Zanimljivosti

Top 5 besplatnih aplikacija za učenje italijanskog jezika

Ako ste uvijek željeli da naučite italijanski jezik ili uskoro planirate posjetu ovoj divnoj zemlji, učenje može da prođe vrlo brzo, jednostavno i lako uz brojne mobilne aplikacije koje nude različite časove i savladavanje osnova (ili više od toga). Najbolji način da jezik naučite savršeno je, naravno, da odete tamo...
aplikacije za ucenje italijanskog jezika

Ako ste uvijek željeli da naučite italijanski jezik ili uskoro planirate posjetu ovoj divnoj zemlji, učenje može da prođe vrlo brzo, jednostavno i lako uz brojne mobilne aplikacije koje nude različite časove i savladavanje osnova (ili više od toga).

Najbolji način da jezik naučite savršeno je, naravno, da odete tamo gdje se on priča, ali ako još uvijek niste u mogućnosti da to izvedete – instalirajte neku od ovih 5 aplikacija koje vam predlažemo u nastavku.

Svaka je prilagođena različitim potrebama i sve su potpuno besplatne, što znači i mnogo jeftinije od bilo kog kursa koji se nude u raznim školama. Osim toga, sve rade u offline modu, tako da nećete morati tražiti internet konekciju da biste prešli lekciju-dvije, već to možete izvesti u bilo kom trenutku, gdje god se nalazili.

1. Learn Italian Words Free

Ova aplikacija nudi da naučite 10 000 riječi i fraza koje su u vezi sa raznim korisnim temama – od osnovnog do naprednog nivoa. Ovoliku bazu ne nudi niti jedna druga aplikacija. Postoji ugrađen rječnik i audio izgovor, kao i mogućnost samo slušanja, tako da možete učiti dok radite kućne poslove, šetate ili nešto treće. Osim toga možete čak i uključiti muziku u pozadini kako biste povećali produktivnost tokom učenja.

2. Learn Italian – 50 Languages

50 Languages je odličan izbor ako želite da naučite osnove za odmor u Italiji (ili nekoj drugoj zemlji), kako biste se snašli u nekim svakodnevnim aktivnostima i situacijama. Slična je tradicionalnom principu učenja kroz zadatke, a kombinuje i audio format. U besplatnoj verziji je omogućeno 30 lekcija, a sa upgrade-om se otključava njih ukupno 100. Dodatne lekcije, vježbe i audio fajlovi mogu se skinuti i sa sajta www.50languages.com.

3. Learn Italian – Speak Italian

Kreatori ove aplikacije tvrde da je učenje italijanskog jezika lakše nego što mislite, a 50 miliona korisnika, zajedno sa velikim broj pozitivnih recenzija koje su ostavljene, potvrđuje navedenu konstataciju. Ova mobilna aplikacija namijenjena je svima koji žele da italijanski nauče detaljnije i kvalitetnije, a objedinjuje vokabular, gramatiku, dijaloge i jezičke igrice. Osim toga, moguće je poslati vježbe nekome kome je italijanski maternji jezik za komentar i ispravke.

4. Verbi Italiani

Svi koji su savladali osnove jezika pa žele popraviti i usavršiti poznavanje gramatike treba da instaliraju Verbi Italiani. Ova aplikacija nudi preko 10 000 glagola u svim vremenima, što je savršeno za učenje svih izuzetaka i manje uobičajenih vremena.

5. Duolingo

I za kraj Duolingo – najdetaljnija i najbolje ocijenjena aplikacija za učenje jezika. Kako tvrde, 34 sata provedena u aplikaciji su ekvivalentna semestru univerzitetskog učenja. Gramatika, vokabular i fraze raspoređene su u različite tematske cjeline koje prolazite kroz kratke lekcije koje skoro doživljavate kao igrice. Materija se razvija i postaje detaljnija kako vi napredujete, a uspješno obavljeni zadaci su i nagrađeni.

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More