Zanimljivosti

Kako da izaberete najbolji sladoled u Italiji?

Ljeto u Italiji znači sladoled barem jednom dnevno, ali nisu svi sladoledi isti i jednako dobri. Da bimo vas sačuvali razočaravajućeg iskustva, donosimo savjete kako da prepoznate sladoled vrhunskog kvaliteta, odnosno kako da znate kada treba da zaobiđete neki. Najprije treba da znate da "gelato" nije baš u potpunosti "sladoled"...
sladoled u italiji gelato

Ljeto u Italiji znači sladoled barem jednom dnevno, ali nisu svi sladoledi isti i jednako dobri. Da bimo vas sačuvali razočaravajućeg iskustva, donosimo savjete kako da prepoznate sladoled vrhunskog kvaliteta, odnosno kako da znate kada treba da zaobiđete neki.

Najprije treba da znate da “gelato” nije baš u potpunosti “sladoled” kakvim ga mi zovemo. Za autentičan italijanski sladoled kreatori koriste mnogo manje masnoće u sastojcima, a uz to ga i miješaju mnogo manjom brzinom kako bi dobili manje “prozračnu” smjestu.

Upravo ovo doprinosi gustoj teksturi i intenzivnijim ukusima od onih na koje smo navikli kod običnog sladoleda. Gelato se služi i na nešto višoj temperaturi od sladoleda, omogućavajući tako da se razni okusi sijaju.

Ipak, s obzirom na veliki broj prodavaca, teško je turistima i posjetiocima napraviti razliku između prave gelato ljetne poslastice i obične imitacije.

Iz tog razloga savjetujemo vam da obratite pažnju na sljedeće stavke.

1. Posuda za čuvanje sladoleda

Kažu da ne treba da procenjujemo knjigu po koricama, ali bismo ipak trebali suditi sladoledu na osnovu toga u čemu se služi i čuva. Metalne posude su dobar znak. Plastične nisu najbolja opcija i ne svjedoče kvalitetu, iako ni metalne ne znači da ćete zasigurno dobiti dobru slasticu. Poklopac je takođe dobar znak, jer pokazuje da se sladoled čuva pažljivo i na zadovoljavajućoj temperaturi.

Osim posude bitno je i čime se služi sladoled, pa tako metalna špatula predstavlja mnogo bolju alatku od plastične okrugle kašike koja se često koristi.

2. Boje sladoleda

Za dobar sladoled bitni su prirodni i kvalitetni sastojci, a to znači malo ili nimalo dodataka umjetne boje. Dakle, dobar sladoled neće imati jarke i jake boje. Na primjer, pistacija ne treba da bude zelena, već smeđkasta i svijetla. Sladoledi napravljeni od bobičastog voća su blago crvene boje, a ne pink, dok je limun uglavnom bijele boje a ne žut.

Obratite pažnju i na ton, jer dobar gelato ne treba da je sjajan. To je pokazatelj velike količine šećera ili činjenice da oksidira, odnosno da je star.

gelato italija

3. Tekstura

Ključna razlika između obličnog sladoleda, na koji smo mi navikli, i gelato sladoleda u Italiji, jeste upravo u teksturi.  Ovaj potonji u sebi ima manje vazduha i dosta je gušći, po čemu možete da ga razlikujete na prvi liz. Ako vidite da je posuda za sladoled napunjena preko vrha i ne topi se, to znači da je sladoled bogat mastima i emulgatorima.

4. Ukusi

Čak i kada tačno znate koji ukus ćete naručiti, pametno je vidjeti koje još opcije postoje jer po tome možete zaključiti koliko je dobar gelateria. Cookies and Cream i jako plavi sladoled imane Puffo, odnosno Smurf, nisu baš najbolji znak na koji možete naići. Ovakve slastičarne idu ka tome da zadovolje širu publiku sa dodatnim ukusima koji su umjetni i nekvalitetni.

Možete primijetiti i da u više slastičarni postoje isti ukusi i etikete, što znači da je riječ o masovnoj proizvodnji, što opet dovodi do zaključka da to nije najbolji sladoled koji ćete probati. Voćni sladoledi, onih voćki koje su van sezone, pokazuju da nije riječ o svježim namirnicama u izradi.

sladoled italija

Pa na šta onda da obratite pažnju?

Na arome sezonskog voća i klasične mliječne sladolede. Ovi jednostavni ukus bi trebali biti jaki i kremasti, bez ikakvih dodataka, poput mrvica čokolade, a ako ih nema u ponudi, riječ je o slastičarni koja ne nudi najkvalitetnije sladolede u gradu.

U većini takozvanih gelateria možete na kaškicu dobiti bilo koji sladoled iz ponude kako biste ga probali prije odabira. Zato probajte klasični mliječni i na osnovu njega zaključite koliko je dobra ponuda u radnji u koju ste ušli.

5. Sastojci

Samo mali, najmanji djelić hiljade gelateria u Italiji koristi prirodne sastojke, a upravo oni, ako su svježi, preduslov su za kvalitetan gelato. Proučite spisak ako imate vremena, pa ako uočite biljno ulje, vještačke boje i ukus (koji je obično prikazan nizom brojeva i slova), ne kupujte već otiđite u drugu radnju. Isto važi i ako teško možete pronaći listu sastojaka, jer je sa razlogom sakrivena. Većina gelateria ponosno prikazuje sastav svojih ledenih slastica.

6. Dizajn

U svakom slučaju, slušajte svoju logiku i zdrav razum. Držite se van turističkih zamki i mjesta o kojima svi pričaju, a zađite malo dublje i dalje u grad. Nije sve u dizajnu i lijepom pakovanju, jer danas to često prodaje prije samog kvaliteta.

gelato sladoled

7. Preporuke

Ako i dalje ne znate kako da izaberete najbolji sladoled, pitajte nekog domaćina da vam isti preporuči. Italijani najbolje poznaju svoj grad i kutke koji nisu dostupni turistima, a opet nude sjajne i kvalitetne stvari. Tako ćete najbolje upoznati grad i probati najljepši sladoled ikad.

Neke od gelateria koje preporučujemo su:

  • Gelateria del Teatro
  • Fatamorgana
  • Gelateria dei Gracchi
  • Il Gelato di Claudio Torcè
  • Al Settimo Gelo
  • Otaleg

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More