Zanimljivosti

9 jezičkih grešaka koje ne smijete napraviti u Italiji

Iako se mnogima može desiti da pogriješe, a Italijani uglavnom neće zamjeriti dok god se trudite, probajte da ovih 9 grešaka koje su česta pojava savladate i primijenite prvom prilikom kada se zaputite u ovu predivnu zemlju. Život će vam biti mnogo lakši u Italiji tako. Expresso Mislili ste da...
italijanski jezik greske

Iako se mnogima može desiti da pogriješe, a Italijani uglavnom neće zamjeriti dok god se trudite, probajte da ovih 9 grešaka koje su česta pojava savladate i primijenite prvom prilikom kada se zaputite u ovu predivnu zemlju. Život će vam biti mnogo lakši u Italiji tako.

Expresso

Mislili ste da koristite dobru riječ kada tražite kafu? Pogriješili ste. Omiljeno piće u Italiji je kafa i zato naučite da često ubačeno “x” izbacite iz riječi, jer pravi način da naručite ovaj instant topli napitak jeste “espresso”.

Strani naglasak

Italijanski izgovor je prilično jednostavan i jasan, osim možda “gl” i “gn” kombinacija koja se savladaju vremenom. Zato se potrudite da naučite ono osnovno i da izbacite primjese drugih jezika, poput španskog, francuskog i engleskog, iz izgovora.

Panini

U drugim zemljama, onim gdje se priča na engleskom, vidjećete da se prodaju “paninis”, ali činjenica je da u italijanskom jeziku “i” na kraju riječi već nagovještava da je riječ o množini. Zato, ako želite jedan, tražite “un panino”, a reći “un panini” je potpuno pogrešno.

Grazi

Ne, ne, ne. Nije “grazi” već “grazie” i to “e” na kraju ne smije biti pojedeno u izgovoru. U Italiji se skoro svako slovo izgovara, zapamtite.

No problemo

Mnogi stranci, pogotovo oni kojima je engleski maternji jezik, kada ne znaju neku italijansku riječ – samo na englesku verziju dodaju “o”. A to je pogrešno, naravno. Moguće je da se sporazumijete i da vas niko ne koriguje, ali veća je šansa da hoće. U ovom slučaju tačna verzija je “nessun problema”.

Korišćenje zamjenica

“Io sono…” je fraza koja će odmah dati do znanja da italijanski nije vaš maternji jezik i prije nego završite sa izjavom. Korišćenje ličnih zamjenica nije pogrešno, ali je u većini slučajeva nepotrebno i potpuno izbačeno iz govora. Zato se lične zamjenica koriste u Italiji samo za određena naglašavanja.

Dupli suglasnici

Postoji razlika u izgovoru riječi koje imaju dupli suglasnik i onih koje nemaju. Tako, ako “penna” izgovorite “pena”, reći ćete potpuno drugu riječ. Izgovor se razlikuje od regije do regije, zato osluškujte i izguglajte kako je pravilno u kom slučaju.

Por favor

Iako Španci i Italijani mogu ponekad voditi sasvim smislen razgovor, svako na svom jeziku, ako vam nijedan nije maternji – nemojte pokušavati sa španskim u Italiji. Česta upotreba “Por favor” i “Gracias” u Italiji je dosadila svima i jasan je znak da italijanski ne poznajete najbolje.

Nije isto sve šta zvuči isto

Iako su neke riječi potpuno slične, nekad čak i iste, u mnogim evropskim jezicima, pazite da ne pogriješite jer možete potpuno zbuniti sagovornika u nekim situacijama. Recimo na engleskom možete reći “camera” misleći naravno na foto-aparat, ali u Italiji je “camera” soba. Čestu zabunu stvara i “caldo” koji ne znači hladno (iako podsjeća na “cold”) već vruće.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More