Upoznaj Trst

Koliko poznajete Tršćansku kuhinju ?

Trst, kao i mnogi ostali granični gradovi, nije poznat po svojoj hrani, jer je zasjenjen od strane  poznatijih Italijanskih područja Emilia-Romagna, Toskane i Sicilije, koje definišu našu ideju šta je Italijanska kuhinja. Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim...

Trst, kao i mnogi ostali granični gradovi, nije poznat po svojoj hrani, jer je zasjenjen od strane  poznatijih Italijanskih područja Emilia-Romagna, Toskane i Sicilije, koje definišu našu ideju šta je Italijanska kuhinja.

Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim susjedima Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, iz  istorijskih veza sa Austrougarskim carstvom. Grad je fantastičan za posjetu, i ovdje ćete jesti odlično. U prilogu smo vam pripremili pet tipičnih Tršćanskih jela, koje biste trebali pronaci u većini restorana u  Trstu.

Jota

Jota je paprikaš, pravljen na različite načine, i sa različitime imenima od Trsta do udaljenih istarskih obala ( gdje je poznat kao istarski paprikaš). Jota se pravi od paprike, pasulja, krompira i prženog kiselog kupusa, sitno nasjeckanog(crauti), sa dodatkom maslinovog ulja i češnjaka.  Jelo se topi u ustima i pretstavlja spoj mediteranske kulture Italije i srednje-europske kulture bivše Austrougarske imperije.

 

La Calandraca

Postoji određena debata o poreklu termina Calandraca,  da li  je grčkog poreklom (ova obala ima puno grčkog uticaja iz antike), ili se odnosi na mašinu (la Calandra) koja se koristi za izravnanje i pripremu mesa. Calandraca je varivo od mesa i krompira, koji su pripremali ribari. Za pripremu se koristi usoljeno meso, obično ovčetina, koja bi trajala tokom dugih putovanja. Danas je ovo jedno od onih jela koja su simbolizovala lokalnu kuhinju i dolaze u brojnim varijacijama. Standardna Calandraca ima sos od paradajza; Calandraca al bianco se kuva bez paradajza, a Calandraca co’l vin sadrži čašu bijelog vina u receptu.

 

Strucolo de Pomi

Strucolo de pomi je Tršćanska verzija štrudle sa jabukama. Riječ strucolo ponovo nam daje ideju o posebnom položaju Trsta, pošto je nastala od slovenske riječi strukllj, koja sama po sebi dolazi iz njemačkog pojma strudel. Tršćanska struclo de pomi je lagano tijesto punjeno jabukama i grožđem.

Chifaletti

Chifaletti je idealan dodatak jelima koji možete pronaći u brojnim Tršćanskim restranima. Pravi se od mješavine pire krompira, brašna, putera i jaja. Sve se pomješa i ostavi da stoji neko vrijeme, prije nego što se oblikuje u polumjesece i prži. U nekim slučajevima se dodaje i šećer, pa se koristi i kao desert.

Gulasch alla Triestina

Trst je bio glavna luka Austrougarskog carstva, tako da ne čudi uticaj Mađarske na lokalnu kuhinju, naročito usvajanje poznatog jela Gulasch ili Goulash. Glavna razlika u verziji Tršćana je da, iako uključuje mađarsku papriku, ne sadrži krompir, često se služi samo hljebom ili palentom.

Ovo je samo pet od mnogih divnih, lokalnih jela koja biste trebali, obavezno, da probate pri svojoj narednoj posjeti Trstu.

You may also like

Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More
Upoznaj Trst

5 najpopularnijih picerija u Trstu

post-image

Otišli smo da pregledamo Tripadvisor kako bismo saznali koje su najpopularnije picerije u Trstu.

Na prvom mjestu nalazimo “Ristorante pizzeria Bianco” u Via Diaz, gdje možete probati klasičnu “napolitansku” pizzu.
Definisana od strane korisnika kao “pizza na visokom nivou”, picerija je bila cijenjena i za tijesto i za sastojke. Osoblje “brzo, ljubazno i korisno”

Na drugom mjesto je “Al Civicosei” u via del Toro. Ljubazno osoblje, dobra pizza, peć na drva, odlični sastojci.

Na trećem mjestu je “Cittavecchia’s pizza” u via dei Crociferi, Jednostavna i rustična, ” pizza bogata i ukusna” piše jedan korisnik. Odlične cijene.

Na četvrtom mjestu je nova picerija “Assaje” u Via Torino, recenzije za pizzu bez glutena su takođe pozitivne.

Konačno, na petom mjestu, “Celestino” u via Diaz: Dobra usluga, lijep ambijent kao i kvalitetni sastojci su odlike ove picerije.

(tripadvisor.com)

Read More
Upoznaj Trst

Obilazak na električnom skuteru

post-image

Istražite Trst na nov, ekološki i zabavan način!

On-wheel je nova i dinamična tršćanska kompanija koja je pokrenula novi, originalan i neobičan način za istraživanje znamenitosti Trsta.
Posetite grad samostalno na električnom skuteru, pratite postavljene rute na priloženom tabletu ili kupite karte za druge organizovane ture.
Imat ćete interaktivnu kacigu opremljenu kamerom bez obzira koju opciju odaberete!

U toku vožnje možete snimati  fotografije i  sve što vidite tokom ture i ponijeti kući lijepe uspomene sa svog odmor u Trstu.
Dnevni najam je 80 eura, a 2 sata su 35 eura.

(www.discover-trieste.com)

Read More
Upoznaj Trst

Neke zanimljive  ulice za shopping Trstu

post-image

 

Bez obzira kojim smo povodom u Trstu, sigurno ćemo poželjeti da prilikom povratka kući kupimo još neku sitnicu. Za one koji kupuju šetajući-  nema problema:to je zaista grad sa mnogo pješačkih zona u kojima ćete obavezno naići na  neke interesantne prodavnice.

Za vrijeme ljetnih vrućina prijatno je šetati kroz Viale XX Settembre-aleju sa visokim drvoredima  u kojoj pored zanimljivih kafića, slastičarni I restorana  imate I prodavnice obuće, sportske opreme, nakita , odjeće, a  u posljednje vrijeme I nekoliko centara za masažu I relaksaciju. Tu su  prodavnice prirodnih ljekovitih sredstava koje nude različite čajeve,kreme I kozmetiku.

Od Via delle Torri, do kanala Ponterosso i Via San Nicolò naći ćete  istorijsku  Saba, u vlasništvu poznatog pjesnika i pisca u Trstu. Tu su  I prodavnice  u kojima sa brendiranom robom: Barberi, Dolce  Gabana, Gucchi I slično. Poslije šopinga prijatno je odahnutii u istorijskom kafiću Stella Polare…

Read More
Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More