Upoznaj Trst

Muzeji koje morate posjetiti u Trstu

Ako ste ljubitelj, istorije, nauke, mora i nautike, nastavite da čitate, u nastavku ovog članka vam poredstavljamo 10 najpopularnijih muzeja u Trstu. Pa da počnemo : Museo Revoltella Važna savremena umjetnička galerija koja je nastala iz ustanove koju je 1872. godine osnovao Baron Pasquale Revoltella (1795-1869), koji je zavještao svoju...

Ako ste ljubitelj, istorije, nauke, mora i nautike, nastavite da čitate, u nastavku ovog članka vam poredstavljamo 10 najpopularnijih muzeja u Trstu. Pa da počnemo :

Museo Revoltella

Važna savremena umjetnička galerija koja je nastala iz ustanove koju je 1872. godine osnovao Baron Pasquale Revoltella (1795-1869), koji je zavještao svoju palatu i umjetničku kolekciju u gradu Trstu.

Osim zgrade i njegovog sadržaja, on je takođe dao muzeju značajan prihod koji mu je omogućio da iz godine u godinu uvećava zbirku i pretvara je u značajnu kolekciju umjetnina koja je do kraja XIX veka uključivala i italijanske slikare poput Hayeza, Morelija, Favreto, Nono, Palizzi i Previati, i mnoge druge strane slikare.

Na prelomu vijeka, zahvaljujući akvizicijama nastalim na Venecijanskom Bijenalu, kolekcije su obogaćene  radovima velike vrijednosti, kao što je poznata slika Lady with a Dog (1878) De Nittisa. Tokom 20. vijeka Muzej Revoltella nastavio je da raste, postaje sve prestižnija kulturna institucija i važna referenca za savremenu umjetnost, prezentujući sva važna imena italijanske umjetnosti 20. veka, uključujući Casorati, Sironi, Carrà, Mattes, Bolaffio, Morandi, De Chirico, Manzù, Marini, Fontana i Burri.

Šezdesetih godina prošlog vijeka muzej se dodatno proširio kupovinom obližnjeg Palazzo Brunner gdje je, nakon dugog renoviranja – započeo je Carlo Scarpa 1968. godine, a završen 1991. godine, dobila nove izložbene prostore za galeriju moderne umjetnosti.

Museo Teatrale Carlo Schmidl

kreiran  je u decembru 1924 po želji muzičkog izdavača, trgovca i kolekcionara Carla Schmidla (1859-1943) i nalazi se u palati Gopčević. Ova institucija dokumentuje život pozorišta i muzike u Trstu od 18. vijeka do danas. Sadrži postere, kostime i nakit; slike, scenarije, crteže i fotografije; marionete i lutke; muzičke instrumente, medalje, arhivi i rukopisi; veliku biblioteku, medijsku biblioteku i izvanredna muzičku zbirku. Postoje i područja posvećena Giorgio Strehleru  čija je lična arhiva smještena u muzej.


Museo di Storia Naturale (
Prirodnjački muzej)

Svoju slavu duguje ne samo njegovom ranom osnivanju 1846. godine, što ga čini jednim od najstarijih u Italiji, ali i svojim kolekcijama jedinstvenih eksponata, koji sigurno izazivaju interesovanje. Izloženi predmeti variraju od dinosaurusa Antonio (Tethyshadros Insularis), najvećeg i najkompletnijeg dinosaurusa pronađenog u Italiji i najvažnijeg paleontološkog otkrića u Evropi, do najstarijeg primjera stomatološke zaštite u svetu – ljudske vilice starije od 6400 godina koji ima zubno punjenje napravljeno od pčelinjeg voska.Najveća zvijezda muzeja je Carlotta, bijela ajkula dužine 5,4 metara, koju je 1906. godine u Sjevernom Jadranu uhvatio hrabar kapetan. Ali to nije sve – muzej također ima vjernu reprodukciju Wunderkammera (Kabineta kurioziteta) i Zoološkog kabineta koji su formirali izvorno jezgro muzeja, omogućavajući posjetiocima da doživljavaju privlačnost naučnih muzeja iz prošlosti. Naravno, posjetioci ne bi trebalo da propuste druge fosile, uključujući Acynodon adriaticus, izvanredni krokodil koji jede ostrige, i drevni Carsosaurus Marchesetti, tajanstveni primitivni morski reptil. Druge atrakcije su Human Evolution Room, Giants of Earth Sea Rooms (koji sadrže slonove, monahovske pečate, kitove sjemenke, kitove i mitske narveale), Pozorište skeleta i ciklus života. Na kraju, posjeta se može zaključiti s ulaskom u more, među ajkule, koralje, džinovske rakove i Coelacanth-u, dubokom moru predaka i istinskom živom fosilu.


Immaginario Scientifico

Interaktivni multimedijalni naučni muzej. Ideja je zamišljena 1985. godine tokom planiranja naučne sekcije izložbe “Trouver Trst” u La Villette, u Parizu, maja 1986. godine – Imaginaire Scientifique predstavila je istraživanja koja su sprovedena u različitim naučnim institutima u Trstu. Nakon pojavljivanja na nekoliko lokacija, izložba se vratila u Trst 1988. godine kako bi formirala jezgro interaktivnog naučnog muzeja u Italiji. Muzej sadrži originalne metode prikaza i inovativne tehnike za podsticanje učenja – objekti na izložbi mogu se koristiti kao pomoć za razumevanje prirodnih pojava i fizičkih zakona koji ih uređuju. Interaktivni prikazi praćeni su evokativnom muzikom kako bi se stvorila jedinstvena fuzija naučnog materijala i emocionalno uključivanje. Fascinantni planetar simulira izlazak i zalazak sunca , konstelacije i očigledne noćne i sezonske kretnje zvijezda, pomažući djeci da razumiju čuda zvjezdnog sistema. Muzej takođe nudi zanimljive programe upoznavanja djece sa naukom. U nedjelju popodne od oktobra do maja, djeca između 5 i 10 godina mogu se zabaviti na radionicama sa zabavnim edukativnim aktivnostima. Djeca takođe imaju priliku da provedu noć u muzeju, kao u poznatom filmu, učiti i uživati u istraživanju nauke i prirode, bez roditelja, ali uz prateće važne figure u istoriji nauke.

Museo d’Arte Orientale

Nalazi se pored Piazza dell Unità d’Italia,  mali ali divan muzej. Skoro kao priča, izložba počinje odnosom između Trsta i Orijenta, koji je započeo u 18. vijeku i proširen u 19. vijeku, austrijskim brodom Lojdom koji je plovio iz Trsta i putovao kroz Suez kanal na daleke obale Indije, Kine i Japana. Zahvaljujući ovoj trgovini, sada možemo da se divimo prelijepim kolekcijama izvezene svilene odjeće i tkanine iz dinastije Qing (19.vijek), porcelana iz dinastije Song (od 11. do 13. vijeka) do dinastije Late Qing (19. vijek), skulpture i predmeti iz Kine koji su povezani sa konfucijanizmom, taoizmom i budizmom, kao i porcelan, kimona i maske japanskog kabuki folk pozorišta. Međutim, istinski vrhunac  muzeja je nesumnjivo jedinstvena kolekcija otisaka velikih majstora japanske umjetnosti, poput Hiroshigea i Hokusai-a, uključujući i svjetski poznati Veliki talas, koji su znatno uticali na zapadnu grafičku umjetnost , kao i bogatu kolekciju oružja i oklopa sa  nevjerovatnim samurajskim oklopom i izuzetno oštrim i smrtonosnim katana i wakizashi mačevima.

Castello di San Giusto

Nalazi se na istoimenom brdu koji gleda na grad. Istorija ovog brda je duga kao i sam grad. Ovde je izgrađeno prvo utvrđeno naselje(prethodnik Roman Tergeste). Godine 1382. Trst, istrošen od strane konstantnih Venecijanskih odmazda, potpisao je akt spontane predaje Austriji, pod kojim je grad zadržao svoju nezavisnost, ali je bio zaštićen od strane imperijalnog kapetana. Bastion prvog kruga je sagrađen 1508. godine, sljedio je poligonalni jugoistočni bastion Lalio 1557. godine, i konačno, 1636. godine, treći bastion, koji je završio tvrđavu. Dvorac nikada nije doživio značajnu vojnu aktivnost, pa je tako i do danas.Svojim strateškim položajem, bedemi nude prekrasan pogled na grad i Tršćanski zaljev. U muzeju, smještenom u kapetanovoj kući, posjetioci  se mogu diviti  kapeli San Giorgio i raskošnoj Sala Veneti Giuseppe Caprina. Sadrži i bogatu kolekciju oružja od 12.do 19.vijeka. U  Lalio Bastionu nalazi se Lapidario Tergestino, koji sadrži oko 130 natpisa, bas-reljefa i skulptura koje su pomogle rekonstrukciji istorije i izgleda antičkg grada Roman Tergeste.Na ulazu možete se diviti izvornim statuama “Mikeze i Jakeze”, dva automata koja obilježavaju sate na zvoniku Gradske uprave u Trstu.

Museo del Mare

Nalazi se u nekadašnjoj zgradi Tršćanskog prvog lazaretta (karantinska stanica). Zbog bogatstva svojih zbirki, on je jedan od vodećih muzeja ove vrste u Italiji i Mediteranu. Posjetioci imaju priliku da se dive modelima različitih brodova koji su doprinijeli istoriji plovidbe, uključujući brodove iskopane iz stabala, rimske trimere, venecijanske galije, Kolumbove karavele, galone, jedrilice, brigantine, fregate, uobičajene modele Tršćanskih mornaričkih brodova iz 19. vijeka i paru Lloyd Triestino, kao i brodova i jedrilica u 20. vijeku.  Jedna oba je posvećena brodu Elettra Guglielmo Marconi-ja i postoji čak i telegrafski ključ koji se koristi za slanje prvog telegrafskog prenosa. U susjednoj sobi, posjetioci se mogu diviti nekolicini prototipa propelera koji su korišćeni u prvim eksperimentima koje je Ressel, pronalazač propelera, sproveo u Sacchetti. Još jedan zanimljiv dokaz je jedinstvena kolekcija diorama za ribolov, objašnjavajući istorijske jadranske metode ribolova kroz brojne modele ribarskih brodova različitog porijekla i upotrebe.

Museo della Risiera di San Sabba

Osnovan kao fabrika za preradu pirinča krajem 19. vijeka, bio je jedini koncentracioni logor u Italiji opremljen krematorijumom. Nacisti su ga opisali kao Polizeihaftlager (policijski logor), izvršavao je tri funkcije: uklanjanje talaca, partizana, italijanskih, slovenskih i hrvatskih političkih zatvorenika i malog broja Jevreja; sortiranje političkih i rasnih zatočenika za deportaciju u druge logore u Rajhu (obično Dachau, Buchenwald i Mauthausen za političare, Auschwitz i Bergen Belsen za Jevreje); i skladištenje imovine konfiskovane jevrejskim zajednicama Jadranske obale. Možemo reći samo da su hiljade zatvorenika poslate u druge koncentracione logore, a hiljade partizana i političkih zatvorenika ubijeno.Godine 1965. Mlin Rice je proglašen nacionalnim spomenikom. U kasnijim godinama lokacija je dizajnirana od strane tršćanskog arhitekte Romana Bojka i otvorena je u svojoj sadašnjoj formi 1975. godine. Danas možete posjetiti “Halu krstova” gdje su uhapšeni u rasnim i političkim razlozima čekali da budu deportovani u druge koncentracione logore Rajha,  “mikro-ćelije” u kojima su držani italijanski, slovenački i hrvatski partizani, mnogi od predodređeni za eliminaciju. Pored toga, u “Memorijalnoj dvorani” muzeja nalazi se statua tršćanskog vajara Marcella Mascherinija, posvećena mučenicima Aušvica.

Foiba di Basovizza

Nalazi se na mjestu napušteng rudnika koji je 1945.godine služio kao mjesto pogubljenja italijanskih civila i vojnika koje su zauzele jugoslovenske okupatorske trupe. Proglašen je nacionalnim spomenikom 1992. godine, sada je glavni spomenik i simbol, za rođake onih koji su umrli u masakrima ili zbog deportacije u jugoslovenske koncentracione logore. Udruženja koja zastupaju Italijane protjerane iz Istre, Rijeke i Dalmacije takođe dolaze ovdje kako bi se sjećala žrtava nasilja 1943-1945. godine. U 2007. godini napravljeni su novi aranžmani za memorijalnu kapelu koja je 2008. godine postala Centar za dokumentaciju koju vodi Lega Nazionale u saradnji sa opštinom Trst.


Museo della Guerra per la Pace Diego de Henriquez

Henriquez je svoju kolekciju od oko 15.000 popisanih predmeta, uključujući 2.800 oružja, 24.000 fotografija, 287 dnevnika koji sadrže 38.000 stranica, 12.000 knjiga, 2600 plakata i letaka, 500 otisaka, 470 geografskih i topografskih mapa, 30 arhiva, 290 muzičkih datoteka, 150 slika i filmsku arhivu (sa 250 filmskih dokumenata uskladištenih u Istituto luce u Rimu), ostavio je u nasljeđe gradu Trstu 1983. godine. Zbirka sadrži dokumente koji se odnose na oba svjetska rata, ali je stogodišnjica izbijanja Velikog rata smatrana odgovarajućim vremenom za otvaranje novog muzeja, s’ većim brojem raspoloživog prostora rezervisanog za dokazne predmete koji se odnose na taj raniji sukob. Prvi dio muzeja otvoren je sa akcentom na inkluzivnost, kako je to zamislio njegov tvorac. Nije to bio klasičan ratni muzej, već je pretstavljao društvo 20.vijeka u ratu, sa svim demonima i užasima. U prizemlju obnovljene glavne izložbene sale nalazi se stalna postavka pod nazivom “1914-1918, Sahrana Mira”, posvećena istoriji Prvog svjetskog rata. Otvara se s’ pogrebnom procesijom Franca Ferdinanda, nasljednika austro-ugarske, koji je 28. juna 1914. ubijen sa suprugom u Sarajevu, ( događaj koji je izazvao veliki rat). Nastavlja se sa prikazivanjem pušaka i vojnih vozila tog perioda, uz objašnjenja i fotografije, propagandne postere, oružje i druge savremene predmete. Izložba na gornjem spratu „Stotinu godina rata“, rezimira priču o Trstu, prepletenu sa životom Dijega de Henriqueza, od početka 20. veka do danas, uključujući Prvi svjetski rat, fašistički period,  Drugi svjetski rat  i konačno ujedinjenje sa Italijom 1954. godine.

You may also like

Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More
Upoznaj Trst

5 najpopularnijih picerija u Trstu

post-image

Otišli smo da pregledamo Tripadvisor kako bismo saznali koje su najpopularnije picerije u Trstu.

Na prvom mjestu nalazimo “Ristorante pizzeria Bianco” u Via Diaz, gdje možete probati klasičnu “napolitansku” pizzu.
Definisana od strane korisnika kao “pizza na visokom nivou”, picerija je bila cijenjena i za tijesto i za sastojke. Osoblje “brzo, ljubazno i korisno”

Na drugom mjesto je “Al Civicosei” u via del Toro. Ljubazno osoblje, dobra pizza, peć na drva, odlični sastojci.

Na trećem mjestu je “Cittavecchia’s pizza” u via dei Crociferi, Jednostavna i rustična, ” pizza bogata i ukusna” piše jedan korisnik. Odlične cijene.

Na četvrtom mjestu je nova picerija “Assaje” u Via Torino, recenzije za pizzu bez glutena su takođe pozitivne.

Konačno, na petom mjestu, “Celestino” u via Diaz: Dobra usluga, lijep ambijent kao i kvalitetni sastojci su odlike ove picerije.

(tripadvisor.com)

Read More
Upoznaj Trst

Obilazak na električnom skuteru

post-image

Istražite Trst na nov, ekološki i zabavan način!

On-wheel je nova i dinamična tršćanska kompanija koja je pokrenula novi, originalan i neobičan način za istraživanje znamenitosti Trsta.
Posetite grad samostalno na električnom skuteru, pratite postavljene rute na priloženom tabletu ili kupite karte za druge organizovane ture.
Imat ćete interaktivnu kacigu opremljenu kamerom bez obzira koju opciju odaberete!

U toku vožnje možete snimati  fotografije i  sve što vidite tokom ture i ponijeti kući lijepe uspomene sa svog odmor u Trstu.
Dnevni najam je 80 eura, a 2 sata su 35 eura.

(www.discover-trieste.com)

Read More
Upoznaj Trst

Neke zanimljive  ulice za shopping Trstu

post-image

 

Bez obzira kojim smo povodom u Trstu, sigurno ćemo poželjeti da prilikom povratka kući kupimo još neku sitnicu. Za one koji kupuju šetajući-  nema problema:to je zaista grad sa mnogo pješačkih zona u kojima ćete obavezno naići na  neke interesantne prodavnice.

Za vrijeme ljetnih vrućina prijatno je šetati kroz Viale XX Settembre-aleju sa visokim drvoredima  u kojoj pored zanimljivih kafića, slastičarni I restorana  imate I prodavnice obuće, sportske opreme, nakita , odjeće, a  u posljednje vrijeme I nekoliko centara za masažu I relaksaciju. Tu su  prodavnice prirodnih ljekovitih sredstava koje nude različite čajeve,kreme I kozmetiku.

Od Via delle Torri, do kanala Ponterosso i Via San Nicolò naći ćete  istorijsku  Saba, u vlasništvu poznatog pjesnika i pisca u Trstu. Tu su  I prodavnice  u kojima sa brendiranom robom: Barberi, Dolce  Gabana, Gucchi I slično. Poslije šopinga prijatno je odahnutii u istorijskom kafiću Stella Polare…

Read More
Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Frijulije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More