Upoznaj Trst

Muzeji koje morate posjetiti u Trstu

Ako ste ljubitelj, istorije, nauke, mora i nautike, nastavite da čitate, u nastavku ovog članka vam poredstavljamo 10 najpopularnijih muzeja u Trstu. Pa da počnemo : Museo Revoltella Važna savremena umjetnička galerija koja je nastala iz ustanove koju je 1872. godine osnovao Baron Pasquale Revoltella (1795-1869), koji je zavještao svoju...

Ako ste ljubitelj, istorije, nauke, mora i nautike, nastavite da čitate, u nastavku ovog članka vam poredstavljamo 10 najpopularnijih muzeja u Trstu. Pa da počnemo :

Museo Revoltella

Važna savremena umjetnička galerija koja je nastala iz ustanove koju je 1872. godine osnovao Baron Pasquale Revoltella (1795-1869), koji je zavještao svoju palatu i umjetničku kolekciju u gradu Trstu.

Osim zgrade i njegovog sadržaja, on je takođe dao muzeju značajan prihod koji mu je omogućio da iz godine u godinu uvećava zbirku i pretvara je u značajnu kolekciju umjetnina koja je do kraja XIX veka uključivala i italijanske slikare poput Hayeza, Morelija, Favreto, Nono, Palizzi i Previati, i mnoge druge strane slikare.

Na prelomu vijeka, zahvaljujući akvizicijama nastalim na Venecijanskom Bijenalu, kolekcije su obogaćene  radovima velike vrijednosti, kao što je poznata slika Lady with a Dog (1878) De Nittisa. Tokom 20. vijeka Muzej Revoltella nastavio je da raste, postaje sve prestižnija kulturna institucija i važna referenca za savremenu umjetnost, prezentujući sva važna imena italijanske umjetnosti 20. veka, uključujući Casorati, Sironi, Carrà, Mattes, Bolaffio, Morandi, De Chirico, Manzù, Marini, Fontana i Burri.

Šezdesetih godina prošlog vijeka muzej se dodatno proširio kupovinom obližnjeg Palazzo Brunner gdje je, nakon dugog renoviranja – započeo je Carlo Scarpa 1968. godine, a završen 1991. godine, dobila nove izložbene prostore za galeriju moderne umjetnosti.

Museo Teatrale Carlo Schmidl

kreiran  je u decembru 1924 po želji muzičkog izdavača, trgovca i kolekcionara Carla Schmidla (1859-1943) i nalazi se u palati Gopčević. Ova institucija dokumentuje život pozorišta i muzike u Trstu od 18. vijeka do danas. Sadrži postere, kostime i nakit; slike, scenarije, crteže i fotografije; marionete i lutke; muzičke instrumente, medalje, arhivi i rukopisi; veliku biblioteku, medijsku biblioteku i izvanredna muzičku zbirku. Postoje i područja posvećena Giorgio Strehleru  čija je lična arhiva smještena u muzej.


Museo di Storia Naturale (
Prirodnjački muzej)

Svoju slavu duguje ne samo njegovom ranom osnivanju 1846. godine, što ga čini jednim od najstarijih u Italiji, ali i svojim kolekcijama jedinstvenih eksponata, koji sigurno izazivaju interesovanje. Izloženi predmeti variraju od dinosaurusa Antonio (Tethyshadros Insularis), najvećeg i najkompletnijeg dinosaurusa pronađenog u Italiji i najvažnijeg paleontološkog otkrića u Evropi, do najstarijeg primjera stomatološke zaštite u svetu – ljudske vilice starije od 6400 godina koji ima zubno punjenje napravljeno od pčelinjeg voska.Najveća zvijezda muzeja je Carlotta, bijela ajkula dužine 5,4 metara, koju je 1906. godine u Sjevernom Jadranu uhvatio hrabar kapetan. Ali to nije sve – muzej također ima vjernu reprodukciju Wunderkammera (Kabineta kurioziteta) i Zoološkog kabineta koji su formirali izvorno jezgro muzeja, omogućavajući posjetiocima da doživljavaju privlačnost naučnih muzeja iz prošlosti. Naravno, posjetioci ne bi trebalo da propuste druge fosile, uključujući Acynodon adriaticus, izvanredni krokodil koji jede ostrige, i drevni Carsosaurus Marchesetti, tajanstveni primitivni morski reptil. Druge atrakcije su Human Evolution Room, Giants of Earth Sea Rooms (koji sadrže slonove, monahovske pečate, kitove sjemenke, kitove i mitske narveale), Pozorište skeleta i ciklus života. Na kraju, posjeta se može zaključiti s ulaskom u more, među ajkule, koralje, džinovske rakove i Coelacanth-u, dubokom moru predaka i istinskom živom fosilu.


Immaginario Scientifico

Interaktivni multimedijalni naučni muzej. Ideja je zamišljena 1985. godine tokom planiranja naučne sekcije izložbe “Trouver Trst” u La Villette, u Parizu, maja 1986. godine – Imaginaire Scientifique predstavila je istraživanja koja su sprovedena u različitim naučnim institutima u Trstu. Nakon pojavljivanja na nekoliko lokacija, izložba se vratila u Trst 1988. godine kako bi formirala jezgro interaktivnog naučnog muzeja u Italiji. Muzej sadrži originalne metode prikaza i inovativne tehnike za podsticanje učenja – objekti na izložbi mogu se koristiti kao pomoć za razumevanje prirodnih pojava i fizičkih zakona koji ih uređuju. Interaktivni prikazi praćeni su evokativnom muzikom kako bi se stvorila jedinstvena fuzija naučnog materijala i emocionalno uključivanje. Fascinantni planetar simulira izlazak i zalazak sunca , konstelacije i očigledne noćne i sezonske kretnje zvijezda, pomažući djeci da razumiju čuda zvjezdnog sistema. Muzej takođe nudi zanimljive programe upoznavanja djece sa naukom. U nedjelju popodne od oktobra do maja, djeca između 5 i 10 godina mogu se zabaviti na radionicama sa zabavnim edukativnim aktivnostima. Djeca takođe imaju priliku da provedu noć u muzeju, kao u poznatom filmu, učiti i uživati u istraživanju nauke i prirode, bez roditelja, ali uz prateće važne figure u istoriji nauke.

Museo d’Arte Orientale

Nalazi se pored Piazza dell Unità d’Italia,  mali ali divan muzej. Skoro kao priča, izložba počinje odnosom između Trsta i Orijenta, koji je započeo u 18. vijeku i proširen u 19. vijeku, austrijskim brodom Lojdom koji je plovio iz Trsta i putovao kroz Suez kanal na daleke obale Indije, Kine i Japana. Zahvaljujući ovoj trgovini, sada možemo da se divimo prelijepim kolekcijama izvezene svilene odjeće i tkanine iz dinastije Qing (19.vijek), porcelana iz dinastije Song (od 11. do 13. vijeka) do dinastije Late Qing (19. vijek), skulpture i predmeti iz Kine koji su povezani sa konfucijanizmom, taoizmom i budizmom, kao i porcelan, kimona i maske japanskog kabuki folk pozorišta. Međutim, istinski vrhunac  muzeja je nesumnjivo jedinstvena kolekcija otisaka velikih majstora japanske umjetnosti, poput Hiroshigea i Hokusai-a, uključujući i svjetski poznati Veliki talas, koji su znatno uticali na zapadnu grafičku umjetnost , kao i bogatu kolekciju oružja i oklopa sa  nevjerovatnim samurajskim oklopom i izuzetno oštrim i smrtonosnim katana i wakizashi mačevima.

Castello di San Giusto

Nalazi se na istoimenom brdu koji gleda na grad. Istorija ovog brda je duga kao i sam grad. Ovde je izgrađeno prvo utvrđeno naselje(prethodnik Roman Tergeste). Godine 1382. Trst, istrošen od strane konstantnih Venecijanskih odmazda, potpisao je akt spontane predaje Austriji, pod kojim je grad zadržao svoju nezavisnost, ali je bio zaštićen od strane imperijalnog kapetana. Bastion prvog kruga je sagrađen 1508. godine, sljedio je poligonalni jugoistočni bastion Lalio 1557. godine, i konačno, 1636. godine, treći bastion, koji je završio tvrđavu. Dvorac nikada nije doživio značajnu vojnu aktivnost, pa je tako i do danas.Svojim strateškim položajem, bedemi nude prekrasan pogled na grad i Tršćanski zaljev. U muzeju, smještenom u kapetanovoj kući, posjetioci  se mogu diviti  kapeli San Giorgio i raskošnoj Sala Veneti Giuseppe Caprina. Sadrži i bogatu kolekciju oružja od 12.do 19.vijeka. U  Lalio Bastionu nalazi se Lapidario Tergestino, koji sadrži oko 130 natpisa, bas-reljefa i skulptura koje su pomogle rekonstrukciji istorije i izgleda antičkg grada Roman Tergeste.Na ulazu možete se diviti izvornim statuama “Mikeze i Jakeze”, dva automata koja obilježavaju sate na zvoniku Gradske uprave u Trstu.

Museo del Mare

Nalazi se u nekadašnjoj zgradi Tršćanskog prvog lazaretta (karantinska stanica). Zbog bogatstva svojih zbirki, on je jedan od vodećih muzeja ove vrste u Italiji i Mediteranu. Posjetioci imaju priliku da se dive modelima različitih brodova koji su doprinijeli istoriji plovidbe, uključujući brodove iskopane iz stabala, rimske trimere, venecijanske galije, Kolumbove karavele, galone, jedrilice, brigantine, fregate, uobičajene modele Tršćanskih mornaričkih brodova iz 19. vijeka i paru Lloyd Triestino, kao i brodova i jedrilica u 20. vijeku.  Jedna oba je posvećena brodu Elettra Guglielmo Marconi-ja i postoji čak i telegrafski ključ koji se koristi za slanje prvog telegrafskog prenosa. U susjednoj sobi, posjetioci se mogu diviti nekolicini prototipa propelera koji su korišćeni u prvim eksperimentima koje je Ressel, pronalazač propelera, sproveo u Sacchetti. Još jedan zanimljiv dokaz je jedinstvena kolekcija diorama za ribolov, objašnjavajući istorijske jadranske metode ribolova kroz brojne modele ribarskih brodova različitog porijekla i upotrebe.

Museo della Risiera di San Sabba

Osnovan kao fabrika za preradu pirinča krajem 19. vijeka, bio je jedini koncentracioni logor u Italiji opremljen krematorijumom. Nacisti su ga opisali kao Polizeihaftlager (policijski logor), izvršavao je tri funkcije: uklanjanje talaca, partizana, italijanskih, slovenskih i hrvatskih političkih zatvorenika i malog broja Jevreja; sortiranje političkih i rasnih zatočenika za deportaciju u druge logore u Rajhu (obično Dachau, Buchenwald i Mauthausen za političare, Auschwitz i Bergen Belsen za Jevreje); i skladištenje imovine konfiskovane jevrejskim zajednicama Jadranske obale. Možemo reći samo da su hiljade zatvorenika poslate u druge koncentracione logore, a hiljade partizana i političkih zatvorenika ubijeno.Godine 1965. Mlin Rice je proglašen nacionalnim spomenikom. U kasnijim godinama lokacija je dizajnirana od strane tršćanskog arhitekte Romana Bojka i otvorena je u svojoj sadašnjoj formi 1975. godine. Danas možete posjetiti “Halu krstova” gdje su uhapšeni u rasnim i političkim razlozima čekali da budu deportovani u druge koncentracione logore Rajha,  “mikro-ćelije” u kojima su držani italijanski, slovenački i hrvatski partizani, mnogi od predodređeni za eliminaciju. Pored toga, u “Memorijalnoj dvorani” muzeja nalazi se statua tršćanskog vajara Marcella Mascherinija, posvećena mučenicima Aušvica.

Foiba di Basovizza

Nalazi se na mjestu napušteng rudnika koji je 1945.godine služio kao mjesto pogubljenja italijanskih civila i vojnika koje su zauzele jugoslovenske okupatorske trupe. Proglašen je nacionalnim spomenikom 1992. godine, sada je glavni spomenik i simbol, za rođake onih koji su umrli u masakrima ili zbog deportacije u jugoslovenske koncentracione logore. Udruženja koja zastupaju Italijane protjerane iz Istre, Rijeke i Dalmacije takođe dolaze ovdje kako bi se sjećala žrtava nasilja 1943-1945. godine. U 2007. godini napravljeni su novi aranžmani za memorijalnu kapelu koja je 2008. godine postala Centar za dokumentaciju koju vodi Lega Nazionale u saradnji sa opštinom Trst.


Museo della Guerra per la Pace Diego de Henriquez

Henriquez je svoju kolekciju od oko 15.000 popisanih predmeta, uključujući 2.800 oružja, 24.000 fotografija, 287 dnevnika koji sadrže 38.000 stranica, 12.000 knjiga, 2600 plakata i letaka, 500 otisaka, 470 geografskih i topografskih mapa, 30 arhiva, 290 muzičkih datoteka, 150 slika i filmsku arhivu (sa 250 filmskih dokumenata uskladištenih u Istituto luce u Rimu), ostavio je u nasljeđe gradu Trstu 1983. godine. Zbirka sadrži dokumente koji se odnose na oba svjetska rata, ali je stogodišnjica izbijanja Velikog rata smatrana odgovarajućim vremenom za otvaranje novog muzeja, s’ većim brojem raspoloživog prostora rezervisanog za dokazne predmete koji se odnose na taj raniji sukob. Prvi dio muzeja otvoren je sa akcentom na inkluzivnost, kako je to zamislio njegov tvorac. Nije to bio klasičan ratni muzej, već je pretstavljao društvo 20.vijeka u ratu, sa svim demonima i užasima. U prizemlju obnovljene glavne izložbene sale nalazi se stalna postavka pod nazivom “1914-1918, Sahrana Mira”, posvećena istoriji Prvog svjetskog rata. Otvara se s’ pogrebnom procesijom Franca Ferdinanda, nasljednika austro-ugarske, koji je 28. juna 1914. ubijen sa suprugom u Sarajevu, ( događaj koji je izazvao veliki rat). Nastavlja se sa prikazivanjem pušaka i vojnih vozila tog perioda, uz objašnjenja i fotografije, propagandne postere, oružje i druge savremene predmete. Izložba na gornjem spratu „Stotinu godina rata“, rezimira priču o Trstu, prepletenu sa životom Dijega de Henriqueza, od početka 20. veka do danas, uključujući Prvi svjetski rat, fašistički period,  Drugi svjetski rat  i konačno ujedinjenje sa Italijom 1954. godine.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More