Upoznaj Trst

Magične plaže u Trstu i okolini

  Ovaj  maleni vodič će Vam pomoći da otkrijete  plaže okružene prirodom ili ekskluzivna odmarališta u Trstu i njegovoj okolini. Ovdje nema velikih plaža prekrivenih suncobranima, ali možete da otkrijete male plaže i skrivene uvale. Sve što trebate da uradite je da obujete japanke, malo prošetate i na plaži ste....

 

Ovaj  maleni vodič će Vam pomoći da otkrijete  plaže okružene prirodom ili ekskluzivna odmarališta u Trstu i njegovoj okolini. Ovdje nema velikih plaža prekrivenih suncobranima, ali možete da otkrijete male plaže i skrivene uvale. Sve što trebate da uradite je da obujete japanke, malo prošetate i na plaži ste. Počećemo d Muđe, nastavljamo preko Trsta, do Duina.

 1. Prva plaža na našoj listi je Fido Lido u Muđi, jedinstvena je po tome što je sve podređeno čovjekovom najboljem prijatelju. Ako posjedujete psa i vodite ga sa sobom na odmor, ova prostrana plaža sa mnogo sadržaja je pravo mjesto za vas.
 2. Gradska plaža u Muđi se prostire od pristaništa T do Lazareta. Kilometri cementa sa pokojim kamenom, samo spustite peškir, raširite se i uživate. Ako volite Barkolu, uživaćete i na ovoj plaži u Muđi.
 3. Beach Resort Bagno San Rocco, također u Muđi, ima dosta sadržaja, te je idealan za djecu. Ukoliko ste ljubitelji ronjenja, stanite u red, možete roniti i sa visokog trampolina.
 4. Ausonia je poznati beach club izgrađen 1937.godine i ujedinjuje vojnu plažu Sant’Andrea i Savoia beach resort. Prstire se na 1500 m2 , posjetioci mogu da uzivaju i u bazenu sa slanom vodom, solariumu, trampolinama, plaži sa sitnim šljunkom- za najmlađe, i baru sa prostranom terasom.
 5. Alla Lanterna o Pedocin, na luci Fratelli Bandiera. Jednistvena je po tome jer je to poslednji resort u Europi koje se dijeli u oblasti za muškarce i žene(takodje za djecu do 12 godina). Ova pravila se nisu mijenjala od 1903.godine od kad je otvorena. Ako želite da se osjećate kao pravi Tršćanin, obavezno posjetite ovu plažu.

 


 1. La Diga beach club, malena oaza u Tršćanskom zaljevu do koje mozete doći brodićem za par minuta sa Piazza Unita d’Italia. Mjesto je neobično zbog toga što ste daleko od grada, ali ipak u gradu.

 1. Treba spomenuti i Marine Railroad plažu na šetalištu Miramare. Otvrena je 1925.godine kao marinska kolonija, do šezdesetih godina je bila rezervisana za zaposlene u Nacionalnoj željezničkoj službi koji su tu živjeli sa svojim porodicama. Plaža ima platformu za ronjenje, plažu za djecu, veću plažu… Mjesto je veoma popularno za večere i ples
 2. Dolazimo do Barcole, najpoznatije slobodne plaže u Trstu, koju je većina vjerovatno i posjetila. Po vrućinama preplavljena je plivačima, neki dolaze sa ležaljkama, neki samo sa peškirima, te od zore do sumraka provode vrijeme u sijenci borova. Barkola je omiljeno mjesto svakog Tršćanina.

Isto važi i za Topolinije, deset polukružnih terasa, podsjecaju na uši miki mausa, koje su okrenute prema moru. Ovo je najbolje mjesto za akrobatsko ronjenje. U nastavku Topolinija, gdje se more odvaja od glavne ceste, prema dvorcu Miramare, nalazi se  bivio, još jedno omiljeno mjesto Tršćana.

 1. Sledeći na našoj listi je Bagno Sticco. Smješten na putu ka dvorcu Miramare i na ivici rezervata Marine Park, ovaj resort nudi kristalno čistu vodu i prekrasnu plažu za roditelje i djecu. Simpatične kabine za presvlačenje iz 50-tih godina ovom mjestu daju šarm.
 2. Grignano 1 ili Stabilimento Balneare Sirena nalazi se u zalivu Grignano, u ponudi su i dva bazena za odrasle i djecu, kao i ostali propratni sadržaj interesantan mališanima.
 3. Gringano 2 ili Stabilimento Balneare Riviera nalazi se odmah ispod hotela Riviera, na plažu možete doći liftom. Idealno mjesto za osobe koje vole mir i tišinu.

 1. Uz obalu ima više strmih staza koje vode do mora. Jedna od njih počinje od broja 172 (restoran Tenda Rossa, tako da imate referencu): ako ga pratite dolazite do pristaništa Santa Crocea. Ako sidjete stepenicama na broju 216, stićićete do slobodne plaže, usamljene … i okružene prirodom! Ovo su jedinstvena mesta
 2. Šetnjom niz ulicu Auguste Piccard, i silaskom niz brdo 64 koraka(odakle vidite spoj sa Santa Croce) dolazite do besplatne plaže u Filtriju. Plaža od sitnog  bijelog šljunka, kristalno čisto more i nekoliko borova gdje ćete pronaći malu sjenku od ljetne topline. Odavde možete videti farme dagnji i ugledati zamak Miramare. Ako se zadržite do večere mozete jesti u restoranu Bellariva.
 3. Filtri FKK je nudistička plaža. Da biste došli do nje treba da prođete terasu restorana Bellariva, pratite plažu prema malenoj marini, nakon nešto drveća došli ste na odredište. Ova plaža je okružena prirodom.
 4. Sledeća je Liburnia, da biste došli na ovu plažu za nudiste treba da pratite put prema Sistiani, sa lijeve strane ćete vidjeti parkiralište i stazu koja vodi na plažu.
 5. Canovella degli Zoppoli je, vjerovatno, jedno od najljepših mijesta duž obale. U maloj marini pored plaže ima bar. Ovdje ste okruženi prirodom: sa jedne strane stijene, bijeli šljunak pod nogama, i prelijepo more ispred vas.

 1. Ginestre je jedinstveno mjesto. Značenje njenog imena je metle, zato što kad ste okrenuti prema moru litice iza vas su pokrivene šibljem koje podsjeca na metlu. Plaža je prekrivena sitnim bijelim šljunkom, ovdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, i popiti kafu u baru.

 

 1. Do Costa dei Barbri, nudističke plaže, stižete niz mali put. U potpunosti je okružena prirodom, i pokrivena bijelim šljunkom. Jedna je od rijetkih plaža u Italiji koja je liberalizovana za gej populaciju.
 2. Portopiccolo beach club je luksuzno ljetovalište u Sistiani. Karakteriše ga savršen Saint-Tropez stil, ovdje možete doživjeti VIP iskustvo, čudesni bazeni, spa centar, marina za jahte,hotel sa 5 zvjezdica , restorani, butici itd…  samo su mali dio ponude.

 


 1. Cohiba beach bar se nalazi na lijevoj strani zaliva u Sistiani, prema Portopiccolu. U beach baru možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, pojesti nešto, popiti kafu ili koktel. Plaža je interesantna mlađoj populaciji zbog sadržaja koji nudi.
 2. Castelreggio beach resort se nalazi na desnoj strani uvale, u Sistiani. Plaža je posuta sitnim, bijelim kamenom. Ako budete gladni, možete jesti u restoranu sa barom Aquapazza.
 3. Ex Caravella, između Sistiane i Duina, na području nekadašnjeg kamenoloma, prostire se ova nevjerovatna plaža pokrivena sitnim šljunkom. Najbolji dio posjete ovoj plaži je mogućnost plivanja u blizini zamka Duino.
 4. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ekskluzivnu plažu Dama Bianca u Duinu. Ukoliko je posjetite, pored ležaljki i suncobrana, uživaćete u restoranu i lounge baru sa divnim pogledom na more.
 5. Poslednji na našoj listi je Grado .Udaljen je od Trsta nekih sat vremena vožnje. Glavna plaža dugačka je oko tri kilometra, i dodjeljena joj je plava zastava 1989. godine. Voda je plitka, čista i mirna, u čemu će uživati najmladji posjetioci. Cijelom dužinom pješčanog kupališta raspoređeni su suncobrani i ležaljke. Ukoliko vam dosadi na plaži, uvijek možete posjetiti grad i uživati u nekom od mnogobrojnih barova i restorana. 

 

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More