Zanimljivosti

Friuli Venecija Đulija regija kontrasta

Friuli Venecija Đulija je regija smještena na sjeveroistoku Italije, na granici sa Slovenijom i Austrijom. S visokih planina pruza se pogled na Jadransko more.
Spektakularne su visoko planinske panorame istočnih Dolomita, Karnije i Julijskih Alpa, između jezera, dolina i zaštićenih područja.

Od granice s Venetom do Monfalconea, obala je obrubljena lagunama i dugim pješčanim plažama, na kojima se uzdižu razna turistička mjesta, uključujući i poznati Lignano Sabbiadoro. Od Monfalconea do Trsta obala je prilično stjenovita.

Veliku raznolikost pejzaža prati bogato i raznoliko kulturno nasljeđe uslovljeno složenom istorijom i spajanjem različitih nacija.
Zbog toga je Friuli Venecija Đulija mali svemir u kojem se stapaju različite tradicije: to je “zemlja kontrasta”.

Provincije Friuli Venecija Đulija su: Trst (glavni grad), Gorica, Pordenone, Udine.

Među znamenitostima Friuli Venecija Đulija ističe se drevni grad Akvileja, koji je bio jedno od najvažnijih središta Rimskog carstva. Proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom,
Akvileja je bogata svjedočanstvima poput foruma, ostataka riječne luke i bazilike, jednim od najviših primjera rane kršćanske umjetnosti.

Prirodni spomenik jedinstvene vrijednosti su Dolomiti, još jedno mjesto UNESCO-a, koje nude sadržaje ekstremnog šarma i zimi i ljeti: kristalno čista voda, vrhovi pokriveni snijegom i bujne doline. Od visoravni Carso do mora, Trst je grad koji treba otkriti: povijesni kafići, neoklasicističke zgrade uz Veliki kanal i ostali spomenici otkrivaju čar ovog srednjoevropskog grada.

Još jedno odredište koje se ne smije propustiti je Gorica, s izrazito kozmopolitskim karakterom, sa srednjovjekovnim dvorcem koji govori o stoljetnoj historiji.
Udine su takođe interesantan grad sa drevnim dvorcem kojeg krase djela Giambattista Tiepolo-a kao i Pordenone sa svojim drevnim zgradama i karakterističnim Corsom s dugim arkadama.

Još uvijek mnogi gradovi i brojna mala sela obogaćuju regiju svojom umjetnošću i tradicijom, poput Grada, karakterističnog za venecijansko povijesno središte, te malog sela San Daniele koje u crkvi Sant’Antonio čuva najvrednije freske u regiji i Cividale del Friuli, istorijski grad i sjedište prvog Lombardskog vojvodstva u Italiji.

Nezagađena okruženja Friuli Venecija Đulije nude na hiljade mogućnosti za nezaboravan odmor posvećen fizičkoj aktivnosti, wellnessu i zabavi. Od Dolomita do Prealpa i Karnijskih Alpa, Furlanska planina je idealno odredište za zaljubljenike u zimske sportove: skijanje, snowboard, penjanje, klizanje i planinarenje. Poznata skijališta kao što su Tarvisio, Piancavallo, Sauris, Sella Nevea posjetiocima nude kilometre padina i među sugestivnim stjenovitim masivima i očaravajućom panoramom.

Od lagune Grado do Lignano Sabbiadoro, pješčana obala i čisto more omogućuju vam uživanje između uzbudljivih igara u odbojci na pijesku, skijanju na vodi, surfanju, jedrenju, dugim vožnjama i vodenim igrama u zabavnim vodenim parkovima.Večeri posvetite zabavi i društvenom životu u diskotekama, klubovima i restoranima. Tu su i golf tereni, šetačke staze i staze za biciklizam i planinarenje.

Ako želite odmor posvećen zdravlju, wellnessu i ljepoti, možete doći do poznatih lječilišta, uključujući povijesne Terme di Grado ili one Lignano Riviere, s tretmanima na bazi morske vode.

Od planina do mora, staze za otkrivanje vina i dobre hrane prelaze čitavu regiju između prostranstva vinograda i farmi na kojima možete probati specijalitete i tipične proizvode, uključujući čuvenu šunku San Daniele ili sir Montasio.

U svim godišnjim dobima postoje brojni događaji: kulturni događaji poput Pordenonleggea, karakteristični vjerski festivali kao što su El Pardòn di Barbana, bezbrojni festivali i događaji s hranom i vinom, uključujući Sapori di Carnia u Raveou, Friuli Doc u Udineu ili Aria di Festa u San Daniele.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More