Zanimljivosti

6 razloga da planirate put u Italiju van sezone

Italija je najlepše mjesto za ljetovanje. Njene plaže zasljepljuju na sjajnom suncu, drevne mramorne statue i arhitektura sjaje  na azurnom nebu, a ukusna kuhinja zadovoljava svačiji apetit.Naravno ne zaboravite na legendarni gelato! Ali ako ste fleksibilni na datume kada putujete Italija je prekrasna destinacija tokom cijele godine. Evo samo 6...

Italija je najlepše mjesto za ljetovanje. Njene plaže zasljepljuju na sjajnom suncu, drevne mramorne statue i arhitektura sjaje  na azurnom nebu, a ukusna kuhinja zadovoljava svačiji apetit.Naravno ne zaboravite na legendarni gelato! Ali ako ste fleksibilni na datume kada putujete Italija je prekrasna destinacija tokom cijele godine. Evo samo 6 razloga za početak planiranja vansezonskog putovanja u Italiju.

 Uživajte u nižim temperaturama

Top sezona u Italiji traje od juna do kraja avgusta sa sjajnim suncem i visokim temperaturama. Za mnoge to je savršeno vrijeme za putovanje u Italiju sa prelijepim, bijelim pjeskovitim plažama od Sardinije do Sicilije, Portofina do Puglije. I dok je Amalfijska obala u avgustu apsolutno spektakularna, u najtoplijim danima temperature mogu doseći od srednjih do preko 30 stepeni celzijusa, što može biti prevruće za mnoge.

Ali, ako možete putovati van sezone, u mjesecima prije ili poslije ljeta, možete istražiti čuda Italije bez vrućina. To čini putovanje mnogo udobnije, a takođe nudi i mnoge sezonske atrakcije: od klizanja na klizalištu Darseni u srcu Milana, prije odlaska u božićnu kupovinu poklona, obilazaka seznskih tržnica u Firenci ili uživanja u  istorijskom dijelu Napulja, sve ovo čini Italiju privlačnu turistima 365 dana u godini.

 Izbjegnite gužve

Ako su vaši dani za odmor ograničeni, poslednja stvar koju želite da radite je da ih provedete  satima čekajući u kolonama ili da prolazite kroz uske ulice italijanskih gradskih obronaka iza velikih turističkih grupa. Iako možete kupiti mnoge karte koje nude lak pristup Rimskom Koloseumu, Galeriji Uffizi u Firenci, Duždovoj palati u Veneciji i Dolini hramova na Siciliji, ipak morate se boriti sa gomilom turista. Pa zašto ne planirate putovanje kako biste izbjegli vrhunac sezone i školske praznike, kako biste osigurali tiši i laganiji odmor?
Napomena: vrijedi spomenuti da iako je većina gradova i znamenitosti van sezone mirnija, neki, poput Vatikana i Sv. Petra u Rimu, takođe možete naići na gužve i veliki broj turista oko Božića, Palmske nedelje ili Uskrsa, pa provjerite svoj kalendar za religiozne praznike ukoliko tražite (relativno) mirnu šetnju kroz Sikstinsku kapelu.

Posjetite  nevjerovatne festivale hrane

Ako ste ikada posjetili Italiju samo u ljeto, propustili ste neke od najznačajnijih festivala hrane od kojih kreće voda na usta.Peruđa je poznata po svom Eurochocolate festivalu u oktobru,  cijeli grad  miriše slatkom aromom kakaoa, a posjetioce privlače proizvodi od čokolade koje ne možete  zamisliti, od tartufa preko alkohola, do  soseva. U međuvremenu, Emilia-Romagna tokom jeseni ima nekoliko prehrambenih svečanosti, uključujući Bolonjsku Mortadella Bò sagra i lokalne festivale koji proslavljaju šunku  i pršut u Parmi.

Ako idete u Toskanu, obiđite festival bijelog tartufa, San Miniata u novembru, kada        možete probati  ulja, hljebove, sireve, kekse i kobasice punjene ovim cijenjenim, jestivim dijamantima. Napravite mjesto u kalendaru za  godišnji sajam prehrambenih proizvoda Mercato nel Campo početkom decembra u Sijeni , ili ako više volite borbu za hranu u februaru, zašto ne bi otišli u Ivreu u Pijemontu na svetski poznatu bitku narandžama kada se na ulicama nađe  preko 600.000 kg sočnog agruma, od strane devet protivničkih timova .

 Jesenji i zimski kulturni festivali

Italija puca  kulturom: Italijan je izumio operu, renesansna Italija iznjedrila je neke od najvećih slikara svih vremena, njeni gradovi upakovani  su u istorijsku arhitekturu, a modni dizajneri su poznati po svojoj klasičnoj modi.
Najteži dio je odabir onoga što treba vidjeti; tokom jeseni, zime i proljeća, kulturni kalendari nisu ništa tiši nego ljeti!
Grad Venecija je međunarodno poznat po svojim kanalima, gondolama i poznatom ženskarošu Giacomu Casanovi.
Ali, takodje, ima dva veoma značajna kulturna festivala koji privlače posjetioce iz cijelog svijeta.

Prvi, Venecijanski filmski festival počinje početkom septembra, baš kada se ljetni dani hlade i skraćuju. Holivudske zvijezde posjećuju crveni tepih i miješaju se sa obožavateljima na istočnom ostrvu Lido 10 dana, kada se preko 100 filmova, dokumentaraca i klasika prikazuju  hiljadama ljubitelja filma.

Drugi je jedinstveni Venecijanski karneval. Hiljade ljudi se spusti na lagunu za dve nedelje kostima, maski na festivalu koji datira vijekovima. Očekujete da vidite renesansne dame na vodenom autobusu, dandije koje se kreću oko trga Sv. Marka i fantastične kreacije koje prolaze kroz gradske ulice!
Ako je vaš modni smisao malo savremeniji, idite u Milano na polugodišnju modnu nedelju. Modeli za sezonu  jesen / zima premijerno se prikazuju u februaru i martu, a kolekcije za proljeće / ljeto prezentuju se u septembru i oktobru.

Kursevi kuhanja i degustacija Italijanske hrane i vina

Zimske temperature u Italiji mogu pasti prilično nisko. Snijeg je uobičajen u gornjim područjima Alpskih, Apeninskih i Dolomitskih planinskih područja i može povremeno da se spusti u gradove; što čini van sezonu savršenim vremenom da se upustite u avanturu zvanu Italijanska kuhinja, uz čašu ili dve dobrog vina. Ture za hranu i vino predstavljaju idealan način da otkrijete tradicionalnu, sezonsku i raznovrsnu hranu i vina svakog regiona uz stručne vodiče i testiranje ukusa na svakoj stanici. Ili zašto ne biste se pridružili kursu kuhanja kako biste naučili kako napraviti neke od klasičnih zimskih jela u Italiji, kako biste zagrejali srca svoje porodice kada se vratite kući? Od tjestenine i soseva do tiramisu-a.
Recepti koje ponesete kući s vama, nesumnjivo će biti najbolji suveniri sa vašeg putovanja u Italiju.

 Jeftiniji letovi i smještaj

I na kraju, postoji očigledan razlog za planiranje putovanja u Italiju van sezone: letovi i smještaj su mnogo jeftiniji izvan ljetne sezone, uz značajno smanjenje cijena. Možete li razmisliti o boljem razlogu da putujete u Italiju van sezone? Ne, ni mi!
Na kraju, uvijek postoji nešto da se vidi i radi u Italiji, bez obzira  u koje godišnje doba je posjećujete.

You may also like

Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Friulanije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More
Upoznaj Trst

Da li znate šta su osmize?

post-image

Umjesto restorana ili agro-turističkih objekata, posjetite mjesta na kojima se lokalna vina (Terrano, Vitovska i Malvasia) i tradicionalna hrana (jaja, kobasice, salame i sirevi) mogu kupiti i uživati ​​tamo gde se proizvode.

Osmiza, ili osmica na slovenačkom jeziku, je tradicija koja datira iz vremena Marije Tereze iz Austrije. Od 1784. godine seljaci su bili ovlašćeni da prodaju vina i hranu koju su proizveli direktno u svojim podrumima.

Ova dozvola za prodaju trajala je tokom osam uzastopnih dana (od kojih osmiza potiče, pošto je osam na slovenačkom jeziku “osem”) ili višestruke osmize tokom čitave godine. Seljaci mogu odrediti sat i cijene.

U provinciji Trst, prvenstveno na području Kraške visoravni, ima oko 50 osmiza, sa promenljivim radnim vremenom. Otvorene osmize su i dalje označene snopom grane jasno vidljive duž ulice i kuće u kojoj se nalazi osmiza.

Kada možete ići na osmizu?

Cijelu godinu! Naravno, prijatnije je tokom toplijih mjeseci kada možete sjediti napolju. Međutim, kada…

Read More
Upoznaj Trst

Svetac, zaštitnik Trsta: Ko je San Giusto?

post-image

 

Giusto je bio građanin Aquileia (grada nedaleko od Trsta), živio je u Rimskim vremenima tokom imperija careva Dioklecijana i Maxentiusa, kao preobraćeni Hrišćanin. U to doba, odbijanje obožavanja Rimskog cara bio je zločin, a obožavanje Hristovog oca bilo je još gore!

Lokalni guverner Manacio pozvao je sve građane i naložio im da proglase svoju vjeru u Rimske imperatore i odustanu od Hrišćanstva. Ko odbije da to uradi, biće kažnjen smrću.

Kada je Giusto bio pozvan, nije se ponašao  neprijateljski ili kao pobunjenik: on je bio lojalan caru, ali ga nije mogao obožavati, jer je vjerovao u drugog Boga … Da mu da vremena da razmisli o situaciji i odabere između njegovog Boga i Paganizma, Mannacio ga je uhapsio. Giusto, međutim, nije promenio mišljenje i bio je osuđen na smrt.

Po nalogu Manacia bio je bačen u vodama oko Trsta, vezan za teško kamenje koje ga  je vuklo na dno mora. Zatim se…

Read More
Upoznaj Trst

Poznajete li kultne kafiće u Trstu ?

post-image

Trst je grad poznat po kafi, stoga ne čudi što ima kafeterija starih i preko 100 godina. U nastavku Vam predstavljamo njih 10 koji su od istorijskog značaja za grad.

Caffè degli Specchi –  Piazza Unità d’Italia 7

Kafe se nalazi na glavnom gradskom trgu u prizemlju zgrade Stratti, izgrađene na ostatcima dvorca Amarina iz XIV vijeka. Osnovan je 1839. Godine zahvaljujući prisustvu grčke kolonije u Trstu, koja je bila veoma aktivna tokom devetnaestog veka.  Od 1846. godine cijela zgrada postaje vlasništvo Osiguravajuće kompanije Generali.

Caffè degli Specchi je ekskluzivno mjesto u Trstu, postalo je popularno zbog koncerata koji su tamo održani, u režiji novinara Franca Lehara.

Tokom Angloameričke okupacije palata i kafić su zapljenjeni i zabranjen je  pristup građanima Trsta “bez pratnje”.

Caffè Torinese – Corso Italia 2

Ovaj kafe je osnovan 1915. Godine, dizajnirao ga je enterijerista Debelli, poznat po tome što je opremio putničke…

Read More
Upoznaj Trst

Tršćanska pozorišta

post-image

Od proze do lirike, otkrijte sa nama Tršćanska pozorišta.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi je glavno  opersko i simfonijsko pozorište u  Trstu. Izgrađeno je između 1798. i 1801. godine. Unutrašnjost je dizajnirao Giannantnia Selve, dizajner La Fenice u Veneciji, a spoljašnjost, koja podsjeća na Milansku La Scalu, završio je Matte Pertsch.

Pozorište je otvoreno pod nazivom “Novi teatar”, kasnije je promenjeno u “Tršćansko pozorište”. Nakon smrti kompozitora Giuseppea Verdija, 27.januara 1901. godine, mijanja ime u njegovu čast.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi

Popularno pozorište “La Contrada” ima dugu istoriju – osnovano je u Trstu 22. aprila 1976. od strane glumaca Orazia Bobbia, Ariella Reggio i Lidia Braico i režisera Francesca Macedonia.

Od 1976.godine, pozorište se fokusira na dotada neistraženu granu- dječije pozorište. Ostvaruju odličan uspjeh i La Contrada postaje prektretnica u  istoriji italijanskog dječijeg pozorišta. Nude bogat i raznolik program, koji obuhvata prozu, komedije, repertoar dijela…

Read More