Zanimljivosti

Turističke atrakcije koje ne smijete propustiti

U istočnom dijelu Italije, na granici sa Slovenijom, nalazi se regija  Friuli Venezia Giulia čiji se poseban stil, kultura i istorija sasvim razlikuje od ostatka kopnene Italije. Trst je jedan od najvećih gradova u ovom prelijepom regionu i prostire se na obali, između Jadranskog mora i Slovenije. Zbog svoje blizine...

U istočnom dijelu Italije, na granici sa Slovenijom, nalazi se regija  Friuli Venezia Giulia čiji se poseban stil, kultura i istorija sasvim razlikuje od ostatka kopnene Italije. Trst je jedan od najvećih gradova u ovom prelijepom regionu i prostire se na obali, između Jadranskog mora i Slovenije. Zbog svoje blizine drugim narodima i regijama, na Trst su  tokom godina uticale razne  kulture i civilizacije. Grad ima populaciju od 204.000 stanovnika i jedan je od vodećih  ekonomskih mjesta u Italiji zbog svoje bogate lučke i komercijalne transportne trgovine.

 Trst je naseljen od drugog milenijuma prije nove ere i bio je dio rimske republike. Kada je Rimsko carstvo propalo, Trst je postao slobodna zajednica, a potom je bio dio Habsburškog carstva, i pružio je otpor na mnoge opsade i napade od Osmanlija u srednjem vijeku. Iako je grad zabilježio pad tokom Drugog svjetskog rata, u kasnijim godinama prošao je  ogromno ekonomsko oživljenje, a njegove luke su razvijene u velikoj mjeri. Danas, Trst ima ugodnu mješavinu istorijskih zgrada i Piazza, zapanjujuće primorske lokacije i zanimljive muzeje koji ga čine premijernom turističkom destinacijom u ovom dijelu Italije.

Hajde da istražimo stvari koje obavezno morate posjetiti u Trstu:

Tršćanska luka je zaista impresivna i pretstavlja glavni izvor gradske ekonomije. Praktično čitavu obalu grada zauzima ili javna luka ili komercijalne brodarske kompanije. U blizini Piazza Venezia nalazi se glavna luka i ova oblast je ispunjena prelijepim jahtama, jedrilicima i ribarskim brodovima. Osim toga, područje luke na jugozapadnom dijelu obale nudi sjajan uvid u to kako funkcioniše naporna operacija isporuke – možete vidjeti velike brodove koji ulaze u dokove i pune se robom i nastavljaju svoj put.

Piazza Unita d’Italia je impresivan trg, koji se nalazi u istorijskom dijelu starog grada i gleda na Jadransko more. Zbog svoje veličine, poznat je kao najveći trg u Europi koji se nalazi pored mora. Na Piazza Unita se nalazi nekoliko prestižnih građevina, uključujući Town Hall, Palazzo del Lloyd Triestino, Palazzo del Governo i Palazzo Pitteri – svaka od njih ima zapanjujući dizajn i lijepu arhitekturu. Pored zgrada nalazi se i nekoliko impresivnih spomenika i statua postavljenih u različitim intervalima na trgu.

Smješten u srcu istorijskog starog grada, nedaleko od Piazza Unite, Canale Grande je mali vodeni put koji postoji od 1700. godine kako bi brodovima omogućio direktan prilaz u grad i istovarao njihov teret. Kanal se proteže od Rive Tre Novembre do Via S. Spiridione i završava se na Piazza Sant’Antonio Nuovo i Chiesa di Sant’Antonio Taumaturgo. Ovaj prijatan vodeni put prelaze tri mosta. Oko kanala nalazi se niz lijepih zgrada, uključujući Palazzo Carciotti i Palazzo Gopcevich.

Trst ima dugu i proslavljenu istoriju i širom grada postoje razni ostaci prošlih vremena. Jedna od takvih relikvija je Rimski amfiteatar koji se nalazi na Via del Teatro Romano, udaljen nekoliko minuta hoda sa glavnog trga. Ova drevna struktura je u fantastičnom stanju, originalna mjesta za sjedenje i pozornica su okruženi zidovima. Originalne statue  iz pozorišta sada se nalaze u jednom od lokalnih muzeja. Kada hodate kroz grad Trst, morate posjetiti ovo pozorište, ono predstavlja dobar primjer rimske arhitekture.

Arco di Riccardo se nalazi u neposrednoj blizini rimskog teatra i pretstavlja jedan od ulaza u antički grad u vrijeme Rimskog carstva.

Smješten pored Tršćanske katedrale, dvorac San Giusto je drevna građevina i pretstavlja jednu od ikona grada. Dvorac su izgradili Habsburzi u 15. vijeku i danas služi kao muzej. Izgrađen  je na Kapitolinskom brdu, ima komandni pogled na grad i izuzetno stratešku lokaciju. Dvorac nalazi u dobro stanju i moguće je popeti na vrh tornja za nevjerovatan panoramski pogled na Trst i njegove luke.Unutar glavnog zdanja nalazi se  muzej koji prikazuje  artefakate i informacije o istoriji dvorca, uključujući vojne zastave, grbove i oružje s širokim spektrom drevnih oružja

Tršćanska katedrala ili katedrala San Giusto izgrađena 1320. godine, crkva ima romanički i gotski dizajn, a prednja fasada ima ogroman kružni prozor sa prekrasnim dizajnom rešetke.U unutrašnjosti crkve se nalazi brojna dekoracija, a lukovi u glavnom prolazu pokriveni su obojenim šarama i ukrašenim skulpturama. Kupola glavnog oltara prekrivena je fantastičnom freskom koja pršti svetlim bojama. Postoji i nekoliko mozaika i umetničkih dela na kojima je prikazana Bogorodica iz Uzvišenja.

Na sjeverozapadu Trsta oko 20 minuta automobilom je Grotta Gigante. Centralna pećina je visoka preko 100m, širine 65m i dužine 130m, što je čini jednim od najvećih turističkih pećina na svetu. Danas su dostupni vodiči o ovom ogromnom prirodnom femenomenu, a turistički vodič će objasniti istoriju i razne karakteristike pećine, uključujući stalaktite i stalagmite.

Ako posjetite ovu pećinu, obavezno ponesite jaknu jer podzemne temperature nisu povoljne!

Dvorac Miramare izgrađen u 19. veku, nalazi se oko 15 minuta sjeveroistočno od Trsta u Grignanu. Sama konstrukcija je impresivna, u prizemlju dvorca nalaze se prostrani vrtovi i šume koje možete istražiti. Zalasci sunca su prelijepi-gledajući preko Tršćanskog zaliva sunce osvetljava more i nebo u prekrasnom prikazu boja.

Trst ima bogatu istoriju pomrstva, stotinama godina bio je najvažnija pomorska luka preko koje se obavljala prekookeanska trgovina. Museo del Mare pruža bogatstvo informacija i zanimljivih prikaza o tome kako su se luke i pomorske operacije u Trstu razvile.Ovdje možete naći mnoštvo lijepo izrađenih modela brodova, presjeka različitih dijelova plovila, kao što su trup i sidro, kao i razne opreme spašene iz istorijskih brodova.

Mount Carso leži u neposrednoj blizini Val Rosana i fantastično je mjesto da za divljenje krajoliku i za napraviti zapanjujuće fotografije. Stjenoviti usponi, prostrani šumoviti predjeli i duboke doline nude brojne mogućnosti pješačenja i biciklizma.

Molo Audace, udaljen oko 200 metara od mora, je magično mesto za šetnju i udisanje svežeg vazduha u bilo koje doba dana i bilo koje sezone, mesto očaravajućih jesenjih zalaska sunca, kada su zgrade na obalama obojene crvenom bojom. Ovaj mol se nalazi u neposrednoj blizini Piazza Unita, i originalno je  izgrađen od ostataka broda, koji je potonuo u luci.

    Pored Piazza Unita d’ Italia, nalazi se Piazza della Borsa, odlično mjesto za uživanje u lokalnom životu i finom obroku. Tokom 19. vijeka ovaj trg je, ustvari, poslužio kao ekonomski centar grada, ovdje se nalazi  impresivna zgrada Privredne komore. Triangularni oblik, na kraju najbliži Piazza Unita, ima nekoliko restorana i prodavnica, dok je u sredini  dekorativna statua boga mora Neptuna.

 Smještena na italijansko-slovenačkoj granici, Val Rosandra je prirodna dolina koja je presječena rijekom Rosandra.Ova dolina je prekrasan dio regije i ima impresivne šume, šumske i planinske pejzaže.Glavna atrakcija doline je vodopad od 40  metara koji pada preko kamenih litica dole u reku.Počevši od Bagnoli Superiore ili Hervati, možete pratiti staze i    istraživati. Val Rosandra je savršeno mjesto da budete prirodi.


Oko 20 minuta zapadno od Trsta nalazi se šarmantno mjesto Sistiana, primorsko odmaralište sa lukom i nekoliko prekrasnih plaža.Ovde se nalazi nekoliko hotela i odmarališta, a tu je i izbor barova, restorana i prodavnica na plaži. Luka je fantastičan polukružni oblik, a čiste tirkizne vode su jednostavno božanstvene.Ako želite pobjeći iz grada, Sistiana je  savršeno mjesto za to.

Ovo je samo dio onoga što Trst nudi, obavezno istražujte, posjetite lokalne kafiće, autentične restorane i naravno uzivajte!

You may also like

Upoznaj Trst

Trst u BicinCitta mreži

post-image

Od 2. februara Trst je postao jedan od gradova BicinCitta mreže. Radi se o italijanskoj mreži gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl kao prevozno sredstvo.

U Trstu zasada postoji deset stanica, a planira se da ih bude više, gdje građani i turisti mogu iznajmiti bicikl i tako na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način obići Trst.

Bicikl možete iznajmiti i ostaviti na bilo kojoj od stanica.

Dovoljno je samo preuzeti aplikaciju na svoj pametni telefon te izabrati način pretplate.

Svako iznajmljivanje bicikla u prvih pola sata je besplatno, a polugodišnja, promotivna pretplata do 30. juna je besplatna, potrebno je samo uplatiti 3 evra kao dodatak za iznajmljivanje.

Kako dolazi proljeće, vjeruje se da će ovaj način prevoza prihvatiti veliki broj građana, a za turiste je to svakako zanimljiv način obilaska grada, jer će tokom svog boravka moći vidjeti više znamenitosti i uživati u magičnoj prirodi koja…

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Trst u Ginisovoj knjizi rekorda

post-image

Dok prolaze Trgom ujedinjenja i pogledom upijaju tršćanske znamenitosti, turisti često i ne znaju da je baš na tom mjestu, čak tri puta,oboren svjetski rekord i Trst upisan u Ginisovu knjigu i to:

2000. godine Trg ujedinjenja je postao slikarsko platno za megagrafit koji je osmislio tršćanski slikar i vajar Bruno Chersicla.

4.572 volontera koristili su tri tone boje da bi oslikali 9.323 metra kvadratna kao kapiju ka Orijentu, postavljenu na plavoj pozadini sa sedam zlatnih zvijezda koje podsjećaju na zastavu Evrope.

2015. u organizaciji Picknitartcafe, na Trgu ujedinjenja ispleten je 100 metara dug i 30 metara širok prekrivač . Osim obaranja Ginisovog rekorda, ovaj događaj je imao i humanitarni cilj. Naime, novac sakupljen prodajom dijelova ovog gigantskog pletiva proslijeđen je za finansiranje istraživanja multiple skleroze.

Trg ujedinjenja je zabilježio i plesne korake 1.598 parova koji su…

Read More
Upoznaj Trst

Iz Trsta na skijanje!

post-image

Kad pomislimo na zimu i zimske sportove, sasvim sigurno, Italija nam neće prvo pasti na pamet, jer kada pomislimo na Italiju zamiriše nam pica, pasta, razmišljamo o gutljaju dobrog vina, suncu i plažama, eventualno kupovini.

Ali, ako tražite destinaciju za ovogodišnji zimski odmor na kom ćete uživati u svojim skijaškim vještinama, a ne potrošiti malo bogatsvo kao na skijanje u nekim mondenim mjestima u Švajcarskoj ili Austriji, Italija vam nudi veliki broj (čak njih 294!) prelijepih i živopisnih skijališta.

Na primjer, Trst bi vam mogao poslužiti kao savršena polazna tačka u istraživanju italijanskih skijališta, jer samo sat i po od njega udaljeno je živopisno seoce Tarvisio, jedno od omiljenih skijališta i planinskih odmarališta Friuli Venecija Đulija regije.

Tarvisio se nalazi na 794 metra nadmorske visine i u blizini je granica Italije sa Austrijom i Slovenijom.

Smještaj možete pronaći u preko deset hotela, a selo je…

Read More
Upoznaj Trst

Novogodišnja noć u Trstu

post-image

Ukoliko ne znate gdje za Novu godinu, a želite nešto potpuno drugačije, novogodišnju noć (la vigilia di Capodanno) provedite u Trstu.

U Trstu imate veliki izbor smještaja, pa na vrijeme rezervišite mjesto i pripremite se za slavlje.

Proslave se organizuju u brojnim klubovima, restoranima i barovima.

Ipak, hot spot novogodišnje noći je prekrasni srednjovjekovni dvorac San Giusto, odakle se najbolje vidi veliki, novogodišnji vatromet iznad Tršćanskog zaliva (Golfo di Trieste).

Fantastičnu zabavu, koju neki upoređuju s novogodišnjom zabavom na njujorškom Tajms skveru, doživjećete na Trgu ujedinjenja (Piazza Unita),

gdje ćete takođe moći uživati u sjajnom vatrometu, muzici i plesu koji će potrajati do duboko u noć.

Italijani vjeruju u iscjeljujuću moć hrane, pa njihove zabave obiluju ukusnim delicijama koje su, obavezno, upotpunjene čašom šampanjca ili nekog dobrog vina.

Večera (cenone) podrazumijeva što bogatiju trpezu koja se sastoji, kako kažu, od svega i svačega, tj. od raznih vrsta mesa…

Read More
Upoznaj Trst

Kako da vam kiša ne pokvari posjetu Trstu

post-image

 Na put obično krećem s malo prtljaga i bez mnogo očekivanja; volim iznenađenja koja mogu da mi priušte nepoznata mjesta i gradovi.

Ipak, pomalo sam se ovaj put pripremila…

  Rano ujutro stigoh u Trst i u mojoj glavi neprestano su mi bubnjale smiješne,

avanturistučke priče nekadašnjih jugoslovenskih šopingholičara o njihovom “slojevitom” oblačenju kupljenih stvari zarad što bezbolnijeg prelaska granice.

Srećnici koji su uspjeli prenijeti najkvalitetnije farmerke, ili na nogama donijeti famozne italijanske čizme, bivali su okarakterisani kao modni magovi,

no oni manje srećni, vraćali su se kući bez novca, a nerijetko i poniženi.

Iako nisam od generacija koje su imale priliku ići u takve pohode, nisam voljela to ni da zamišljam.

Dovoljno je samo da preživiš jednu rasprodaju u bilo kom našem butiku, pa da shvatiš koliko žene u takvim pohodima mogu biti krvoločne.

Zato sam odlučila da Trst pohodim iz potpuno drugačijih razloga i to u vrijeme velikih vjetrova.

Read More
Upoznaj Trst Zanimljivosti

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona

post-image

Ponovo otvorena kafe poslastičarna Pirona, koju je osnovao Alberto Pirona davne 1900, sa prozorima u art nouveau stilu i sa originalnim elementima, bio je jedan od kafea čiji je redovan posjetilac bio i pisac James Joyce, koji je između 1910. i 1912. imao kuću u istoj ulici.

Ovo nikada nije bio jedan od tipičnih “književnih kafea”, već mjesto za slatke poslastice. I danas je Tršćanima ostao kao važno mjesto za sastanke.

Ukoliko se odlučite da ga posjetite, ne zaboravite da probate toplu čokoladu, koja nije ni blizu kombinaciji mlijeka i kakaa na koju smo uglavnom navikli, već je dovoljno bogata i gusta da se jede kašikom. Proglašena je za najbolju u čitavoj Italiji!

 

 

Read More