Zanimljivosti

Kojim prevozom do Trsta iz gradova regiona?

Putujući kroz Italiju do Jadrana kroz divlje, kraške visoravni dolazimo do Trsta – grada koji je gotovo potpuno izolovan od ostatka Apeninskog poluostrva. Iako ima sve predispozicije za potpunu dostupnost i šarolikost mogućnosti za dolazak, realnost je nešto drugačija. U nastavku će biti opisani najlakši i najbolji načini dolaska iz...
prevoz do trsta

Putujući kroz Italiju do Jadrana kroz divlje, kraške visoravni dolazimo do Trsta – grada koji je gotovo potpuno izolovan od ostatka Apeninskog poluostrva. Iako ima sve predispozicije za potpunu dostupnost i šarolikost mogućnosti za dolazak, realnost je nešto drugačija. U nastavku će biti opisani najlakši i najbolji načini dolaska iz glavnih gradova regiona.

Avionski prevoz

Aerodrom u Trstu, službenog naziva Aeroporto Friuli Venezia Giulia, naziva se još i Ronchi dei Legionari po istoimenom mjestu u blizini. Nalazi se neposredno pored autoputa koji povezuje Veneciju i Trst. Od samog grada Trsta je udaljen 33 kilometra sjeverozapadno i njegova lokacija je praktična za putnike koji idu u neki od istarskih gradova, kao što su Pula, Umag, Poreč i Rovinj. Isto se ne može reći i za povezanost sa drugim gradovima iz okruženja. Naime, direktni letovi ne postoje. Iako potpuno ekonomski neisplativo, teoretski je moguće i avionom stići do Trsta preko neke od evropskih metropola. Ako se ipak odlučite za avionski prevoz, korisno je napomenti da je aerodrom povezan sa javnim gradskim prevozom italijanske pokrajine Gorizia, kao i taksi službama i rent-a-car agencijama.

Autobus

Trst se nalazi na samoj granici sa Slovenijom i Hrvatskom, te kao takav predstavlja izvjesnu vezu sa drugim italijanskim gradovima. Stoga ne čudi činjenica da je drumski saobraćaj u nešto boljoj situaciji.

Vjerovatno najbolji i najpraktičniji izbor za dolazak do ovog italijanskog grada jeste upravo autobus. Trst je povezan sa gotovo svim hrvatskim gradovima, čime se otvara mogućnost dolaska i iz drugih gradova uz neizbježno presijedanje. Naime, nakon ukidanja željezničkog prevoza između Zagreba i Venecije, jedina smislena opcija za prevoz između hrvatskih gradova i Trsta su postali autobusi. Između Zagreba i Trsta svakodnevno saobraća nekoliko redovnih autobuskih linija (Croatiabus, Črnja tours, Autotrans, Flixbus), a cijene su prilično povoljne. Vožnja autobusom iz Zagreba traje oko pet časova, te postoje redovne dnevne linije. Kada govorimo o prevozu iz Beograda, ona traje dvostruko više i odvija se dva puta sedmično. Sarajevo i Banja Luka nemaju direktne linije, pa bi odmor i pauza u nekom od gradova bio neizbježan.

Željeznički i vodeni saobraćaj

Željeznička stanica u Trstu se nalazi u neposrednoj blizini autobuske stanice, na svega desetak minuta hoda od središta grada. Iako je ova vrsta saobraćaja nedostupna za gradove iz okruženja, korisna informacija može biti da voz putuje na relacijama ka italijanskim gradovima Gorizia, Udine, Venecija i Rim, čime se otvara niz drugih mogućnosti za putovanja. Trst je takođe jedna od najvažnijih luka na sjevernoj obali Sredozemlja. Od sredine juna do kraja septembra su u funkciji i službe vodenog saobraćaja od gradova Grado, Lignano Sabbiadoro i duž istarske obale u Sloveniji i Hrvatskoj.

Automobil

I naravno, na kraju uvijek ostaje mogućnost da u Trst odete automobilom, koja se čini i najboljom u brojnim segmentima. Putovanje ne traje dugo i sigurno da ćete uživati u njemu. Bilo da imate svoj automobil ili koristite rent-a-car, razmotrite da vam baš ovo bude opcija za dolazak u Trst.

Bilo kako bilo, postoji mnogo razloga za posjetu ovom prelijepom italijanskom gradu. Kako sam grad, tako i njegova okolina imaju mnogo za ponuditi. Iako često nosi etiketu grada u koji se ide zarad šopinga, on i sve njegove ljepote zapravo dolaze do izražaja onda kada kupovina nije u prvom planu. Mada, ako je i kupovina u opticaju, Trst vas neće ni tada iznevjeriti.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More