Trga sv. Marka prepune su  tezgi koje prodaju gotovo sve i svašta.
Neki od najboljih izbora su nakit, suveniri i najnovija moda.

Iznenadit ćete se čudesnim i kičastim suvenirima na koje ćete naići u mnogim buticima koji ovu ulicu čine pravom tržnicom.

        Via Toledo, Napulj

Napulj je jedan od najromantičnijih gradova u Italiji. Kupovina u Napulju jednako je zadovoljstvo kao i razgledanje.
Ako volite šoping, idite u Via Toledo – jednu od najdužih trgovačkih ulica u Napulju.

U ovoj ulici vladaju brojni veliki lanci prodavnica i butici.

Ova prometna ulica nikada ne spava i prepuna je domaćih i turista. Via Toledo takođe ima nekoliko trgova, crkava i spomenika, samim tim idealno mjesto za   razgledanje i kupovinu.

      Via Mazzini ,Verona

  Uživajte u kupovini u Italiji, na jednom od najpopularnijih mjesta u prekrasnom gradu Veroni.
Ovo mjesto je jedno od najvećih pješačkih zona u gradu i ima nekoliko desetina trgovina koje nude modne dodatke, odjeću i obuću.

Ako ste u gradu tokom sniženja, moći ćete se prepustiti nekim jeftinim kupovinama u Italiji. Ovo je sjajna prilika da se uštedi i kupi više zahvaljujući mnogim popustima i ponudama koje se nude .

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More
Upoznaj Trst

5 najpopularnijih picerija u Trstu

post-image

Otišli smo da pregledamo Tripadvisor kako bismo saznali koje su najpopularnije picerije u Trstu.

Na prvom mjestu nalazimo “Ristorante pizzeria Bianco” u Via Diaz, gdje možete probati klasičnu “napolitansku” pizzu.
Definisana od strane korisnika kao “pizza na visokom nivou”, picerija je bila cijenjena i za tijesto i za sastojke. Osoblje “brzo, ljubazno i korisno”

Na drugom mjesto je “Al Civicosei” u via del Toro. Ljubazno osoblje, dobra pizza, peć na drva, odlični sastojci.

Na trećem mjestu je “Cittavecchia’s pizza” u via dei Crociferi, Jednostavna i rustična, ” pizza bogata i ukusna” piše jedan korisnik. Odlične cijene.

Na četvrtom mjestu je nova picerija “Assaje” u Via Torino, recenzije za pizzu bez glutena su takođe pozitivne.

Konačno, na petom mjestu, “Celestino” u via Diaz: Dobra usluga, lijep ambijent kao i kvalitetni sastojci su odlike ove picerije.

(tripadvisor.com)

Read More
Upoznaj Trst

Obilazak na električnom skuteru

post-image

Istražite Trst na nov, ekološki i zabavan način!

On-wheel je nova i dinamična tršćanska kompanija koja je pokrenula novi, originalan i neobičan način za istraživanje znamenitosti Trsta.
Posetite grad samostalno na električnom skuteru, pratite postavljene rute na priloženom tabletu ili kupite karte za druge organizovane ture.
Imat ćete interaktivnu kacigu opremljenu kamerom bez obzira koju opciju odaberete!

U toku vožnje možete snimati  fotografije i  sve što vidite tokom ture i ponijeti kući lijepe uspomene sa svog odmor u Trstu.
Dnevni najam je 80 eura, a 2 sata su 35 eura.

(www.discover-trieste.com)

Read More
Upoznaj Trst

Neke zanimljive  ulice za shopping Trstu

post-image

 

Bez obzira kojim smo povodom u Trstu, sigurno ćemo poželjeti da prilikom povratka kući kupimo još neku sitnicu. Za one koji kupuju šetajući-  nema problema:to je zaista grad sa mnogo pješačkih zona u kojima ćete obavezno naići na  neke interesantne prodavnice.

Za vrijeme ljetnih vrućina prijatno je šetati kroz Viale XX Settembre-aleju sa visokim drvoredima  u kojoj pored zanimljivih kafića, slastičarni I restorana  imate I prodavnice obuće, sportske opreme, nakita , odjeće, a  u posljednje vrijeme I nekoliko centara za masažu I relaksaciju. Tu su  prodavnice prirodnih ljekovitih sredstava koje nude različite čajeve,kreme I kozmetiku.

Od Via delle Torri, do kanala Ponterosso i Via San Nicolò naći ćete  istorijsku  Saba, u vlasništvu poznatog pjesnika i pisca u Trstu. Tu su  I prodavnice  u kojima sa brendiranom robom: Barberi, Dolce  Gabana, Gucchi I slično. Poslije šopinga prijatno je odahnutii u istorijskom kafiću Stella Polare…

Read More
Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More