Zanimljivosti

Cijene nekretnina u Milanu su u porastu

Cijene kuća u sjevernom italijanskom gradu Milanu se vraćaju na staru. Stambena prodaja, koja se, po različitim stopama, povećava u Italiji, u poslednje tri uzastopne godine raste u ovom Lombardijskom gradu. Prodaja kuća u Milanu takođe je porasla u prvom kvartalu 2017. godine, prema podacima posmatrača Italijanske agencije za porez,...
milan nekretnine

Cijene kuća u sjevernom italijanskom gradu Milanu se vraćaju na staru. Stambena prodaja, koja se, po različitim stopama, povećava u Italiji, u poslednje tri uzastopne godine raste u ovom Lombardijskom gradu.

Prodaja kuća u Milanu takođe je porasla u prvom kvartalu 2017. godine, prema podacima posmatrača Italijanske agencije za porez, ali ovaj trend polako usporava. U Milanu je od januara do marta prodaja kuća porasla za 13,8%, što je treća najjača performansa među osam velikih gradova, u poređenju sa nacionalnim prosjekom od +8,6%.

Međutim, grad je imao porast prodaje u nekoliko prethodnih kvartala i veći od 20%. Usporavanje je bilo očekivano, kažu stručnjaci, s obzirom na pojavu novih hipoteka. Tržište je vodio pad cijena, čemu je izgleda došao kraj.

“Tržište nastavlja da raste, što je paradoksalno činjenici da ga usporava nedostatak ponude”, rekao je Mario Breglia, predsjednik istraživačkog instituta Scenari Immobiliari. “Novogradnja će biti završena za nekoliko godina. Grad čeka Santa Giulia, bivšu željezničku stanicu i druge kako bi se tržište novogradnje vratilo u pogon. Isto važi za korištenu imovinu koja nije stavljena na tržište. Ljudi koji imaju kuće drže ih i eventualno koriste za prihode. Ova situacija je pretpostavka za povećanje cijena od 2 do 4% u toku godine na osnovu zone, što je praktično dvostruko veće od ostalih italijanskih gradova.”

Najtraženije kategorije biće one cijenom manje od 200.000 evra i veće od milion evra. U drugom slučaju potražnja je nacionalna, a ne lokalna. Za centar i lokaciju u blizini centra grada cijene se drže na istom nivou, pa čak i bilježe malu porast u vrijednosti, i to oko 1,5% po kvadratnom metru. Prema podacima Agencije za prihode, prodaja je porasla u svim mikro-zonama Milana u 2016. godini.

“U istorijskom centru u 2016. godini bilo je 510 prodaja, što predstavlja povećanje od 48,5% u odnosu na 2015. godinu”, rekao je jedan ekspert za tržište. “Najveći procenat zabilježen je na području Duomo, San Babila, i Montenapoleone koji je udvostručio prodaju sa 52 na 104.”

Kada pričamo o luksuznoj imovini, prema Tirelli & Partners-u, vrijednosti se kreću od 12.768 € u modnom kvartu Quadrilatero (opseg se kreće između € 10.600 i € 16.100 po kvadratnom metru), pa sve do prosječne vrijednosti od skoro €7.000 u preostalom dijelu.

U 2016. godini Milan je bio glavna turistička destinacija u Italiji sa 7.65 miliona posjetioca, peta destinacija na evropskom nivou, ali predstavlja i važan međunarodni univerzitetski centar. Na svojim univerzitetima ima 183.000 studenata, od čega su stranci njih oko 12.300 (6.7%).

Sudeći po brojkama od prošle godine, glavni grad Lombardije je četvrti evropski grad za trošenje, a potom slijede Rim, Beč, Amsterdam i Prag. Čini se da bi uskoro mogao još porasti na ljestvici.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More