Upoznaj Trst

Magične plaže u Trstu i okolini

  Ovaj  maleni vodič će Vam pomoći da otkrijete  plaže okružene prirodom ili ekskluzivna odmarališta u Trstu i njegovoj okolini. Ovdje nema velikih plaža prekrivenih suncobranima, ali možete da otkrijete male plaže i skrivene uvale. Sve što trebate da uradite je da obujete japanke, malo prošetate i na plaži ste....

 

Ovaj  maleni vodič će Vam pomoći da otkrijete  plaže okružene prirodom ili ekskluzivna odmarališta u Trstu i njegovoj okolini. Ovdje nema velikih plaža prekrivenih suncobranima, ali možete da otkrijete male plaže i skrivene uvale. Sve što trebate da uradite je da obujete japanke, malo prošetate i na plaži ste. Počećemo d Muđe, nastavljamo preko Trsta, do Duina.

 1. Prva plaža na našoj listi je Fido Lido u Muđi, jedinstvena je po tome što je sve podređeno čovjekovom najboljem prijatelju. Ako posjedujete psa i vodite ga sa sobom na odmor, ova prostrana plaža sa mnogo sadržaja je pravo mjesto za vas.
 2. Gradska plaža u Muđi se prostire od pristaništa T do Lazareta. Kilometri cementa sa pokojim kamenom, samo spustite peškir, raširite se i uživate. Ako volite Barkolu, uživaćete i na ovoj plaži u Muđi.
 3. Beach Resort Bagno San Rocco, također u Muđi, ima dosta sadržaja, te je idealan za djecu. Ukoliko ste ljubitelji ronjenja, stanite u red, možete roniti i sa visokog trampolina.
 4. Ausonia je poznati beach club izgrađen 1937.godine i ujedinjuje vojnu plažu Sant’Andrea i Savoia beach resort. Prstire se na 1500 m2 , posjetioci mogu da uzivaju i u bazenu sa slanom vodom, solariumu, trampolinama, plaži sa sitnim šljunkom- za najmlađe, i baru sa prostranom terasom.
 5. Alla Lanterna o Pedocin, na luci Fratelli Bandiera. Jednistvena je po tome jer je to poslednji resort u Europi koje se dijeli u oblasti za muškarce i žene(takodje za djecu do 12 godina). Ova pravila se nisu mijenjala od 1903.godine od kad je otvorena. Ako želite da se osjećate kao pravi Tršćanin, obavezno posjetite ovu plažu.

 

 1. La Diga beach club, malena oaza u Tršćanskom zaljevu do koje mozete doći brodićem za par minuta sa Piazza Unita d’Italia. Mjesto je neobično zbog toga što ste daleko od grada, ali ipak u gradu.

 1. Treba spomenuti i Marine Railroad plažu na šetalištu Miramare. Otvrena je 1925.godine kao marinska kolonija, do šezdesetih godina je bila rezervisana za zaposlene u Nacionalnoj željezničkoj službi koji su tu živjeli sa svojim porodicama. Plaža ima platformu za ronjenje, plažu za djecu, veću plažu… Mjesto je veoma popularno za večere i ples
 2. Dolazimo do Barcole, najpoznatije slobodne plaže u Trstu, koju je većina vjerovatno i posjetila. Po vrućinama preplavljena je plivačima, neki dolaze sa ležaljkama, neki samo sa peškirima, te od zore do sumraka provode vrijeme u sijenci borova. Barkola je omiljeno mjesto svakog Tršćanina.

Isto važi i za Topolinije, deset polukružnih terasa, podsjecaju na uši miki mausa, koje su okrenute prema moru. Ovo je najbolje mjesto za akrobatsko ronjenje. U nastavku Topolinija, gdje se more odvaja od glavne ceste, prema dvorcu Miramare, nalazi se  bivio, još jedno omiljeno mjesto Tršćana.

 1. Sledeći na našoj listi je Bagno Sticco. Smješten na putu ka dvorcu Miramare i na ivici rezervata Marine Park, ovaj resort nudi kristalno čistu vodu i prekrasnu plažu za roditelje i djecu. Simpatične kabine za presvlačenje iz 50-tih godina ovom mjestu daju šarm.
 2. Grignano 1 ili Stabilimento Balneare Sirena nalazi se u zalivu Grignano, u ponudi su i dva bazena za odrasle i djecu, kao i ostali propratni sadržaj interesantan mališanima.
 3. Gringano 2 ili Stabilimento Balneare Riviera nalazi se odmah ispod hotela Riviera, na plažu možete doći liftom. Idealno mjesto za osobe koje vole mir i tišinu.

 1. Uz obalu ima više strmih staza koje vode do mora. Jedna od njih počinje od broja 172 (restoran Tenda Rossa, tako da imate referencu): ako ga pratite dolazite do pristaništa Santa Crocea. Ako sidjete stepenicama na broju 216, stićićete do slobodne plaže, usamljene … i okružene prirodom! Ovo su jedinstvena mesta
 2. Šetnjom niz ulicu Auguste Piccard, i silaskom niz brdo 64 koraka(odakle vidite spoj sa Santa Croce) dolazite do besplatne plaže u Filtriju. Plaža od sitnog  bijelog šljunka, kristalno čisto more i nekoliko borova gdje ćete pronaći malu sjenku od ljetne topline. Odavde možete videti farme dagnji i ugledati zamak Miramare. Ako se zadržite do večere mozete jesti u restoranu Bellariva.
 3. Filtri FKK je nudistička plaža. Da biste došli do nje treba da prođete terasu restorana Bellariva, pratite plažu prema malenoj marini, nakon nešto drveća došli ste na odredište. Ova plaža je okružena prirodom.
 4. Sledeća je Liburnia, da biste došli na ovu plažu za nudiste treba da pratite put prema Sistiani, sa lijeve strane ćete vidjeti parkiralište i stazu koja vodi na plažu.
 5. Canovella degli Zoppoli je, vjerovatno, jedno od najljepših mijesta duž obale. U maloj marini pored plaže ima bar. Ovdje ste okruženi prirodom: sa jedne strane stijene, bijeli šljunak pod nogama, i prelijepo more ispred vas.

 1. Ginestre je jedinstveno mjesto. Značenje njenog imena je metle, zato što kad ste okrenuti prema moru litice iza vas su pokrivene šibljem koje podsjeca na metlu. Plaža je prekrivena sitnim bijelim šljunkom, ovdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, i popiti kafu u baru.

 

 1. Do Costa dei Barbri, nudističke plaže, stižete niz mali put. U potpunosti je okružena prirodom, i pokrivena bijelim šljunkom. Jedna je od rijetkih plaža u Italiji koja je liberalizovana za gej populaciju.
 2. Portopiccolo beach club je luksuzno ljetovalište u Sistiani. Karakteriše ga savršen Saint-Tropez stil, ovdje možete doživjeti VIP iskustvo, čudesni bazeni, spa centar, marina za jahte,hotel sa 5 zvjezdica , restorani, butici itd…  samo su mali dio ponude.

 


 1. Cohiba beach bar se nalazi na lijevoj strani zaliva u Sistiani, prema Portopiccolu. U beach baru možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, pojesti nešto, popiti kafu ili koktel. Plaža je interesantna mlađoj populaciji zbog sadržaja koji nudi.
 2. Castelreggio beach resort se nalazi na desnoj strani uvale, u Sistiani. Plaža je posuta sitnim, bijelim kamenom. Ako budete gladni, možete jesti u restoranu sa barom Aquapazza.
 3. Ex Caravella, između Sistiane i Duina, na području nekadašnjeg kamenoloma, prostire se ova nevjerovatna plaža pokrivena sitnim šljunkom. Najbolji dio posjete ovoj plaži je mogućnost plivanja u blizini zamka Duino.
 4. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ekskluzivnu plažu Dama Bianca u Duinu. Ukoliko je posjetite, pored ležaljki i suncobrana, uživaćete u restoranu i lounge baru sa divnim pogledom na more.
 5. Poslednji na našoj listi je Grado .Udaljen je od Trsta nekih sat vremena vožnje. Glavna plaža dugačka je oko tri kilometra, i dodjeljena joj je plava zastava 1989. godine. Voda je plitka, čista i mirna, u čemu će uživati najmladji posjetioci. Cijelom dužinom pješčanog kupališta raspoređeni su suncobrani i ležaljke. Ukoliko vam dosadi na plaži, uvijek možete posjetiti grad i uživati u nekom od mnogobrojnih barova i restorana. 

 

You may also like

Upoznaj Trst

Buon appetito Trieste

post-image

Trst je grad u kojem se susreću različiti uticaji, mjesto čija se istorija može “pročitati” degustacijom tradicionalnih jela.

Od 18. vijeka različiti narodi i kulture su migrirali  u grad, što je rezultiralo jedinstvenom mješavinom ukusa koji lijepo kombinuju mediteransku i srednjoevropsku kuhinju.

Postojeće tradicije  Friulanije i Slovenije, mješale su se i spajale s onima koje su donijeli Austrijanci, Slovaci, Mađari, Bohemijci i Jevreji Aškenazi, a tradicije Bliskog istoka, Slavonije, Srbije i Male Azije  uticale su na istarska, dalmatinska, grčka i Sefardska jela. Nakon što je region aneksiran Italiji, 1918. godine, počinju da  preovladavaju  izvanredni mediteranski ukusi i tradicije kao što su tjestenine i pice.

Trattoria da Giovanni

Duh i tradicija Trsta se sastaju u atmosferi jednog od najstarijih restorana u gradu. Osnovana 1961. godine, Trattoria da Giovanni bilježi 56 godina kulinarske istorije sa tipičnim receptima i autentičnom kuhinjom iz prošlosti.

Prijateljska atmosfera je on što  je izdvaja, i zbog čega je ovo mjesto susreta…

Read More
Upoznaj Trst

Vožnja za pamćenje

post-image

Samo par minuta šetnje od Željezničke ili Autobusne stanice dijeli vas od njegove početne stanice na Piazzi Oberdan. Teško ga je promašiti jer jedini par šina upravo tamo završava debelim, betonskim rubom na koji se nastavlja staza kojom bezbrižno koračaju Tršćani i turisti. Neobičnog li okretišta, zar ne?

El tram de Opčina, na tršćanskom; Opčinski tramvaj, na slovenskom, nije samo obično gradsko prevozno sredstvo niti klasična turistička atrakcija. Za Tršćane, linija 2 je institucija. Za nas, to je jedini „živući“ tramvaj-žičara u čitavoj Europi. Iz tog razloga, vrijedi ga tamo pričekati 20 minuta nakon kojih polazi, a u međuvremenu, možemo skočiti do „multipraktik trafike“ sa svoje desne strane pored koje se nalazi i red vožnje, te tamo isprobati tršćansko ispijanje kave, svedeno na šank i tri gutljaja, te kupiti prevoznu kartu od euro i 25 centi. Jedna od malobrojnih turističkih atrakcija koja toliko malo košta, a toliko mnogo daje.

Svaki put…

Read More
Upoznaj Trst

Da li znate šta su osmize?

post-image

Umjesto restorana ili agro-turističkih objekata, posjetite mjesta na kojima se lokalna vina (Terrano, Vitovska i Malvasia) i tradicionalna hrana (jaja, kobasice, salame i sirevi) mogu kupiti i uživati ​​tamo gde se proizvode.

Osmiza, ili osmica na slovenačkom jeziku, je tradicija koja datira iz vremena Marije Tereze iz Austrije. Od 1784. godine seljaci su bili ovlašćeni da prodaju vina i hranu koju su proizveli direktno u svojim podrumima.

Ova dozvola za prodaju trajala je tokom osam uzastopnih dana (od kojih osmiza potiče, pošto je osam na slovenačkom jeziku “osem”) ili višestruke osmize tokom čitave godine. Seljaci mogu odrediti sat i cijene.

U provinciji Trst, prvenstveno na području Kraške visoravni, ima oko 50 osmiza, sa promenljivim radnim vremenom. Otvorene osmize su i dalje označene snopom grane jasno vidljive duž ulice i kuće u kojoj se nalazi osmiza.

Kada možete ići na osmizu?

Cijelu godinu! Naravno, prijatnije je tokom toplijih mjeseci kada možete sjediti napolju. Međutim, kada…

Read More
Upoznaj Trst

Svetac, zaštitnik Trsta: Ko je San Giusto?

post-image

 

Giusto je bio građanin Aquileia (grada nedaleko od Trsta), živio je u Rimskim vremenima tokom imperija careva Dioklecijana i Maxentiusa, kao preobraćeni Hrišćanin. U to doba, odbijanje obožavanja Rimskog cara bio je zločin, a obožavanje Hristovog oca bilo je još gore!

Lokalni guverner Manacio pozvao je sve građane i naložio im da proglase svoju vjeru u Rimske imperatore i odustanu od Hrišćanstva. Ko odbije da to uradi, biće kažnjen smrću.

Kada je Giusto bio pozvan, nije se ponašao  neprijateljski ili kao pobunjenik: on je bio lojalan caru, ali ga nije mogao obožavati, jer je vjerovao u drugog Boga … Da mu da vremena da razmisli o situaciji i odabere između njegovog Boga i Paganizma, Mannacio ga je uhapsio. Giusto, međutim, nije promenio mišljenje i bio je osuđen na smrt.

Po nalogu Manacia bio je bačen u vodama oko Trsta, vezan za teško kamenje koje ga  je vuklo na dno mora. Zatim se…

Read More
Upoznaj Trst

Poznajete li kultne kafiće u Trstu ?

post-image

Trst je grad poznat po kafi, stoga ne čudi što ima kafeterija starih i preko 100 godina. U nastavku Vam predstavljamo njih 10 koji su od istorijskog značaja za grad.

Caffè degli Specchi –  Piazza Unità d’Italia 7

Kafe se nalazi na glavnom gradskom trgu u prizemlju zgrade Stratti, izgrađene na ostatcima dvorca Amarina iz XIV vijeka. Osnovan je 1839. Godine zahvaljujući prisustvu grčke kolonije u Trstu, koja je bila veoma aktivna tokom devetnaestog veka.  Od 1846. godine cijela zgrada postaje vlasništvo Osiguravajuće kompanije Generali.

Caffè degli Specchi je ekskluzivno mjesto u Trstu, postalo je popularno zbog koncerata koji su tamo održani, u režiji novinara Franca Lehara.

Tokom Angloameričke okupacije palata i kafić su zapljenjeni i zabranjen je  pristup građanima Trsta “bez pratnje”.

Caffè Torinese – Corso Italia 2

Ovaj kafe je osnovan 1915. Godine, dizajnirao ga je enterijerista Debelli, poznat po tome što je opremio putničke…

Read More
Upoznaj Trst

Tršćanska pozorišta

post-image

Od proze do lirike, otkrijte sa nama Tršćanska pozorišta.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi je glavno  opersko i simfonijsko pozorište u  Trstu. Izgrađeno je između 1798. i 1801. godine. Unutrašnjost je dizajnirao Giannantnia Selve, dizajner La Fenice u Veneciji, a spoljašnjost, koja podsjeća na Milansku La Scalu, završio je Matte Pertsch.

Pozorište je otvoreno pod nazivom “Novi teatar”, kasnije je promenjeno u “Tršćansko pozorište”. Nakon smrti kompozitora Giuseppea Verdija, 27.januara 1901. godine, mijanja ime u njegovu čast.

Teatro Lirico Giuseppe Verdi

Popularno pozorište “La Contrada” ima dugu istoriju – osnovano je u Trstu 22. aprila 1976. od strane glumaca Orazia Bobbia, Ariella Reggio i Lidia Braico i režisera Francesca Macedonia.

Od 1976.godine, pozorište se fokusira na dotada neistraženu granu- dječije pozorište. Ostvaruju odličan uspjeh i La Contrada postaje prektretnica u  istoriji italijanskog dječijeg pozorišta. Nude bogat i raznolik program, koji obuhvata prozu, komedije, repertoar dijela…

Read More