Zanimljivosti

Očaravajuća mjesta Italije koja treba vidjeti

Italija krije bezbroj dragulja, pa tako i mjesta koja očaravaju svojim sadržajem i izgledom. Izgrađena vijekovima unazad, ili nešto novija zdanja, ona ostavljaju bez daha svakoga. Uvjerićete se i sami ako za naredno putovanje odlučite posjetiti upravo ova mjesta. Ostrvo Bella, jezero Maggiore Nije bez razloga ovo ostrvo nazvano lijepim....
Civita di Bagnoregio, Lazio italija

Italija krije bezbroj dragulja, pa tako i mjesta koja očaravaju svojim sadržajem i izgledom.

Izgrađena vijekovima unazad, ili nešto novija zdanja, ona ostavljaju bez daha svakoga. Uvjerićete se i sami ako za naredno putovanje odlučite posjetiti upravo ova mjesta.

Ostrvo Bella, jezero Maggiore

Nije bez razloga ovo ostrvo nazvano lijepim. Na njemu se nalaze brojne raskošne palate, ukrašene granatama, kamenjem i umjetninama, a sve je okruženo magičnim vrtovima s pogledom na jezero.

isola bella italija

Isola Bella jezero Maggiore

ostrvo bella italija

Tvrđava Venere, Sicilija

Popnite se žičarom do tvrđave i dočekaće vas nevjerovatan pogled 750 metara iznav Trapanija.

Ovo je nekada bilo sveto mjesto, hram boginje Venere, i korišteno je u čast božanstvima različitih naroda na Siciliji. Inače, oblaci koji se gomilaju oko tvrđave su poznati kao Venerini poljupci.

Castello de Venere italija

tvrdjava venere italija

tvrdjava venere sicilija

Jezzero Carezza, Južni Tirol

Lokalno nazvano i “Jezero duge”, Carezza jezero je stvorio čarobnjak koji je bacio dugu i dragulje u vodu kako bi pokušao zavesti sirene – ili barem tako kažu priče.

Svakako, blistave boje koje se prelijevaju i stoje nasuprot planinskim padinama ostaviće vas bez daha i sa vjerom da je priča istinita.

jezero carezza italija

jezero carezza

Ostrvo Loreto, jezero Iseo

Ostrvo Loreto sada je u privatnom vlasništvu, tako da ga ne možete posjetiti, već samo posmatrati sa vode.

Međutim, cijeli ovaj region je vrijedan istraživanja – od brda, preko malih gradova i do ostrva Monte,

najvećeg italijanskog ostrva na jezeru, gdje se posjetioci mogu diviti crkvama ili uživati u svježim morskim plodovima mnogih restorana.

ostrvo loreto italija

ostrvo loreto

Civita di Bagnoregio, Lazio

Ovaj grad na vrhu brdu izgleda spektakularno u bilo koje doba, ali naročito kada izranja iz magle ili rane jutarnje izmaglice.

Prvi put naseljen prije više od 2500 godina, grad je sada poznat u Italiji kao “umirući grad” nakon što je zemljotres natjerao javne ustanove i mnoge građane da se isele,

kao i činjenica da erozija stijena znači da je ostrvo u opasnosti od raspada. Danas ima samo oko desetak stalnih stanovnika,

uglavnom urbanih porodica koje ga koriste kao vikend bijeg, ili turista. Ipak, i dalje zadržava netaknut, srednjovijekovni osjećaj.

Civita di Bagnoregio italija

Civita di Bagnoregio, Lazio italija

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More