Upoznaj Trst

Koliko poznajete Tršćansku kuhinju ?

Trst, kao i mnogi ostali granični gradovi, nije poznat po svojoj hrani, jer je zasjenjen od strane  poznatijih Italijanskih područja Emilia-Romagna, Toskane i Sicilije, koje definišu našu ideju šta je Italijanska kuhinja. Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim...

Trst, kao i mnogi ostali granični gradovi, nije poznat po svojoj hrani, jer je zasjenjen od strane  poznatijih Italijanskih područja Emilia-Romagna, Toskane i Sicilije, koje definišu našu ideju šta je Italijanska kuhinja.

Teško je definisati Tršćansku kuhinju jer ona obuhvata tipična italijanska jela, kao i jela koja dijele sa svojim susjedima Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom, iz  istorijskih veza sa Austrougarskim carstvom. Grad je fantastičan za posjetu, i ovdje ćete jesti odlično.

U prilogu smo vam pripremili pet tipičnih Tršćanskih jela, koje biste trebali pronaci u većini restorana u  Trstu.

Jota

Jota je paprikaš, pravljen na različite načine, i sa različitime imenima od Trsta do udaljenih istarskih obala ( gdje je poznat kao istarski paprikaš).

Jota se pravi od paprike, pasulja, krompira i prženog kiselog kupusa, sitno nasjeckanog(crauti), sa dodatkom maslinovog ulja i češnjaka.

Jelo se topi u ustima i pretstavlja spoj mediteranske kulture Italije i srednje-europske kulture bivše Austrougarske imperije.

 

La Calandraca

Postoji određena debata o poreklu termina Calandraca,  da li  je grčkog poreklom (ova obala ima puno grčkog uticaja iz antike), ili se odnosi na mašinu (la Calandra) koja se koristi za izravnanje i pripremu mesa. Calandraca je varivo od mesa i krompira, koji su pripremali ribari.

Za pripremu se koristi usoljeno meso, obično ovčetina, koja bi trajala tokom dugih putovanja.

Danas je ovo jedno od onih jela koja su simbolizovala lokalnu kuhinju i dolaze u brojnim varijacijama.

Standardna Calandraca ima sos od paradajza; Calandraca al bianco se kuva bez paradajza, a Calandraca co’l vin sadrži čašu bijelog vina u receptu.

 

Strucolo de Pomi

Strucolo de pomi je Tršćanska verzija štrudle sa jabukama.

Riječ strucolo ponovo nam daje ideju o posebnom položaju Trsta, pošto je nastala od slovenske riječi strukllj, koja sama po sebi dolazi iz njemačkog pojma strudel.

Tršćanska struclo de pomi je lagano tijesto punjeno jabukama i grožđem.

Chifaletti

Chifaletti je idealan dodatak jelima koji možete pronaći u brojnim Tršćanskim restranima. Pravi se od mješavine pire krompira, brašna, putera i jaja.

Sve se pomješa i ostavi da stoji neko vrijeme, prije nego što se oblikuje u polumjesece i prži. U nekim slučajevima se dodaje i šećer, pa se koristi i kao desert.

Gulasch alla Triestina

Trst je bio glavna luka Austrougarskog carstva, tako da ne čudi uticaj Mađarske na lokalnu kuhinju, naročito usvajanje poznatog jela Gulasch ili Goulash. Glavna razlika u verziji Tršćana je da, iako uključuje mađarsku papriku, ne sadrži krompir, često se služi samo hljebom ili palentom.

Ovo je samo pet od mnogih divnih, lokalnih jela koja biste trebali, obavezno, da probate pri svojoj narednoj posjeti Trstu.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More