Zanimljivosti

Kako preživjeti ljeto u Trstu?

Nema ništa ljepše od provođenja ljeta u Italiji, zar ne? Svi zamišljamo šetanje ulicama i trgovima sa kremastim sladoledom u ruci i upijanje sunčevih zraka dok ležimo na ležaljkama na bajkovitim plažama. I to sve izgleda nevjerovatno lijepo - iz daleka. Istina je i da ljeto u Italiji donosi svoje izazove,...
ljeto u trstu

Nema ništa ljepše od provođenja ljeta u Italiji, zar ne? Svi zamišljamo šetanje ulicama i trgovima sa kremastim sladoledom u ruci i upijanje sunčevih zraka dok ležimo na ležaljkama na bajkovitim plažama. I to sve izgleda nevjerovatno lijepo – iz daleka.

Istina je i da ljeto u Italiji donosi svoje izazove, od vremenskih do onih koje se tiču gužve u sezoni turista. Zato vam donosimo savjete za preživljavanje tih ljetnih mjeseci u našem Trstu ili u kompletnoj Italiji. Bilo da ste tu na kratko ili za stalno.

1. Pripremite se za ljetno (ne)radno vrijeme

Baš želite da posjetite taj restoran koji su vam preporučili ili da popijete piće u nekom baru sa pogledom o kojem ste nedavno čitali? Ne računajte na to tek tako. Mnoge prodavnice, restorani i barovi, a pogotovo oni koji spadaju u porodične biznise, zatvaraju svoje radnje tokom ljeta. Posebno obratite pažnju za vrijeme Ferragoste, italijanskog praznika između 15. avgusta i 1. septembra, kada skoro ništa ne radi.

ljetno radno vrijeme italija

 

2. Oblačite se prikladno

Šorts i japanke se mogu nositi u Italiji samo ako želite da vas odmah prepoznaju kao turistu. Pogotovo kada pričamo o japankama (ili flip flops, kako ih zovu) – imajte na umu da je Italija prekrivena kamenim kaldrmama koje nikako nisu pogodne za šetanje u takvom tipu obuće. Dakle, ako planirate duže šetnje, kao što bi sve šetnje po Trstu i ostatku Italije trebale da budu, tražite čvršću i udobniju obuću. Takođe, ne zaboravite da ulazak u neka religijska mjesta i hramove zahtijeva pokrivena ramena i bedra, tako da pokrijte ove dijelove tokom dana kada su vam u programu posjete navedenih.

kamene ulice u italiji

 

3. Potražite manje muzeje

Tokom ljeta u Italiji je nezamisliv broj turista, a najpoznatije destinacije, lokacije i muzeju vrve ljudima, što dodatno otežava vrućinu i ostale nepodnošljive strane ljeta. Zato iskoristite internet i svoje domaćine, ako ih imate, da saznate za neke manje muzeje koje obilazi manji broj ljudi. Vjerujte nam, pravi dragulji se mogu pronaći u takvima. Ako obilazite neka opšte poznata mjesta, rezervišite/kupite karte na vrijeme. I da, istražite koja su mjesta rashlađena, jer veliki broj restorana, muzeja, hotela i kafića nema klimu.

4. Obratite pažnju na stvari koje nosite sa sobom

Tužna i ružna strana sezonskog putovanja je što veliki broj lopova operiše po svim gradovima koja su popularna među turistima, pa i u Trstu koji je sve češća destinacija zbog svoje gastronomske i šoping ponude. Vodite računa o tome da sve vrijedno držite u zatvorenim pregradama, da torbu uvijek držite čvrsto i na vidiku, kao i da ne dajete baš svakome aparat da vas fotografiše.

Osim lopova, čuvajte se i onih “preduzetnika” koji višestruko dižu cijene onoga šta nude, pa tako uzmu mnogo veće pare nego što bi trebali. Nekada su, recimo, u gelateriama, u prodaji i male i velike kugle, i mali i veliki korneti, ali vi za te male porcije nećete ni znati. Nekada se čak dodatno naplaćuje sjedenje u bašti u restoranima, što takođe neđete znati dok ne stigne račun. Zato svaki put uzmite račun i pogledajte šta ste sve platili i koliko tačno. Ako ništa da bude nauk za poslije.

5. Tražite fontane i javne česme

Možda sve italijanske fontane i javne česme nisu tako lijepe, ali su veoma korisne tokom ljeta. Potražite cilindrične nasone iz kojih možete piti vodu i osvježiti se dok su u toku nepodnošljivo visoke temperature. Možete ih iskoristiti da dopunite svoje plastične flašice, kako biste imali osvježenje kasnije, ili da se umijete i operete ruke. U Rimu isključuju većinu navedenih, o čemu više možete pročitati ovdje, a sve zbog suše koja je postala problem. Srećom, na listi gradskih česmi ostale su i one koje su još u funkciji. Takođe, obavezno se pridržavajte pravila koja važe oko pojedinih istorijskih fontana, jer biste u suprotnom mogli platiti visoke kazne.

trevi fontana rim pravila

6. Idite na brda i planine ili pod zemljom

Ako imate priliku posjetite okolna brda i planine, gdje je ljeto mnogo ugodnije i podnošljivije – idite tamo. Ako su vam daleka i nedostižna, onda pronađite barove na vrhovima zgrada. Osim toga, možete otići i “ispod površine”, posjećujući katakombe, pećine i slična nalazišta kojih ima posvuda u Italiji.

7. Počastite se ljetnim specijalitetima

Visoke temperature možda nisu za pizzu i pastu (možda!), ali zato je tu niz drugih kulinarskih delicija koje su idealne za ljetnu sezonu. Lubenice, dinje, sladoledi, salate, razni napici, kokteli i još mnogo toga. Probajte, jer Trst, kao i kompletna Italija, imaju mnogo toga gastronomskog za ponuditi, u kojoj god sezoni da ste tamo.

sladoled u italiji gelato

PROČITAJTE JOŠ: Kako izabrati najbolji sladoled?

8. Raspitajte se o plažama

Nije baš tako jednostavno otići na neku plažu u Italiji, pogotovo jer ćete naći bezbroj drugih osoba sa istom zamisli. Plaže u Italiji su podijeljene na javne i privatne, a obje će biti prenatrpane ljudima, vjerujte nam. Na privatnim ćete morati platiti privilegiju boravka i korišćenja ležaljki, suncobrana, stolova… U svakom slučaju, vodite računa da razgovarate sa nekim nadležnim i provjerite da li je potrebno plaćanje, koliko i za šta tačno. I provjerite pravila ponašanja da biste izbjegli neugodne situacije.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More