Zanimljivosti

Rim gasi sve javne česme!

Rimske javne česme i fontane su veoma važno obilježje grada ali i dobrodošao izbor osvježenja hiljadama turista i lokalaca. Međutim, iz grada su najavili da će od ponedjeljka ugasiti protok vode jer je Italija suočena sa teškom sušom. Rim je dom većem broju fontana nego bilo koji drugi grad u...
rim javne cesme

Rimske javne česme i fontane su veoma važno obilježje grada ali i dobrodošao izbor osvježenja hiljadama turista i lokalaca. Međutim, iz grada su najavili da će od ponedjeljka ugasiti protok vode jer je Italija suočena sa teškom sušom.

Rim je dom većem broju fontana nego bilo koji drugi grad u svijetu. Podaci kažu da ih ima preko 2000, pri čemu je 50 klasifikovano kao spomenik.  Nalaze se u ulicama, parkovima, na trgovima i krase Rim već 2000 godina.

Inače, akvadukti su, nakon uništenja, rekonstruisani i nove fontane ugrađene tokom 17. i 18. vijeka. Mnoge su ukrašene skulpturama mitskih likova i raznim ornamentima, dok su druge ostale proste cilindrične česme za piće, sa nadimkom ‘nasoni’ (veliki nos) zbog velikih nosača.

Odluku o isključenju česmi za piće objavila je u četvrtak Acea, kompanija koja upravlja vodama Rima.

Acein predsjednik Paolo Saccani pisao je gradonačelniku Rima, predlažući zatvaranje prvih 30 ‘nasona’ već od ponedjeljka, kada će se gradsko vijeće sastati da potvrdi odluku.

“Svjesni smo neugodnosti koje naša inicijativa može da izazove”, napisao je Saccani, ali je dodao da je ta mjera “opravdana izuzetnom sušom”.

Skoro čitava Italija doživjela je znatno smanjenje padavina u poređenju sa ovim periodom prethodnih godina, pri čemu je u sjevernim regionima Emilija Romanja i Toskana proglašeno vanredno stanje zbog nestašice vode.

Poslije drugog najtoplijeg proleća za 60 godina, a ujedno i najsušnije u tom istom periodu, Italija je propustila oko mjesec dana vrijednosti padavina, ostavljajući jezera i rezervoare ozbiljno osiromašene.

Isključivanje rimskih fontana ujedno će dati Acei mogućnost da izvrši neophodne radove na poboljšanju cjevovoda, rekao je Saccani, i dodao da će se stare cijevi zamijeniti i nedostaci popraviti u čitavom gradu.

Izvještaj ekološke organizacije Legambiente upozorio je ranije ove nedelje da se skoro polovina vode koja se pumpa u fontane u Rimu beskorisno trošila zbog problema sa cijevima koji su sistem pretvorili u “sito”.

Predsjednik organizacije Roberto Scacchi pozvao je na “konkretne akcije” kako bi se suzbilo ovo “bacanje”, što je dovelo do toga da italijanski ministar za životnu sredinu predlaže gašenje fontana.

Potez je kritikovan od strane potrošačke grupe Codacons, koja tvrdi da bi zatvaranje moglo da dovede do toga da turisti i mještani kupuju skupu flaširanu vodu iz prodavnica, te su rekli da isključivanje “nasona” neće riješiti problem curenja unutar cijevi.

Međutim, iz kompanije Acea su naglasili da će zatvaranje biti “privremeno i djelimično”, sa oko 80 fontana koja će i dalje biti u funkciji.

Glavni grad Italije je već uveo propise kojima štiti svoje fontane, zabranjujući i razna neprimjerna ponašanja u blizini istih, kao i planiranje novčanih kazni za one koji ne budu poštovali navedene propise.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More